Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 9. 2014,
13.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

knjige mladi branje

Ponedeljek, 15. 9. 2014, 13.50

7 let, 12 mesecev

Brez skrbi, mladi berejo več kot starejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bojazni, da bi splet, televizija in računalniške igre mlade odvrnili od branja, so odveč, vsaj v ZDA. Mlajši od 30 let namreč berejo več kot starejši.

Generacije, ki so odrasle z digitalno tehnologijo, niso nič manj nagnjene k branju zgodb kot njihovi predhodniki, ki so odraščali v časih, ko so knjige obstajale zgolj na papirju. Tako vsaj kaže raziskava Pew Research, ki so jo izvedli na 6.000 Američanih, starejših od 16 let, poroča Guardian.

Kar 88 odstotkov Američanov in Američank, mlajših od 30 let, tako prebere vsaj eno knjigo na leto, v primerjavi z 79 odstotki starejših od 30 let. Starejši od 65 let berejo najmanj. Mladi Američani tako v povprečju preberejo 10 knjig na leto, kar 43 odstotkov jih pravi, da berejo vsak dan, medtem ko je enako odgovorilo nekoliko manj starejših od 30 let, in sicer 40 odstotkov.

Rezultati so presenetljivi za tiste, ki so prepričani, da tehnologija odvrača od branja, a kot je za Guardian povedala 22-letna pisateljica Samantha Shannon, so tudi mlajše generacije enako naklonjene zgodbam kot starejši. Delež mladih, ki preberejo vsaj eno knjigo na leto, se veča, lani so jih zabeležili 76, letos pa 82 odstotkov, verjetno tudi zaradi rasti žanra mladinske literature.

Čeprav so mlajši bolj domači s tehnologijo, jih kar 62 odstotkov meni, da je precej pomembnih informacij, ki jih na spletu ni mogoče dobiti, medtem ko se s to trditvijo strinja 53 odstotkov starejših. Mladi precej raje berejo tiskane knjige kot odrasli, saj nimajo sredstev, da bi investirali v elektronske bralnike oziroma se pri nakupovanju tehnologije raje odločijo za mobilni telefon.

Tiskane knjige postajajo statusni simbol, zato so mladi tudi precej bolj redni gostje v knjižnicah kot starejši, kar je še dodaten argument proti ukinjanju klasičnih knjižnic oziroma nadomeščanju tiskanega gradiva z elektronskim.

Ne spreglejte