Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 11. 2015,
15.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo vino vinski sejem

Četrtek, 19. 11. 2015, 15.25

8 let

Vinski sejmi so za posel, festivali za užitek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Največji svetovni vinski sejem je v Düsseldorfu, v bližjem Zagrebu sta te dni kar dva festivala.

Še danes lahko v Ljubljani ujamete Slovenski festival vin, medtem ko je vinski sejem s polstoletno tradicijo, ki so ga znova obudili lani, tradicionalno oktobra. Ob obeh prireditvah se lahko vprašamo, kakšna je sploh razlika med festivalom in sejmom. Odgovor je preprost: sejem je bolj namenjen stroki, festival pa širokemu občinstvu. Recimo, da se na sejmih sklepajo posli, na festivalih pa se uživa. V zadnjem času so izjemno popularni festivali, ki združujejo vino ter kulinariko in lahko bi rekli, da ga ima že skoraj vsaka vas.

Velika sejemska trojica: Düsseldorf, Verona in London Kar pa se tiče sejmov – tam se sklepajo posli, tam se delijo nagrade, s katerimi se pozneje hvalijo vinogradniki. Največji svetovni sejem vina in žganih pijač je Prowein v Düsseldorfu, ki je vsako leto konec marca. V treh dneh se tam predstavi okoli 5000 razstavljavcev iz 50 držav, obišče pa ga okoli 40 tisoč obiskovalcev z vsega sveta. V okviru sejma so organizirani seminarji, predavanja, degustacije.

Le dobra dva tedna pozneje je podoben dogodek v Veroni. Vinitaly v začetku aprila v štirih dneh privabi celo več obiskovalcev kot Prowein in skoraj 4000 razstavljavcev. Italijanski vinski sejem ima podobno kot ljubljanski polstoletno tradicijo. Vinitaly privabi obiskovalce iz vsega sveta, skoraj polovica jih ni iz Evrope. Na sejmu ne predstavljajo le italijanskih vin, temveč vina iz vsega sveta.

Tretji najpomembnejši vinski sejem je v začetku junija v Londonu, London Wine Fair. Obišče ga okoli 15 tisoč obiskovalcev, večinoma iz vinske branže, tu se sklene največ posla. V zadnjih letih vse več prostora namenjajo manjšim vinskim kletem in trgovcem, zaradi česar so za skoraj četrtino znižali ceno najema stojnice.

Kje se veseliti v naši bližini? Kar pa se tiče festivalov, je verjetno pametno omeniti nekaj festivalov, ki so v naši okolici. Zanimiv je vinski festival v Budimpešti, ki je vsako leto sredi septembra. Predvsem zato, ker vse prevečkrat pozabljamo, kako bogato vinsko tradicijo ima Madžarska. Septembra je tudi festival chiantija, navadno je to drugi in tretji konec tedna v septembru v mestih Greve in Panzano.

Na Hrvaškem se je prav zdaj končal Hrvaški festival hrane in vina v Zagrebu, a bo že prihodnji konec tedna festival Zagreb VINOcom, ki je malce bolj ekskluziven, z nekaj izjemno zanimivimi dogodki, na katerih so osrednje zvezde slovenski vinarji. Precej Slovencev, izključno tistih, ki se ukvarjajo z ekološko pridelavo vina, pa bo sodelovalo tudi na festivalu Label Grand Karakterre, ki bo 4. decembra na Dunaju.

Zidarich Vitovska 2012

Kmetija Zidarich leži v osrčju tržaškega Krasa. Benjamin Zidarich, ki zdaj vodi klet, je s svojim malce drugačnim načinom dela, s svojo odločnostjo in domiselnostjo povečal očetovo kmetijo.

Svoja vina stara v petih nadstropjih podzemne kleti, ki so jo več let kopali v kraški kamen in rdečo zemljo. Zidarich je eden boljših vinarjev, specializiranih za avtohtone sorte, in eden večjih mojstrov belih maceriranih vin.

Benjamin Zidarich se je s kraljico kraških vin - vitovsko - znašel na lestvici 50 najboljših vin v Italiji. S svojo vitovsko letnik 2102 se je uvrstil na 36. mesto, kar je izjemen dosežek.

Vitovska je zlato rumene barve, kar je posledica dolge maceracije, hkrati pa vino deluje gosto, saj Benjamin svojih vin ne filtrira. Vonj je zelo saden, prevladuje belo sadje, kot so marelice, breskve, zaznamo tudi arome mandarine in začimb. V ustih pridejo do izraza citrusi, kar vinu da svežino, zaznamo tudi zelo lepo mineralnost in eleganco. Pookus je zelo dolg.

Vino postrežemo k raznim testeninam, zelenjavnim rižotam, belemu mesu in ribam.

Sorta: vitovska Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 21 evrov, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte