Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2017,
10.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

prepoved ulična hrana Bangkok Tajska Na dopustu

Torek, 18. 4. 2017, 10.37

6 let, 6 mesecev

V Bangkoku nameravajo z ulic pregnati prodajalce hrane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Bangkok, ulični prodajalci | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tajska prestolnica, ki velja za eno od mest z najboljšo ponudbo ulične hrane, bi lahko kaj kmalu postala mesto brez uličnih prodajalcev hrane. Oblasti jih želijo namreč povsem prepovedati.

Ob obisku Bangkoka se preprosto ni mogoče izogniti izjemni ponudbi hrane na tamkajšnjih ulicah, kjer prodajalci na stojnicah ponujajo vse od svežega sadja do pečenih rezancev, različnih ražnjičev in tudi veliko bolj eksotičnih jedi, kot so pečeni insekti. CNN je to mesto že dvakrat razglasil za destinacijo z najboljšo ulično hrano, zdaj pa je tajski spletni novičarski portal The Nation objavil novico, da bodo do konca letošnjega leta prodajalci hrane povsem izginili z bangkoških ulic.

Bangkok, ulični prodajalci | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tako je odločila bangkoška mestna administracija (BMA), ki namerava ulične prodajalce hrane pregnati, da bi s tem izboljšali čistočo, varnost in red na ulicah.

Naslednji sta na vrsti priljubljeni turistični območji

Ta namera sicer ni popolna novost, ulični prodajalci hrane so nezaželeni, že vse odkar je leta 2014 oblast na Tajskem prevzela vojaška hunta. "Očistili" so že kar nekaj predelov mesta, zdaj pa je veliko pozornosti požela napoved, da sta naslednji na vrsti ulici Yaowarat (kitajska četrt) in Khao San Road, ki veljata tudi za osrednji turistični točki.

Kmalu naj bi prodajalce pregnali s Khao San Road, osrednje turistične oziroma popotniške ulice ... | Foto: Reuters Kmalu naj bi prodajalce pregnali s Khao San Road, osrednje turistične oziroma popotniške ulice ... Foto: Reuters

... in z ulice Yaowarat oziroma iz kitajske četrti, ene osrednjih točk za vse ljubitelje ulične hrane. | Foto: Reuters ... in z ulice Yaowarat oziroma iz kitajske četrti, ene osrednjih točk za vse ljubitelje ulične hrane. Foto: Reuters

"Ulične prodajalce nameravamo pregnati iz vseh 50 okrožij Bangkoka in pločnike vrniti pešcem," je za The Nation izjavil Wanlop Suwandee, svetovalec guvernerja Bangkoka. Dodal je, da je CNN hvaležen, da so Bangkok prepoznali kot mesto z najboljšo ulično hrano, vendar sta čistoča in varnost na ulicah njihovi prioriteti.

Nikomur ne nameravajo popuščati

"Ulični prodajalci so vse predolgo zasedali prostor na pločnikih, medtem ko imajo za zakonito prodajo zagotovljen prostor na tržnicah, zato nikomur ne bomo popuščali. Prav vsak prodajalec bo moral oditi," je še povedal.

Bangkok, ulični prodajalci | Foto: Reuters Foto: Reuters

Piyabutr Jiuramonaikul, predsednik sveta podjetnikov v četrti Khao San, je medtem dejal, da za načrte mestnih oblasti glede čiščenja Khao San Road ni vedel in da zagotovo ne bodo takoj popustili. "Na Khao San Road je več kot 200 uličnih prodajalcev hrane in predstavljajo posebnost, ki v našo četrt pritegne ogromno turistov z vsega sveta."

Ne spreglejte