Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 7. 2016,
9.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

vino medalja Bjana Decanter

Sreda, 27. 7. 2016, 9.54

6 let, 6 mesecev

Uspeh briškega vinarja: njegove penine v izboru najboljših na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Festival penečih vin | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Na ocenjevanju znane vinske revije Decanter so penine iz briške kleti Bjana dosegle mejnik za slovenske pridelovalce penečih vin.

Na letošnjem ocenjevanju vin Decanter World Wine Awards je ocenjevalce navdušila Bjanina penina Brut Zero 2010, ki je prejela platinasto priznanje v kategoriji najdražjih penečih vin in se med več kot 16 tisoč vzorci uvrstila v elitno družbo 130 najboljših na svetu. To je tudi najvišje priznanje, ki so ga do zdaj na tekmovanju Decanter podelili slovenskim peninam.

"Danes lahko peneča vina, ki jih pridelamo v Brdih, ponosno postavimo ob bok najboljšim francoskim šampanjcem," je ob uspehu dejal prvi mož kleti Bjana Miran Sirk.

Miran Sirk je s svojo penino rosé lani na Decanterju osvojil tako imenovani Regional Trophy, ki so ga letos preimenovali v platinasto priznanje – tega je letos prejel za penino Brut Zero. | Foto: Bojan Puhek Miran Sirk je s svojo penino rosé lani na Decanterju osvojil tako imenovani Regional Trophy, ki so ga letos preimenovali v platinasto priznanje – tega je letos prejel za penino Brut Zero. Foto: Bojan Puhek

Peneča vina v Brdih namreč niso samoumevna, nam je Sirk pred časom povedal v intervjuju, ko nam je pripovedoval, kako je direktorju enega najbolj znanih ljubljanskih hotelov med prvimi v pokušino prinesel svojo penino. "Gospod me je odpravil, da če bi se v Brdih dalo narediti penino, bi to storil že kdo pred mano," je dejal Sirk, ki je z novim uspehom še enkrat dokazal, da je mogoče tudi v Brdih pridelati izvrstno peneče vino.

Platinasta medalja tudi za Jakončičevo rebulo

Briški uspeh je na Decanterju dopolnil tudi vinar Aljoša Jakončič, ki je prav tako osvojil platinasto medaljo – prejel jo je za rebulo Carolina letnik 2013.

Ne spreglejte