Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
15.12

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Perutnina Ptuj

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Perutnina Ptuj perutnina pust recept

Petek, 26. 1. 2018, 15.12

2 meseca, 1 teden

O pustovanju, pustnih šegah in jedeh z zbirateljico ljudskega izročila Dušico Kunaver

Zadovoljstvo ob prejemu "drobnih" pozornosti - nekoč in danes

Vsebino omogoča Perutnina Ptuj

Foto: Thinkstock

Pustovanje, pustni karnevali in šemljenje so menda ena najstarejših človeških manifestacij. Pustno rajanje že od nekdaj zaznamujeta dobra hrana in pijača. Pravzaprav je to poleg maškarade njegov osnovni namen.

Jedi, ki se jih pripravlja ob pustu, so tako kot nekdaj domače, stare slovenske jedi. Praznične jedi se v različnih krajih razlikujejo, vendar pa povsod velja, da je pust praznik, ko se je treba najesti, pa četudi je bila pri hiši revščina.

Pustni torek je bučni praznik, poln hrupa, ukanja, vesele harmonike, poskočnega plesa in polne mize.  Nekoč je bil pust še pomembnejši praznik kot je danes, saj so naši predniki s posebnimi obredi, ki so vključevali tudi šemljenje oz. maskiranje, iz dežele podili zle zimske duhove in klicali toplo pomlad. Za praznovanje so bile predpisane tudi posebne obredne jedi, s katerimi so naši predniki poskušali vplivati na rodovitnost zemlje.  | Foto: Pustni torek je bučni praznik, poln hrupa, ukanja, vesele harmonike, poskočnega plesa in polne mize. Nekoč je bil pust še pomembnejši praznik kot je danes, saj so naši predniki s posebnimi obredi, ki so vključevali tudi šemljenje oz. maskiranje, iz dežele podili zle zimske duhove in klicali toplo pomlad. Za praznovanje so bile predpisane tudi posebne obredne jedi, s katerimi so naši predniki poskušali vplivati na rodovitnost zemlje.

V tednu okoli tega praznika so se ljudje do sitega najedli mesa in mastnih pogač, ocvirkovke, krofov, flancatov. Ob pustu je moral biti vsakdo sit, kar je veljalo tako za ljudi kot živali. V Prekmurju je bila na mizi obvezno svinjska glava z zeljem, v Idriji ocvirkova potica, na Gorenjskem zabeljen močnik, povsod pa povrhu še kak ocvrtek.


O odnosu do ljudskih izročil, o spominih na pustovanja in priljubljenih jedeh v tem obdobju smo se pogovarjali s poznano publicistko, pisateljico, predavateljico in zbirateljico ljudskega izročila Dušico Kunaver.

Ta pravi, da kot otrok pustovanja skoraj ni poznala. "Preživela sem zelo težko otroštvo v času druge vojne. Za praznovanja, kakršnakoli že, še tudi po vojni ni bilo ne moči ne denarja. Pa vendar, ob pustu smo si otroci iz starih časopisov izrezali maske in se oblekli v obleke, narejene iz časopisov in kakih starih oblek, ter v skupini hodili od vrat do vrat po našem in sosednjem bloku. Bili smo presrečni, ko smo dobili kak bonbonček ali krhelj, v letih po vojni celo kak krof!"

Najpomembnejše pravilo pri pripravi krofov je, da imate toplo kuhinjo brez prepiha, zato zaprite okna in vrata ter dobro segrejte prostor. Priporočljivo je tudi, da pred uporabo dobro segrejete vse sestavine, ki jih boste potrebovali (moko, sladkor, jajca). | Foto: Najpomembnejše pravilo pri pripravi krofov je, da imate toplo kuhinjo brez prepiha, zato zaprite okna in vrata ter dobro segrejte prostor. Priporočljivo je tudi, da pred uporabo dobro segrejete vse sestavine, ki jih boste potrebovali (moko, sladkor, jajca).

Z Dušico Kunaver sodeluje tudi Perutnina Ptuj. Namen? Obujanje in širjenje vedenja o bogastvu ljudskega izročila, da ne bi utonilo v pozabo.

Z več kot stoletnim spoštovanjem tradicije in sožitja z naravo Perutnina Ptuj v sodelovanju s poznano zbirateljico slovenskega ljudskega izročila Dušico Kunaver na sodoben način širi bogastvo naše ljudske dediščine mlajšim generacijam (od pripovedk, pesmi, rekov in legend, do šeg letnega kroga in življenjskega kroga), da ne bi utonilo v pozabo. Del tega bogastva so zbrali tudi tukaj.

Iz časa najstniških let se najraje spominja obdobja srednje šole na bežigrajski gimnaziji. "Na pustni torek smo prišli v šolo tako ali drugače malce našemljeni. Na tablo smo profesorjem z velikimi črkami napisali: Danes sveti pust goduje, zato se danes ne sprašuje! Profesorji so dosledno spoštovali to pustno prepoved. Kak sošolec je prinesel v šolo še kitaro ali harmoniko in ob koncu pouka smo veselo prepevali in se celo v plesu zavrteli po razredih in šolskih avlah."

