Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2015,
14.05

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sladica recept Pohorje Poštarski dom pod Plešivcem

Petek, 14. 8. 2015, 14.05

1 leto, 2 meseca

Veste, kje (in kdaj) je nastala najbolj znana štajerska sladica?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pohorska omleta ima med ljubitelji sladic utrjen sloves, manj znana pa je natančna lokacija, kjer so jo prvič ustvarili. Mi smo ta kraj in to kuhinjo obiskali.

Trojane imajo krofe, Bled ima kremno rezino, Pohorje pa ima – omleto. Konkretno sladico lahko poskusite v marsikateri gostilni, predvsem na Štajerskem jo radi pripravijo, njene izpeljanke pa so se razširile tudi drugod po deželi.

A pogosto te sladice niso več takšne, kot naj bi prava pohorska omleta bila – recept strogo določa tako sestavine kot količine. V lov za izvirnikom smo se podali seveda na Pohorje, natančneje na Hočko Pohorje, kjer stoji zgradba, v kateri je pred več kot 60 leti nastala prva pohorska omleta.

Pohorska omleta je nastala leta 1952 Gre za hotel Tisa, nekdaj znan kot Poštarski dom, kjer pohorsko omleto še danes pripravljajo po izvirnem receptu njenega avtorja, kuharja Franca Pogačarja. "Poštarski dom so odprli julija 1952 in takrat je Franc Pogačar tudi prišel za glavnega kuharja," nam je pojasnil vodja hotela Robert Jeršič.

Zgodba o nastanku pohorske omlete se je ohranila po pripovedi nekdanje upravnice Poštarskega doma Martine Tratar, ki jo v hotelu zdaj radi povedo. "Za upravnico je prišla leta 1954 in takrat je Pogačar že pripravljal pohorsko omleto. Vprašala ga je, zakaj omlete ni imenoval poštarska, če pa jo je ustvaril na Poštarskem domu, on pa je odvrnil, da je nastala na Pohorju in bo zato pohorska," je izročilo povzel Jeršič. In legenda je bila rojena …

Če je v omleti ananas, ne more biti pohorska "Pri nas omleto še vedno delamo po izvirnem receptu," je poudaril Jeršič. Med drugim to pomeni, da je napolnjena le z jagodičevjem iz pohorskih gozdov, torej z brusnicami in borovnicami, ki jih je mogoče najti tudi v gozdovih v bližnji okolici hotela. "Drugod lahko najdete najrazličnejše izpeljanke, tudi z ananasom, a temu ne moreš reči pohorska omleta. Lahko je omleta, nikakor pa ni pohorska omleta. Zanjo se natanko ve, kaj je v njej in kako se jo pripravi."

Tako nam je pohorsko omleto predstavil in pripravil Zvonko Potočnik, kuhar v hotelu Tisa. Recept je vselej enak, prav tako količine, saj je pohorska omleta vedno enako velika, od zmožnosti jedcev pa je odvisno, koliko si jih jo bo razdelilo. Na Pohorju pravijo, da je ena dovolj za dva, tri ali celo štiri ljudi, le redki so takšni korenjaki, da bi sami zmogli pojesti celo.

Sladica, ki pred gosta vedno pride sveža Pa še ena posebnost (in prednost) pohorske omlete – nikoli ni pripravljena vnaprej, ampak na mizo priroma ravnokar pečena. "To, da pred gosta pride sveža, je ena od njenih glavnih odlik in značilnosti," je poudaril mojster Potočnik. In zato je treba na pravo pohorsko omleto vedno počakati kakšnih 20 minut. Brez skrbi, vredno je!

Ne spreglejte