Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 12. 2013,
10.03

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vino Nova Gorica Gorica

Četrtek, 5. 12. 2013, 10.03

5 let, 2 meseca

Vino in hrana združujeta slovensko in italijansko Gorico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dogodek Beloranžno, Macerirana vina in tipična kulinarika bo v petek na novogoriškem Trgu Evropa ponovno združeval prebivalce Nove Gorice in Gorice.

S takimi projekti želijo organizatorji narediti nekaj več, da meje med mestoma ne bi bilo več, je povedala koordinatorka projekta Teja Podobnik.

Prireditveni prostor na ozemlju obeh držav V ogrevanem prostoru na trgu, ki bo segal simbolično v obe državi, se bodo predstavljali vinogradniki iz Slovenije in Italije, skupno je prijavljenih kar 24. "Glede na odzive ljudi pričakujemo veliko udeležbo, iz vsake države bodo imeli svoj vhod v šotor," je povedala Podobnikova.

Žlikrofi, fuži in krotegini Na petkovem dogodku bodo predstavljali tudi tipično kulinariko s širšega območja Goriške – tako se bodo idrijsko-cerkljanski ponudniki predstavili z žlikrofi, Istro in Kras bodo zastopali ponudniki s fuži in tartufi, Goriška pa bo predstavila krotegine z repo. Z italijanske strani pa prihajajo ponudniki tipičnih goriških krožnikov.

Dogodek je sicer že tretji v vrsti iz projekta SOLUM – prvega so pripravili maja, na njem pa so se vinskim strokovnjakom predstavljala vsa vina iz čezmejnega območja. Drugega so pripravili v avli mestne hiše v Novi Gorici in ga bolj odprli javnosti, saj želijo med ljudmi vzdigniti kulturo pitja vina. "Poleg tega pa so tovrstni dogodki tudi priložnost za povezovanje vinarjev, čezmejno povezovanje in promocijo tako splošne javnosti kot tudi trgovcev in distributerjev," je še dejala Podobnikova. Organizatorji prireditve so prepričani, da je treba pred predstavitvami v tujini pridelke in izdelke najprej ponuditi domači javnosti, nato pa se kot močni in povezani predstaviti navzven.

"Skupna pot skozi tradicijo okusov" Namen projekta SOLUM – Skupna pot skozi tradicijo okusov je združevanje in spodbujanje boljšega sodelovanja ter usklajevanja med ponudniki tipičnih pridelkov in izdelkov ter tradicionalne obrti na čezmejnem območju. S pomočjo promocijskih dogodkov, ki so jih izvedli znotraj urejenega prostora, z izobraževanji in informativnim gradivom so skupaj s partnerji prispevali k izboljšanju prepoznavnosti obravnavanega območja, lokalnih proizvodov in tipičnih izdelkov.

Ne spreglejte