Od pustnih šeg pa se ji prav gotovo zdijo najimenitnejši kurenti. "Ne samo zaradi prastare pojave kurentov, morda še bolj zaradi krajev, iz katerih izvirajo. Močno dvomim, da je še kje v Evropi kraj, kot je recimo Ptuj, ki bi ob nekem praznovanju tako zelo spremenil svoj vsakdanji utrip in bi nekaj dni preživel začaran v nekem drugem svetu. V strašljivi podobi kurenta se v sedanjost vrne neka prabitna preteklost, neki davni čas, ko je človek bil tako blizu naravi, da je sebe razumel kot del narave in je zato imel možnost vpliva na naravne dogodke. Varno skrit za strašljivo živalsko masko pa si je drznil poditi iz dežele mrzlo, temno zimo in klicati milo, toplo pomlad."

Dušica Kunaver o ptujskih kurentih: "Ptujskim kurentom uspe v današnji čas, ki mu vlada hladna razumska tehnika, vnesti čar prabitne davnine, zato je ptujsko kurentovanje nekaj tako zelo izjemnega."

Kot zbiralka ljudske dediščine ter kot avtorica ali soavtorica je Dušica Kunaver izdala več kot devetdeset knjig o naslednjih vsebinah: slovensko ljudsko izročilo, anglistika, pedagogika in alpinizem. Med drugim je avtorica zbirke Pod lipo domačo, v kateri je do zdaj izšlo več kot 20 knjig. | Foto: Kot zbiralka ljudske dediščine ter kot avtorica ali soavtorica je Dušica Kunaver izdala več kot devetdeset knjig o naslednjih vsebinah: slovensko ljudsko izročilo, anglistika, pedagogika in alpinizem. Med drugim je avtorica zbirke Pod lipo domačo, v kateri je do zdaj izšlo več kot 20 knjig.

Se zavedamo tradicije ljudskih izročil?

Dušica meni, da Slovenci ne skrbimo dovolj za ohranjanje tradicionalnih ljudskih izročil. "Ne zavedamo se neizmernega bogastva našega ljudskega izročila. Pri nas ima vsaka vas svoj glas! Že več kot 30 let hodim po naši domovini in predavam o ljudski dediščini. Obiskujem vrtce, šole, društva in domove za ostarele – tam se veliko naučim. V domovih za ostarele so zadnji kosci, zadnje žanjice, zadnji mlatci – stari so 80, 90 let ... Z njimi za vedno odhaja življenje starosvetne slovenske vasi. Ne zavedamo se bogastva tisočerih šeg, ki so se razlikovale od vasi do vasi, tisočerih pripovedi, pesmi, rekov, pregovorov, obrti, vsakdanjih in prazničnih jedi ... Od ogromne količine ljudskega znanja naši otroci v šoli dobijo zelo malo. Stara modrost trdi, da ne ljubiš, česar ne poznaš. Vsa čast posameznim šolam, ki s kulturnimi dnevi in drugimi dodatnimi dejavnostmi skrbijo za ohranjanje krajevne ljudske dediščine, vendar bi vse to moralo biti vključeno v obvezne vsebine šolskih učnih načrtov. Tudi pustovanje je danes, predvsem v mestih, zelo drugačno kot nekoč. Nakupovanje dragih pustnih oblek in mask pač ne more odtehtati tisočletja starega bogastva šeg ptujskih kurentov, cerkljanskih lavfarjev, dobrepoljskih mačkar, drežniških pustov."

Kaj pa boste vi za pusta hrusta?

Dušica za časa pustovanja prisega na tradicionalne jedi, posebej ima rada predvsem krofe, flancate, ajdovo potico in piščanca, pripravljen na različne načine.

Piščanec po ptujsko - ko se križata tradicija in sodobnost. Zakaj pa ne?


Perutnina Ptuj | Foto: Tradicija reje danes

Tradicija in sodobnost se prepletata v poslanstvu Perutnine Ptuj, ki pri ustvarjanju izdelkov po meri potreb današnjega človeka izhaja iz reje, kot je potekala na kmečkih dvoriščih, v sodelovanju s slovenskimi kmetijami, a s skrbno nadzorovanimi vsemi koraki na poti od njive do krožnika. Perutnina Ptuj je pred leti prva v Sloveniji uvedli certificiran način reje "piščancem prijazna reja– meso najdete na prodajnih policah pod imenom Natur Premium. Dodana vrednost mesa iz linije se odraža v strukturi mesa, hkrati pa verjamejo, da je način reje korak naprej v smeri sodobnih dognanj o dobrobiti živali in trajnostnega razvoja.

Kakovostni, zdravi in okusni izdelki Perutnine Ptuj omogočajo prihranek časa pri pripravi, ki ga lahko posvetimo sebi in svojim najdražjim, in nas vabijo, da si vzamemo čas za obred po svojem okusu.

Ne spreglejte