Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2016,
9.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jan Plestenjak degustacija vino Aleks Simčič Edi Simčič Soba 102

Petek, 4. 3. 2016, 9.26

6 let, 6 mesecev

"Vino je zato, da se imamo fajn"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Na vinskem večeru v vinoteki Sobe 102 se je v sredo predstavil Aleks Simčič, mojster, ki prideluje in polni vina z imenom svojega očeta Edija Simčiča.

Čas hitro beži in v ekipi, ki je v nabito polni kleti Sobe 102 predstavljala vina, je bil tudi Aleksov sin Jure. Človeka kar malce zmrazi, ko pomisli, da se reformatorji slovenskega vinarstva s konca osemdesetih počasi starajo. In mi z njimi.

Morda je ta proces včasih za kakšno uro ali dve mogoče zaustaviti z dobrim vinom in množica, ki je spremljala srečevanje vin Aleksa Simčiča z jedmi Urbana Demšarja, je bila več kot zadovoljna. Pa naj je šlo za osnovni chardonnay, ki ga Simčič polni za lokal na Cankarjevi, ali njegove najnatančnejše pijače, ki jih hrani v svoji kleti v Brdih. Natančneje v Vipolžah, kjer je ob stari kmečki hiši tudi moderna počitniška zgodba, ki je, podobno kot vina, bolj ali manj razprodana.

Ljubljenec Američanov in Kitajcev In če hodijo v hiške prenočevat bolj Avstrijci, se vina z imenom Edija Simčiča najbolj prodajajo na Kitajskem in v ZDA. V Brdih ima družina kakšnih 12 hektarjev trt, kakšnih 60 tisoč trsov, s katerimi vsako leto napolnijo 40 tisoč steklenic vina.

Pustimo statistiko: začeli smo z žlahtno in že kar konkretno rebulo iz leta 2012, ki smo jo povezali z brusketami z lososom in brusketami z rikoto. Hladne predjedi je nato kuhinjski mojster zamenjal s toplo predjedjo, šlo je za raviole z baziliko, popečenim češnjevcem, pestom, praženimi pinjolami in piščancem z žara v slanini, Aleks pa je odprl belo zvrst triton (chardonnay, savignon, beli in sivi pinot). Šlo je za vino iz deževnega, za mnoge neugodnega letnika 2010, a se težave, ki jih je imel vinar v vinogradu, pri vinu niso čutile.

Prav posebna Kozana Nasprotno. Triton se je dobro držal, je pa res, da ga je v trenutku prekosilo za mnoge najboljše slovensko belo vino Kozana. Vinogradi v Kozani, kjer se je rodila Aleksova mama, so ena najboljših leg za bela vina v Evropi. Tako pravijo poznavalci za mineralno vino izbranih trt z dolgim pookusom. Kakih 1.400 steklenic z njim napolnijo vsako leto. Kuhar Urban pa mu je namenil tatarski biftek tune z gorčičnimi semeni.

Konkretna rdeča vina, da o florentincu niti ne govorimo Drugi del druženja je bil posvečen rdečim vinom, zato so v kuhinji sobe 102 pripravili rebrca na žaru, ameriško zeljnato solato in peso z jabolki. Zakaj? Ker je Aleks Simčič začel točiti svojo osnovno rdečo zvrst Duet 2012, v katero ob večini merlota doliva še cabernet sauvignon in cabernet franc. Mimogrede, merlot v Brdih že štejejo za svojo sorto, saj je prišla v te kraje z Napoleonom, če ne že prej.

Kakorkoli, kombinacija Dueta z rebrci je presegla pričakovanja in vprašanje časa je bilo le še to, kako se bo ob mnogo konkretnejšem vinu Duet Lex 2007 znašel hišni kuhar. Treba je namreč vedeti, da gre za vino iz starejših vinogradov in iz najboljših leg. Grozdja je manj, njegova vsebina skoncentrirana. Pa še štiri leta se je to vino kalilo v novih sodih.

Pozabite filozofiranje, ob vinu se morate predvsem imeti dobro Kompleksno vino, ki so mu privoščili krepak kos rožnate govedine (florentinca) z žara s parmezanom, oljčnim oljem, gorčično omako in ocvrtim krompirjem. Človek bi lahko takšno rdeče vino s takšnim mesom pokušal do jutra. In raznežen se je zdel tudi Aleks Simčič, trenutno eden največjih slovenskih vinskih zvezdnikov: "Vino je lahko najboljše na svetu, ampak če ti ni všeč, ti pač ni všeč," je pospremil različne okuse in dodal: "Vina niso samo za filozofiranje, ampak predvsem zato, da se imamo fajn."

Ne spreglejte