Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
22. 3. 2019,
17.52

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

6

Natisni članek

Odprta kuhna tržnica prehrana veganstvo

Petek, 22. 3. 2019, 17.52

5 let

Veganska ponudba na Odprti kuhni: tudi strastni mesojedci ne bodo pogrešali mesa #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

6

Odprta kuhna | Vsak vegan in tudi nevegan bo na Odprti kuhni našel nekaj slastnega. | Foto Bojan Puhek

Vsak vegan in tudi nevegan bo na Odprti kuhni našel nekaj slastnega.

Foto: Bojan Puhek

Danes se je v Ljubljani začela že 150. Odprta kuhna in že 200. na sploh. Številni ponudniki, ki pripravljajo hrano z različnih koncev sveta, vsako leto ponujajo več veganskih jedi, letos jih najdete na več kot desetih stojnicah.

Trendi Slovenka in Izraelec, ki sta zakuhala Odprto kuhno

Ko sta Alma in Lior Kochavy leta 2013 začela prvo Odprto kuhno, si nista mislila, da bo leta 2019 postala eden od najbolj priljubljenih in obiskanih dogodkov pri nas. Opisati občutke z besedami, da so izjemno zadovoljni, je pravzaprav premalo, tako ponosni so, razlaga Alma. "Ta dogodek smo pred sedmimi leti postavili z golimi rokami in danes začenjamo pravljično sedmo sezono."

Alma in Lior Kochavy sta izjemno ponosna Odprto kuhno in kaj je nastalo iz nje. | Foto: Bojan Puhek Alma in Lior Kochavy sta izjemno ponosna Odprto kuhno in kaj je nastalo iz nje. Foto: Bojan Puhek

Veganstvo je tudi na Odprti kuhni postalo trend

V sedmo sezono so vstopili s pestro vegansko ponudbo, ki je iz leta v leto večja, čeprav je je bilo že od vsega začetka veliko, pravi Alma: "Med ponudniki so tudi takšni, ki predstavljajo kulinariko nekaterih dežel, kjer se že od nekdaj prehranjujejo vegansko in je to njihova nacionalna hrana. Ampak se to prej ni toliko poudarjajo kot zadnjih nekaj let, ko je to postalo ne samo trend, ampak tudi način življenja."

Alma ob tem poudarja, da bodo obiskovalci na Odprti kuhni vedno dobili res raznoliko ponudbo, tako je tudi pri veganskih jedeh. Trudijo se namreč, da se ponudba ne ponavlja, obiskovalci pa na vsaki stojnici dobijo nekaj novega. "Da dobijo najširši mogoči izbor hrane, hkrati pa to za ponudnike pomeni nekonkurenčnost."

Danes se je v Ljubljani začela 150. Odprta kuhna. | Foto: Bojan Puhek Danes se je v Ljubljani začela 150. Odprta kuhna. Foto: Bojan Puhek

V veganski ponudbi tatarec, burek, musaka

Na prvi dan Odprte kuhne, ko je bilo postavljenih 56 stojnic s hrano, je veganske jedi ponujalo več kot deset ponudnikov. Nekateri izključno veganske, drugi pa so svoji neveganski ponudbi dodali še vegansko jed ali dve, saj se strinjajo, da gre za naraščajoč trend, ki mu je treba slediti.

Kaj so ponujali na prvi dan sedme sezone?

Abi Falafel (na Odprti kuhni od vsega začetka)

"Imamo veganske falafle, repo v soku rdeče pese, humus z olivnim oljem, solato tabula, sladki krompir, lečino čorbo." Z leti so opazili naraščanje števila veganov, predvsem v zadnjih dveh letih.

Abi Falafel | Foto: Bojan Puhek Abi Falafel Foto: Bojan Puhek

Barbarella (na Odprti kuhni šest let)

"Ponujamo veganske sladice brez glutena, riževo skledo s tofujem in omako terijaki, veganski cheeseburger in slane pite s solato." Z gosti, ki si želijo veganskih jedi, so zelo zadovoljni, zahvaljujoč Odprti kuhni pa jih več pride tudi v njihov bistro.

Barbarella | Foto: Bojan Puhek Barbarella Foto: Bojan Puhek

EK Bistro (prvič na Odprti kuhni)

"Pri nas lahko dobite vegansko kvinojo s pečeno papriko, vloženo čebulo, koriandrom, indijskimi oreščki in brokolijem." Tudi oni so v svojem bistroju opazili vedno večje povpraševanje po veganskih jedeh, zato so mu začeli slediti.

EK Bistro | Foto: Bojan Puhek EK Bistro Foto: Bojan Puhek

Veganika (na Odprti kuhni od lani)

"Danes imamo čebulno juho, cimetove rolice z veganskim kremnim sirom, njoke iz sladkega krompirja z domačim pistacijevim pestom z meto. Imamo tudi brownije z arašidovim maslom in sladke pite."

