Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 12. 2022,
13.55

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Ukrajina Banksy

Sobota, 10. 12. 2022, 13.55

1 leto, 4 mesece

Banksy s 50 grafikami v pomoč Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Anonimni britanski ulični umetnik Banksy je tokrat razkril, da je ustvaril 50 grafik, ki jih bo prodal ter sredstva namenil humanitarni organizaciji za pomoč Ukrajini. Ob fotografiji enega od del je na Instagramu zapisal: "Izdelal sem 50 teh sitotiskov, ves izkupiček pa bo namenjen našim prijateljem v Ukrajini."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Umetnik Banksy, ki je po novembrski objavi murala telovadke na ostanke pročelja ukrajinske stavbe, uničene v ruskem bombardiranju, sprožil ugibanja, da ustvarja v Ukrajini, je tokrat na Instagramu napovedal projekt, ki ga pripravlja s fundacijo Legacy of War. Ta bo od vsakega prodanega sitotiska pet tisoč funtov namenila za nakup vozil za evakuacijo Ukrajincev iz države ter za ogrevanje tistih, ki v vojni ostajajo v domovini in se spopadajo s težko zimo.

Vsako od del je edinstveno

Sitotiski so podpisani in oštevilčeni, na njih pa je upodobljena bela miška, ki s krempeljčki praska po napisu na kartonasti škatli z napisom Fragile (lomljivo).

V fundaciji so pojasnili, da je vsako delo edinstveno, saj je Banksy med postopkom izdelave vsak sitotisk obdelal z rezalnikom za pico, s čimer je ustvaril učinek praskanja.

Banksy je v izjavi na spletni strani fundacije Legacy of War zapisal, da je v Ukrajini spoznal ekipo Legacy of War, "ki je v bombardirani stavbi zagotavljala zdravniško pomoč, grelnike, vodo in prijazen pogled zelo obupanim ljudem".

"Posodili so mi tudi eno od svojih reševalnih vozil, ki se je izkazalo za zelo koristno, ko je ena izmed jeznih babušk ugotovila, da slikam na njeno stavbo in poklicala policijo," je pojasnil. "Mislim, da bi moral zbrati dovolj denarja vsaj za zamenjavo registrske tablice tega reševalnega vozila," se je pošalil.

Banksy je vse do danes kljub svetovni slavi ohranil anonimnost, njegova dela pa odlikuje kritičen komentar sodobnega časa. Umetnik je zaslovel z grafiti po ulicah angleškega mesta Bristol v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja, v zadnjih desetletjih pa se njegove umetnine pojavljajo po različnih delih sveta, v zadnjih mesecih zlasti v Ukrajini.

Oglejte si še:

Slika uličnega umetnika Banksyja v kijevskem predmestju Gostomel
Novice Banksyjeva umetnina odstranjena s hiše v Ukrajini
Ne spreglejte