Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2017,
14.08

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

7

Natisni članek

KFC hitra hrana Starbucks Pizza Hut Hooters Häagen-Dazs Pret a Manger Chipotle Mexican Grill Domino's Pizza Wendy's Taco Bell Dunkin' Donuts top 10

Petek, 24. 11. 2017, 14.08

6 let, 5 mesecev

Verige s hitro hrano, ki jih v Sloveniji ni (pa bi si jih mnogi želeli)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

7

Primož Novak, Lars & Sven burgerji | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ob novici, da bo Slovenija kmalu dobila prvo restavracijo verige KFC, smo staknili glave in sestavili seznam znanih mednarodnih verig s hitro hrano, ki se naše države (za zdaj) izogibajo.

Starbucks

Starbucks | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Vedno, ko se govori o blagovnih znamkah in podjetjih, ki jih pri nas ni, je veriga kavarn Starbucks med prvimi omembami. Čeprav ponujajo predvsem kavo, se med ponudnike hitre hrane uvrščajo, ker prodajajo tudi slaščice, sendviče, solate in podobne hitre prigrizke.


Pizza Hut

Pizza Hut | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

O vstopu verige Pizza Hut na slovenski trg se govori že več let, a je do zdaj ostalo le pri besedah. Veriga, ki ima več kot 16 tisoč lokalov po vseh celinah, se ne omejuje le na pice, kot namiguje njeno ime, ampak ponuja tudi solate, testenine in sladice.


Dunkin' Donuts

Dunkin' Donuts | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Dunkin' Donuts je, kot že ime pove, meka za ljubitelje krofov - tistih ameriških, seveda -, a ti niso njihov edini izdelek. Pravzaprav njihova ponudba obsega najrazličnejše sladke pekovske izdelke, pomemben del ponudbe je tudi kava.


Taco Bell

Taco Bell | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Veriga s sedežem v Kaliforniji stavi na tako imenovano tex-mex hrano, kombinacijo mehiških in ameriških vplivov. Poslovalnice imajo po skorajda vsem svetu - seveda ne v Sloveniji -, v nekaterih državah pa jim preprosto ni uspelo. Na primer v Mehiki, kjer so poskusili v letih 1992 in 2007, a so obakrat po nekaj letih obupali.


Wendy's

Wendy's | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Wendy's velja za tretjo največjo verigo z burgerji na svetu, več lokacij imata McDonald's in Burger King, od konkurence pa se ločijo po obliki polpet, ki so kvadratne, ne okrogle. Na evropskem trgu jih trenutno ni iz dokaj nenavadnega razloga - ime Wendy's je leta 1995 zaščitil lastnik restavracije na Nizozemskem, ameriški gigant pa s tožbami proti njemu do zdaj še ni bil uspešen.


Domino's Pizza

Dominos' Pizza | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Še ena globalna veriga, ki kot Pizza Hut temelji na pici, ob njej pa ponuja več jedi z italijansko-ameriškim podpisom, kot so različne testenine in solate, ob tem pa poudarja dostavo na dom. V nasprotju s konkurentom so si upali storiti drzen korak in vstopiti na italijanski trg, leta 2015 so prvo poslovalnico odprli v Milanu.


Chipotle Mexican Grill

Chipotle | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Odkar je v začetku tega tisočletja večinski lastnik te verige, ki temelji na takosih in buritosih, postal McDonald's, je doživela skokovit razvoj in širitev. Zdaj ima veriga Chipotle - poimenovana je po značilnih mehiških dimljenih in sušenih čilijih - več kot dva tisoč lokalov v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji.


Hooters

Hooters | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

To verigo restavracij je prvega aprila 1983 ustanovilo šest floridskih podjetnikov. Prvi april so izbrali, ker so bili prepričani, da posel ne bo stekel, a so se še kako motili. Zdaj ima veriga Hooters, ki slovi predvsem po mladih, lepih in predvsem bujnih natakaricah, več kot 430 lokalov po vsem svetu, med drugim tudi v Gradcu v Avstriji.


Pret a Manger

Pret a Manger | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Veriga s (predvsem) sendviči, ki se želi od večine drugih obratov s hitro hrano ločiti s poudarjanjem sveže pripravljene hrane in kar se da ekološko pridelanih sestavin, je od začetkov leta 1986, ko so v Londonu odprli prvi lokal, zrasla v mednarodno podjetje z okoli 500 poslovalnicami v Veliki Britaniji, ZDA, Franciji, Dubaju, Singapurju in na Kitajskem.


Häagen-Dazs

Häagen-Dazs | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

To znamko sladoledov ponuja kar nekaj slovenskih trgovin, nimamo pa lokalov Häagen-Dazs, kjer prodajajo oziroma strežejo vse od sladoleda na kepice in lučk do razkošnih sladolednih kup, smutijev, frapejev in ledenih kav ter sladolednih tort. Prvi takšen lokal so leta 1976 odprli v New Yorku, do zdaj pa so se razširili v več evropskih držav, Južno Ameriko, na Bližnji in Daljni vzhod ...

Katero od naštetih verig s hitro hrano bi najraje videli v Sloveniji?

  • Starbucks
    39,20 %
    946 glasov
  • Pizza Hut
    8,12 %
    196 glasov
  • Dunkin' Donuts
    6,88 %
    166 glasov
  • Taco Bell
    11,15 %
    269 glasov
  • Wendy's
    2,20 %
    53 glasov
  • Domino's Pizza
    2,36 %
    57 glasov
  • Chipotle Mexican Grill
    6,76 %
    163 glasov
  • Hooters
    14,01 %
    338 glasov
  • Pret a Manger
    4,43 %
    107 glasov
  • Häagen-Dazs
    4,89 %
    118 glasov
Oddanih 2413 glasov
Ne spreglejte