Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 10. 2021,
14.17

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

14

Natisni članek

PCT Jorg Zupan Luka Košir Dada Jerovšek gostinstvo

Nedelja, 31. 10. 2021, 14.17

2 leti, 5 mesecev

Slovenski gostinci: Po vsakem "lockdownu" je težje znova začeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

14

Dada Jerošvek Jorg Zupan Luka Košir | Dada Jerovšek (Kaval Group), Luka Košir (gostišče Grič) in Jorg Zupan (restavraciji Atelje in Breg) | Foto Ana Kovač

Dada Jerovšek (Kaval Group), Luka Košir (gostišče Grič) in Jorg Zupan (restavraciji Atelje in Breg)

Foto: Ana Kovač

Po tem, ko so čez poletje spet zadihali in ponovno začeli delati, se je v slovenskem gostinstvu znova naselil strah ob napovedih, da bi lahko prišlo do novega zaprtja države.

Gostinstvo je med panogami, ki jih je zapiranje javnega življenja, s tem pa tudi gostinskih lokalov, najbolj prizadelo. Mnoge restavracije, gostilne in bari so ostali zaprti za vedno, kuharji, natakarji in drugi delavci v gostinstvu pa so se množično preusmerjali v druge poklice oziroma preprosto odšli v tujino.

Novega zaprtja si zato med gostinci ne želi nihče. Kot so poudarili Dada Jerovšek, lastnica Kaval Group, največje gostinske verige v Sloveniji, ter kuharska mojstra z Michelinovima zvezdicama Jorg Zupan in Luka Košir, se trudijo po najboljših močeh prispevati k omejevanju širjenja okužb, v svojih lokalih se držijo zaščitnih ukrepov in od gostov zahtevajo izpolnjevanje pogojev PCT.

pct
Novice Kazni in preverjanje PCT: na zdravstvenem inšpektoratu prejeli toliko prijav

"To izvajamo striktno, in sama menim, da je to treba spoštovati. Pa ne zaradi strahu, da ti bodo sicer inšpektorji napisali kazen, ampak ker za izhod iz epidemije preprosto nimamo druge izbire," je dejala Dada Jerovšek.

"Ljudje se razburjajo, da so prišli na kavo in tortico, zdaj pa jih hočemo preverjati," je dejala Dada Jerovšek, lastnica gostinske verige Kaval Group. | Foto: Ana Kovač "Ljudje se razburjajo, da so prišli na kavo in tortico, zdaj pa jih hočemo preverjati," je dejala Dada Jerovšek, lastnica gostinske verige Kaval Group. Foto: Ana Kovač

Košir in Zupan sta povedala, da v njunih restavracijah goste že ob rezervaciji opozorijo, da morajo izpolnjevati pogoj PCT, znova jih po tem povprašajo tudi ob prihodu. "Res pa je, da dokler nam država oziroma pristojni pri tem ne bodo dali nekih vzvodov oziroma možnosti verodostojnega preverjanja, je to zelo težko zagotavljati," je dodal Košir in pri tem ciljal na ponarejena potrdila, ki se pogosto pojavljajo tudi v Sloveniji.

Jeza gostov ob preverjanju pogoja PCT

In medtem ko v "michelinkah" Grič in Atelje nimajo negativnih izkušenj z gosti, ki bi jih pogoj PCT razjezil, je drugače v lokalih skupine Kaval. "V več naših lokalih je že padlo precej težkih besed," je povedala Dada Jerovšek, "ljudje se razburjajo, da so prišli na kavo in tortico, zdaj pa jih hočemo preverjati. Napade smo doživeli tudi od tujih gostov, in to takšne, da so se naše sodelavke v strežbi kar tresle. Nekateri so nam očitali, da so 'prišli čez mejo' in imajo torej potrebna potrdila, zato jih ne bodo pokazali."

Kaj bo, če bodo morali spet zapirati?

Ob nedavnih napovedih, da bi lahko v Sloveniji zaradi slabe epidemiološke slike znova uvedli zaprtje družbe, so vsi trije zelo črnogledi. "Moja prva reakcija na medijsko poročanje o novem zaprtju je bila, da ga v tretje ne bomo več preživeli," je dejala lastnica Kaval Group. "Pri prvem zaprtju nismo še niti dobro vedeli, kaj se dogaja, drugi je udaril z vso silo. Pri tem ne gre le za finančni vidik, mi namreč nismo nikogar odpustili ne med prvim ne med drugim zaprtjem. Toda iz nič težko ustvariš nekaj drugega kot nič," je dejala.

Luka Košir je s svojim gostiščem Grič pred kratkim dobil Michelinovo zvezdico: "Zdaj delamo res dobro, zaposlili smo tudi nove ljudi, zato si novega zaprtja res ne želim." | Foto: Ana Kovač Luka Košir je s svojim gostiščem Grič pred kratkim dobil Michelinovo zvezdico: "Zdaj delamo res dobro, zaposlili smo tudi nove ljudi, zato si novega zaprtja res ne želim." Foto: Ana Kovač

Enakega mnenja je Luka Košir, kuharski mojster iz gostišča Grič, ki je septembra dobil Michelinovo zvezdico. "Imamo to srečo, da nismo vezani izključno na gostinstvo, ampak vzporedno peljemo še nekatere druge projekte, toda novo zaprtje v vsakem primeru ne bi prineslo ničesar dobrega," je dejal. "Zdaj delamo res dobro, zaposlili smo tudi nove ljudi, zato si tega res ne želim. Popolno zaprtje bi bilo slabo tako za nas kot za državo, saj bi izgubili svoje finančne prilive."

Michelin Slovenija 2021
Trendi Slovenija bogatejša za novo Michelinovo zvezdico #video

Ob tem je predlagal, da ob morebitnem zapiranju države vendarle ne bi bilo treba popolnoma zapreti celotne gostinske panoge. "Morda bi lahko upoštevali, katere restavracije lahko zagotovijo maksimalne varnostne ukrepe, zadostne razdalje in podobno; torej, katere restavracije zmorejo delovati v teh kritičnih časih," je dejal Košir. "Restavracijam, gostilnam pa tudi barom bi morali dati priložnost, da preverijo svoje zmožnosti in preprečijo popolno zaprtje."

"Ob vsakem zaprtju je iz te panoge odšlo vse več ljudi," je opozoril Jorg Zupan, ki ima z restavracijo Atelje edino Michelinovo zvezdico v Ljubljani. | Foto: Ana Kovač "Ob vsakem zaprtju je iz te panoge odšlo vse več ljudi," je opozoril Jorg Zupan, ki ima z restavracijo Atelje edino Michelinovo zvezdico v Ljubljani. Foto: Ana Kovač

"Ob vsakem zaprtju je iz te panoge odšlo vse več ljudi"

Tudi kuharski mojster Jorg Zupan iz ljubljanske restavracije Atelje, ki prav tako nosi Michelinovo zvezdico, je glede morebitnega novega zaprtja črnogled. "Zdaj smo se po dobri poletni sezoni začeli spet pobirati in razpirati krila, novo zaprtje bi bilo hud udarec, kot je bil ne nazadnje vsak do zdaj," je dejal. "Vsako zaprtje je bilo izjemno stresno, vsakič smo poskušali obdržati kader, toda ob vsakem zaprtju je iz te panoge odšlo vse več ljudi in vsakič je bilo vse težje znova začeti."

Preberite še:

Rene Redzepi
Trendi Kuhar iz najboljše restavracije na svetu na ljubljanskem festivalu
Ne spreglejte