Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
6. 12. 2016,
19.01

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

1

Natisni članek

organsko zdrava prehrana hrana vegetarijanstvo vegetarijansko veganstvo vegansko Kristjan Pavlin Organic Garden

Torek, 6. 12. 2016, 19.01

5 let, 9 mesecev

Organic garden: od garaže in kombija do lastnega lokala v središču Ljubljane

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

1

Organic Garden | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Tako kot je hrana v središču pozornosti zadnja leta, ni bila še nikoli. In to sebi v prid obračajo številne svobodomiselne glave, ki počasi in zagotovo Slovence prepričujejo, da je tudi zdrava hrana lahko okusna za oblizniti prste.

Eden od teh je Kristjan Pavlin, lastnik blagovne znamke Organic Garden (OG), ki ima preprosto misijo: osvojiti želodce vsejedcev, četudi njegov koncept zajema večinoma vegetarijansko in vegansko hrano.

Gre za tako imenovani "clean eating", zdravo prehrano, s katero hoče dokazati, da je lahko prav tako okusna kot tista, ki marsikomu povzroča slabo vest. "Vedno se je postavljalo vprašanje, ali lahko ponudiš nekaj zdravega splošni populaciji, da je tudi zanje okusno, da si rečejo, da bodo še prišli. To je bil izziv, ne le priprava veganske in brezglutenske ponudbe. Izziv je ponuditi takšno hrano ljudem, ki je sicer sploh ne bi poskusili."

Ponosno v svoji prvi javni nepremični kuhinji | Foto: Matej Leskovšek Ponosno v svoji prvi javni nepremični kuhinji Foto: Matej Leskovšek

Garaža, tisoč evrov in pravi trenutek

Tako se je odločil, da bo čisto v slogu Steva Jobsa posel začel v garaži, z minimalnim vložkom, a jasno vizijo, željo in gorečnostjo. "Neko garažo sem predelal v kuhinjo in s tisoč evri v žepu začel kuhati, pripravljati in ustvarjati. Imel sem že iztočnico, saj sem malo manj kot 30 let vegetarijanec, vsak dan kuham, torej sem začel kot amaterski kuhar. Zelo dobrodošlo je, da imaš žar in željo ljudem predstaviti zdravo kuhinjo."

Steklo je z enim kombijem (starodobno različico citroëna HY, ki so jo s sodelavci poimenovali Zeleni pujs), saj je hotel izkoristiti v tujini izjemno priljubljen koncept ulične prehrane in preveriti, ali bo vžgal tudi pri nas. In je. Temu je priključil še "clean eating" in stvari so se začele odvijati …

Za uspeh se lahko zahvali tudi izbiri pravega trenutka, saj je ravno takrat zdrava prehrana šele dobro prihajala v modo. "Če bi to delal pred desetimi leti, ne vem, kako bi se izšlo. Vse skupaj se je začelo pozneje, veliko je bilo podpore iz Hollywooda, ko smo izvedeli, da na vegansko in zdravo hrano prisegajo največje zvezde. To je postal trend."

Kristjan ob svojem Zelenem pujsu | Foto: Matej Družnik Kristjan ob svojem Zelenem pujsu Foto: Matej Družnik

S pujsom začel prepričevati ljudi

S kombijem se je tako zapeljal po ulicah Ljubljane in začel lačne množice privabljati k pokušini. "Med malico smo se pripeljali do kakšnega podjetja in jim spekli burgerje v svoji različici."

Kombinacija se je kmalu izkazala za zmagovalno, saj jih je Ljubljananjam izbrala za eno od zmagovalnih zgodb slovenske kulinarike, za tem pa je prišla še mamljiva ponudba sodelovanja pri Odprti kuhni.

"To je bil prvi korak, da smo začeli delati malo bolj komercialno. Potem sem se odločil, da se udeležimo tudi drugih festivalov ulične hrane v Evropi. S tem smo preizkusili val ulične hrane, ki je postajal vse bolj priljubljen. Prvo leto smo preizkušali in izboljšali ekipo, pridružili so se mi boljši ustvarjalci od mene. To mi je zelo pomagalo, da sem lahko stopil iz kuhinje in da sem se začel ukvarjati s trženjem in tem, kar najbolje poznam."

Black burger ne izstopa samo po črnih štručkah, ampak tudi po divjem lososu, prvi ribi, ki se je prebila v OG. | Foto: Matej Leskovšek Black burger ne izstopa samo po črnih štručkah, ampak tudi po divjem lososu, prvi ribi, ki se je prebila v OG. Foto: Matej Leskovšek

Prva stalnica v središču prestolnice

Pujs jih je tako pripeljal do naslednje postaje, do prvega lokala, ki so ga v središču Ljubljane odprli pred dvema mesecema. Tam ponujajo vse, s čimer so vsa ta leta skozi okno kombija vabili ljudi: izjemno priljubljena burgerja, rumenega veganskega (najboljša veganska jed na Vegafestu leta 2016) ter črnega iz divjega lososa (najbolj priljubljen z značko #blackburger) in še več: zajtrke, malice, smutije, solate, domače namaze, solate, dnevne juhe, sladke pite …

Vse dobrote lahko vzamete s seboj, kar pomeni, da ni več izgovorov za slabo hitro prehrano v službi.

Nasmejani Kristjan je obraz OG. | Foto: Matej Leskovšek Nasmejani Kristjan je obraz OG. Foto: Matej Leskovšek

Po rumenem, rožnatem in črnem burgerju prihaja še zeleni

Organic Garden je v tem obdobju postal znan še po nečem: barvah. Njihov kruh in štručke niso običajnih barv, temveč rožnate, rumene, črne in kmalu tudi zelene. "Radi se igramo z barvami, saj je barvita hrana lepa za oči in ima tudi čisto drugo vibracijo. Za rumeno barvo v kruh dodajamo kurkumo, za rožnato rdečo barvo dodajamo prah rdeče pese, prihajajo tudi izdelki s prahom špinače, v črnem kruhu pa je aktivno oglje."

Držijo se tudi tega, da ne uporabljajo običajnega sladkorja, temveč agavin sirup, kruh pečejo z bio, večinoma kamutovo moko, sami pripravljajo omake, juhe in ves sladek program.

Rumeni in črni. Veliki zvezdi OG-ja. | Foto: Matej Leskovšek Rumeni in črni. Veliki zvezdi OG-ja. Foto: Matej Leskovšek

Rožnatemu, rumenemu in črnemu se bo pridružil še zeleni. | Foto: Matjaž Tavčar Rožnatemu, rumenemu in črnemu se bo pridružil še zeleni. Foto: Matjaž Tavčar

Slastna ponudba v OG:

Fotogalerija
1 / 13

Ne gre za prehransko predalčkanje

Kristjan noče vsiljevati veganstva in vegetarijanstva, temveč hoče opozoriti na raznolikost v hrani.

"Rekel bi, da smo veganski v 70 odstotkih, OG je bil zasnovan po meni, kot jem sam že 30 let. Ne jem mesa, a tu in tam jem ribe. V ponudbo smo vključili črni burger iz lososa, ki je zelo priljubljen. Nekaj izdelkov vsebuje tudi laktozo, minimalno pa je torej rib. Temu bi jaz rekel: 'Veš, kaj ješ.' In v tem sklopu se lahko najde veganska hrana, brezglutenska ... Kombinacij je več. Če bi bili v tujini, bi bilo drugače. Trg je večji in napis vegansko nima slabega predznaka."

Kristjan verjame, da so ljudje in njihova energija tisti, ki največ doprinesejo k slastni hrani. Tako tudi izbira svoje zaposlene. | Foto: Matej Leskovšek Kristjan verjame, da so ljudje in njihova energija tisti, ki največ doprinesejo k slastni hrani. Tako tudi izbira svoje zaposlene. Foto: Matej Leskovšek

Sprejema vso konkurenco, ki naglo raste

V prestolnici se je v zadnjih letih odprlo več lokalov s podobnim konceptom, a prav vse Kristjan pozdravlja in nekaterim celo pomaga. Njegova sestra je lastnica izjemno priljubljene Bazilike, njej je pomagal z idejno zasnovo na začetku poti, pred kratkim pa je svoje znanje predajal še baru Green Republic.

"Vesel sem, da se na takšnem majhnem prostoru razvija toliko ponudbe s podobno hrano. Vse to je zdrava konkurenca." Zaveda se, da je dovolj sonca za vse, ki ustvarjajo s srcem, njegova vizija pa je širša od slovenskih meja. "Hočem ustvariti blagovno znamko, ki bi jo lahko preselili kamorkoli v Evropi."

Aleksandra Grilc Tomažin, Ayatana
Trendi Veganska prehrana ne pomeni samo solate in oreščkov #intervju
Ne spreglejte