Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2014,
12.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kozarci kokakola vino

Petek, 13. 6. 2014, 12.49

6 let, 7 mesecev

Za vsako kapljico, tudi kokakolo, obstaja popoln kozarec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Nekateri se prav nič ne ukvarjajo s tem, iz kakšnega kozarca pijejo, pa naj gre za vino ali vodo. Drugi so umetnost prilagajanja kozarca pijači pripeljali do ekstrema.

Ali znate izbrati primeren kozarec za vino? Vam je pravzaprav vseeno? Pa nikakor ni. Ne gre za modno kaprico ali spakovanje, različna vina dejansko zahtevajo različno kupico, iz katere jih pijemo. Če seveda želimo v njih kar se da uživati – za popivanje pač pride prav katerikoli "glaž".

Osnovno vodilo, po katerem se pri izbiri vinskih kozarcev ravna večina, je – bela v manjše in ožje, rdeča pa v večje in širše kozarce. "Še v srednji gostinski šoli so me tako učili," je pripomnil sommelier Gašper Čarman, medtem ko smo se pripravljali na zanimiv eksperiment, ki nam je pokazal, kako pravilno izbrani kozarec poudari vino, nepravi pa ga celo skvari.

Popolno orodje za pitje vina

Tudi vodilo enega najbolj znanih proizvajalcev kozarcev, steklarskega podjetja Riedel, je, da vsebina narekuje obliko kozarca oziroma da je treba kozarec prilagoditi stilu, če ne celo kar vsaki posamezni vrsti vina. "Mi se ne ukvarjamo z dizajnom, ampak proizvajamo orodje, s katerim ljudje vino doživijo točno tako, kot je bilo mišljeno," je pojasnil Riedlov predstavnik Marco Baldini. Svojo filozofijo so izpilili do potankosti in zdaj proizvajajo več sto različnih kozarcev – nekateri so popolnoma prilagojeni, na primer istrski malvaziji, drugi so namenjeni "rekreativnim" pivcem in pokrivajo nekoliko širše razpone različnih vin.

 | Foto:

Pomembna je predvsem čaša kozarca – globina narekuje oddaljenost vina od nosu in s tem intenzivnost vonja, prav tako vonj odmerja premer odprtine, ki tudi določa, katere predele jezika bo vino zadelo prve. Prav tako na jezik meri naklon čaše, ki določa hitrost, s katero bo vino zdrknilo čez naše ustnice in napolnilo usta.

Teorija, ki jo znajo tudi praktično dokazati. Tako je Baldini pred nas postavil pet kozarcev – za sauvignon, chardonnay iz hrastovega soda, modri pinot in cabernet sauvignon, peti pa je bil džoker, navaden plastični kozarček.

Pravi kozarec vino obogati, napačen mu dela krivico

In res – sauvignon je v zanj namenjenem, manjšem in ožjem kozarcu intenzivno zadišal zaradi ozke odprtine, ki skoncentrira vonj. V ustih je bil eleganten, ko pa smo ga prelili v navaden plastični kozarec, sta se tako vonj kot okus nenadoma izgubila. Še bolje je teorijo o pravih kozarcih potrdil chardonnay iz hrastovega soda. Tovrstna vina imajo izrazito lesno noto, ki močno spremeni našo zaznavo vina in zahteva širok kozarec – čeprav gre za belo vino. Iz takšnega kozarca se vino namreč razlije po celih ustih in jeziku ter tako pokaže svojo moč in karakter. Ko pa smo ga nalili v kozarec za sauvignon, je bilo vino nenadoma precej manj elegantno, v pookusu pa je celo nekoliko zagrenilo.

Teorijo je praksa še naprej potrjevala tudi v primerih modrega pinota in cabernet sauvignona. Predvsem zadnji, mišičnjak, potrebuje velik in odprt kozarec, da lahko pokaže ves svoj karakter tako na nosu kot v ustih, medtem ko je "zaprt" v manjšem in ožjem kozarcu za sauvignon kar malce neprijeten.

 | Foto:

Prestižni kozarec za plebejsko pijačo

A tirolski steklarji se ne ukvarjajo le s primerno opremo za pitje vina. Razvili so tudi kozarce za različne destilate, njihov zadnji podvig pa je kar nekoliko ekscentričen – izdelali so kozarec za kokakolo.

Pa je kokakola res kaj drugačna, če jo naliješ v nobel kozarec? Spet smo se lotili preizkušanja. V navadnem plastičnem kozarcu je bila takšna, kot smo je vajeni, zelo sladka pijača s precej agresivnimi mehurčki, nič kaj bolje ni bilo pri pitju neposredno iz steklenice. V Riedlovi "specialki" pa smo, roko na srce, odkrili precej drugačno pijačo. Že sam vonj je razkrival celo paleto vonjav, pri okusu smo nenadoma odkrivali limono, pomarančo, kavo in v pookusu celo cimet, mehurčki so bili manjši in prijetnejši.

Ko so pri Riedlu predstavili poseben kozarec za kokakolo, se je dvignila marsikatera obrv, češ da se luksuzna znamka nenadoma ukvarja s plebejsko pijačo. Baldini te pomisleke zavrača: "Kokakolo dobiš tudi v najboljših svetovnih restavracijah, zdaj pa imajo ti lokali, ki sicer pazijo na vsak detajl, končno tudi primeren kozarec, v katero jo lahko nalijejo."

Ne spreglejte