Opažajo, da so ljudje veseli vedno večje veganske ponudbe, hkrati pa k njih prihajajo tudi nevegani, ampak "tudi tisti, ki bi radi poskusili nekaj novega. Morda tudi zato, ker ne delamo veganske hrane na prvo žogo, ampak takšno, ki bi bila za vse okuse".

Veganika | Foto: Bojan Puhek Veganika Foto: Bojan Puhek

Fejst (prvič na Odprti kuhni)

Njihova ponudba ni izključno veganska, a sledijo trendu. Prvi dan imajo na meniju: "Kremno juho iz superzelene zelenjave, tudi tajsko juho iz leče in špinače. Vsak teden bomo dodali kaj novega." Tudi pri njih je povpraševanje po veganskih jedeh vedno večje. "Vsako leto bolj. Se kar pozna. Niti ne toliko vegeterijanstvo, vse pogostejše je veganstvo."

Fejst | Foto: Odprta kuhna Fejst Foto: Odprta kuhna

Yildiz Han   hiša turške kulinarike (na Odprti kuhni od vsega začetka)

Tudi oni ne ponujajo le veganskih jedi, ampak imajo vseeno: "Zelenjavo na žaru, bučkino musako in riž s čičeriko." Prav tako sledijo trendu, saj je vedno več povpraševanja obiskovalcev.

Yildiz Han - hiša turške kulinarike | Foto: Bojan Puhek Yildiz Han - hiša turške kulinarike Foto: Bojan Puhek

Skuhna (na Odprti kuhni približno pet let)

"Imamo samoso s sojinim fižolom, skledo z zelenjavo in arašidovo omako, ki je odlična. Vse, kar ponujamo, ponujamo tudi v veganski različici." Imajo veliko gostov, ki jedo vegansko: "Veliko jih pride samo zato, ker vedo, da lahko pri nas najdejo dobro vegansko hrano."

Skuhna | Foto: Bojan Puhek Skuhna Foto: Bojan Puhek

Perzijska kuhinja (na Odprti kuhni sedem let)

"Naša specialiteta je kuku (tipična iranska jed, op. p.), ki ga ponujamo z jajčevci, čičeriko in krompirjem, imamo tudi juho z lečo." Opazili so, da si veliko ljudi želi takšne hrane, zato so jo dodali v svojo sicer nevegansko ponudbo.

Perzijska kuhinja | Foto: Bojan Puhek Perzijska kuhinja Foto: Bojan Puhek

Organic Garden (na Odprti kuhni šest let)

"Imamo dva burgerja, rumenega in rdečega. Rumeni ima polpet iz čičerike in kvinoje, rdeči pa polpet iz ovsenih kosmičev in rdečega fižola."

Povpraševanje po veganskih jedeh je odlično, opažajo. "Še nevegani hodijo na naše burgerje. Ravnokar je prišel nek turist in nam dejal, da je bil fantastičen. Ne merimo pa samo na vegane, pri nas tudi strastni mesojedci ne bodo pogrešali mesa."

Organic Garden | Foto: Bojan Puhek Organic Garden Foto: Bojan Puhek

Gelateria Romantika (na Odprti kuhni drugo leto)

"Ponujamo veganski sladoled s tremi okusi: jagodo z baziliko, mango in kokos. Imamo pa tudi acai skledo, ki je letošnja novost. Je zelo priljubljena." Ljudje pri njih zelo povprašujejo po veganski ponudbi, tudi po tisti, ki to (še) ni. "Tudi za vaflje, ki jih prav tako ponujamo, a jih še ne delamo v veganski različici."

Gelateria Romantika | Foto: Bojan Puhek Gelateria Romantika Foto: Bojan Puhek

Danilo - gostilna & vinoteka (na Odprti kuhni drugo leto)

"Ponujamo tatarce iz gomoljne zelenjave, iz korenja, zelene, rdeče pese, kolerabe ..." K njim jih zanese tudi radovednost mesojedcev, saj hočejo poskusiti, kakšen je veganski tatarski biftek: "Neveganom se zdi precej zanimiv in že barva je precej mesna."

Danilo - gostilna & vinoteka | Foto: Odprta kuhna Danilo - gostilna & vinoteka Foto: Odprta kuhna

Odprta kuhna bo v Ljubljani vsak petek odprta do konca oktobra, občasno pa bo gostovala še na Mestni tržnici Celje, na Carpacciovem trgu v Kopru, na Bevkovem trgu v Novi Gorici, na Ptuju in v Novem mestu.

Preverite tudi:

prehrana, zdrava hrana
Trendi Vprašanja o veganstvu, ki jih ljudje najpogosteje zastavljajo na Googlu
Will Tuttle Vegan
Trendi "Ali bomo nehali jesti živali ali pa na Zemlji ne bo več nikogar, ki bi jih" #intervju
Ne spreglejte