Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 12. 2017,
4.34

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

Natisni članek

Figovec ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 14. 12. 2017, 4.34

6 let, 4 mesece

Slovenska hiša - Figovec: po domače v prenovljeni stari gostilni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48
Ocena gostilne: Slovenska hiša - Figovec | Foto Miha First

Foto: Miha First

Poudarjanje slovenskega oziroma domačega je na gostinskem polju doseglo nov vrh. V samem središču Ljubljane so odprli gostilno, ki ima vse kot nekoč: od zaseke do krvavic, od žgancev do ocvrtega piščanca.

V Figovcu se je v zadnjih letih dogajalo marsikaj. Namesto legendarnega Figovca je bila v novih časih najprej povprečna neprepoznavna gostilna, potem so se trudili z indijsko-angleško kuho in finale norih idej dosegli z moderno špansko ponudbo. Zdaj so staro gostilno prevzeli izkušeni ljubljanski gostinci, ki vedo, da mora Figovec kuhati po domače.


Slovenska hiša - Figovec

Gosposvetska 1, Ljubljana

Telefon: 01 426 44 10


Konec koncev so takšni, domači, trendi po vsej državi. Čompa, Jakob Franc, Hiša Polonka, gostilna Maribor … Kar nekaj je že modernih obratov, ki v zadnjem času prisegajo na prenovljeno lokalno slovensko kuhinjo.

Ocena gostilne: Slovenska hiša - Figovec | Foto: Miha First Foto: Miha First

Morda je bil naš obisk na prvi dan po odprtju skoraj malo prezgoden. Juh je zmanjkalo ali pa jih še niso skuhali, kar nekaj vin, ki jih je napovedovala vinska karta, še ni prispelo. Morda je bil kriv sneg, a vtisi, ki smo jih dobili, so bili jasni.

Razmeroma velika jedilnica, ki malce spominja na nekoč zelo priljubljene pivnice, je bila povsem polna in razprodana. Pri Figovcu strežejo skorajda izključno slovenske klasične jedi, kot je bila navada, preden se je gostilna v devetdesetih začela spreminjati. Le konjskega golaža ni.

Ocena gostilne: Slovenska hiša - Figovec | Foto: Miha First Foto: Miha First

Imajo pa nekaj presežkov, recimo šmarnico, jasno, tudi vrtovčana, teran in cviček po 1,40 evra za kozarec. Tudi pri buteljkah so sami Slovenci: Gjerkeš, Kobal, Protner, Kerin, Frelih, Batič, Rodica, Gec, Mansus, Blažič, Urbajs, Mlečnik, Fornazarič, Pasji rep, Ščurek, Movia, Jakončič, Edi Simčič in celo Marjan Simčič, ki ima najdražje vino v hiši - novega iz serije Opoka, modri pinot za 70 evrov.

Pri Figovcu so na voljo tudi špricar, žvižgovec, mišmaš, bevanda in bambus, vrsta koktajlov z izključno slovenskimi sestavinami, pa serija slovenskih žganic Mahne, Berryshka, Zima, Kejžar, Dana, Pleter, Gamsar, Krucefix in Turk. Tudi pivo je le domače: Union, Laško, Reservoir Dogs, Human Fish in Tektonik.

Ocena gostilne: Slovenska hiša - Figovec | Foto: Miha First Foto: Miha First

Začeli smo s Frelihovim Kapelmannom, eno spodobnejših dolenjskih penin, in viljamovko, potem pa smo se odločili za narezek, po katerem se navadno prepozna dobra domača gostilna.

V ponudbi imajo sire mnogih slovenskih kmetij in kraški pršut Oštirjeve domačije, ki je eden od le treh certificiranih pri nas. Na naši ne prebogati plošči so obetali bovški ovčji sir Škander in tolminski sir iz kobariške Planike, zgodil pa se je sir s teranom. Dobili smo še panceto, pršut in šunko, tunke in hrena ni bilo, je bilo pa kuhano jajce. Morda bi bi bilo bolje naročiti goveji jezik s čebulo in bučnim oljem ali pa telečjo pašteto in skutni namaz z bučnimi semeni.

Narezek, ki nosi ime "geografska dila". | Foto: Miha First Narezek, ki nosi ime "geografska dila". Foto: Miha First

Ker je juh zmanjkalo - v jedilnem listu omenjajo štajersko kislo, govejo, zelenjavno in bograč -, smo se usmerili v tople predjedi. Ričota, ki jo še posebej hvalijo, je bila res solidna in bogata, s šinkom na kocke, zelenjavo in čebulo ter sirom. Poskusili smo tudi zabeljen radič s krompirjem in ocvirki, preskočili pa čompe s sirarsko skuto in skutne štruklje v čemaževi omaki.

Ričota - rižota z ješprenjem namesto riža | Foto: Miha First Ričota - rižota z ješprenjem namesto riža Foto: Miha First

Skleda radiča, ki je že skorajda samostojna jed | Foto: Miha First Skleda radiča, ki je že skorajda samostojna jed Foto: Miha First

Ob hladnih in toplih predjedeh smo pili soliden Fornazaričev chardonnay iz 2012, ob obetu izrednih, pa tudi nasitnih glavnih jedi smo se soočili z Marjanovim Teodorjem bianco, kot piše na steklenici, kjer je bilo včasih napisano belo. Kaj hočemo, Teodorjev prvi trg ni Slovenija, je pa treba reči, da vina v Figovcu niso precenjena.

Kot rečeno, pri Figovcu so mojstri konkretnih jedi, v to serijo pa gotovo spada skoraj polkilogramska telečja zarebrnica za več kot ugodnih 17 evrov. Dobro pripravljeno meso z dozo praženega krompirja za povrhu.

Konkretna telečja zarebrnica ... | Foto: Miha First Konkretna telečja zarebrnica ... Foto: Miha First

... in prav tako obilne krvavice z repo in ajdovimi žganci | Foto: Miha First ... in prav tako obilne krvavice z repo in ajdovimi žganci Foto: Miha First

Še bolj domača je seveda krvavica, ki jo opremijo s skoraj preveč mokastimi žganci z ocvirki in repo. Pri glavnih jedeh ponujajo še kranjsko klobaso, pečenice, perutničke, pohano piško, pražena telečja jetrca, fuže s tartufi, pečenke, brancina iz Pirana in zlatovščico iz okolice Vodic, obilne priloge pa segajo od polente do štrukljev. Škoda, da niso mogli ponuditi za Ljubljano značilnih skutnih palačink, zato smo se zadovoljili s pravzaprav kar majhno porcijo skutnih štrukljev, šmorna in čežane.

Skutni štruklji so prav dobri, šmorn nas je razočaral, čežana pa ni pustila vtisa. | Foto: Miha First Skutni štruklji so prav dobri, šmorn nas je razočaral, čežana pa ni pustila vtisa. Foto: Miha First

Povzetek

Novodobna gostilna s slovensko tradicionalno hrano, ki ponuja vse, kar ste nekoč že jedli doma. Od narezkov do klobas, praženih jetrc, praženega krompirja in repe z ocvirki. Za 20 evrov bi se morali krepko najesti.

Vinska karta našteje veliko slovenskih vin z vseh vinorodnih koncev domovine. Cene so sprejemljive. Odprta vina so po 1,4 evra, solidne buteljke pa dobite že za manj kot 30 evrov.

Ocena

Ocena gostilne: 3 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte