Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2017,
17.58

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

1

Natisni članek

Figovec gostilna Slovenska hiša Aleš Prestor

Sreda, 6. 12. 2017, 17.58

6 let, 4 mesece

V Figovcu bodo po kariju in tapasih spet kuhali slovensko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

1

Slovenska hiša - Figovec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Slovita ljubljanska gostilna Figovec se po nekaj letih, ko se je v njenih prostorih zvrstilo več najemnikov s precej raznoliko ponudbo, vrača h koreninam.

Gostilna Figovec velja za eno najstarejših ljubljanskih ali pa kar slovenskih gostiln, njeni začetki segajo v daljno leto 1776 in torej šteje že skoraj četrt tisočletja. Figovec je nekoč veljal za furmansko gostilno. Ker je bil umeščen ob mestne vpadnice, so se furmani tam radi ustavili in okrepčali tako sebe kot svoje konje. V zgodovino gostilne so se zapisali tudi znameniti Slovenci, tam se je rodil Andrej Smole, prijatelj poeta Franceta Prešerna. Ta se je rad mudil v gostilni, ki jo je takrat vodila Smoletova mama.

Video: Planet TV

Figovca sicer ni več na isti lokaciji, kot je bil pred stoletji, leta 1951 so namreč podrli dotrajano stavbo ob današnji Slovenski cesti, ki se je takrat imenovala Tyrševa, gostilna pa se je preselila nekaj korakov stran v zgradbo ob Gosposvetski cesti, kjer je še danes.

Prvi pogled v novi Figovec:

Fotogalerija
1 / 7

Neuspešni poskusi s karijem in tapasi

Sodobna zgodovina je Figovcu namenila precej pestrih sprememb. Pred nekaj leti je le še životaril - morda zato, ker ni v strogem središču mesta, morda zato, ker so se najemniki nehali truditi. Sledilo je več menjav, ki so marsikaterega meščana razburile - najprej so leta 2014 novi najemniki v Figovcu začeli kuhati in streči kari, kar ni naletelo na omembe vreden uspeh, potem so lani gostilno spremenili v restavracijo s španskimi tapasi, ki prav tako niso prepričali občinstva.

Zdaj je lokacijo z enim najlepših gostinskih vrtov v Ljubljani prevzela nova ekipa, ki je gostilni - odpirajo jo v četrtek - nadela ime Slovenska hiša - Figovec.

Slovenska hiša - Figovec | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Zveni znano? Da, to je ista ekipa, ki uspešno vodi že Slovensko hišo na Cankarjevem nabrežju. "V Figovcu želimo ponudbo Slovenske hiše nadgraditi. Če imamo tam narezke, pa jajca, kranjsko klobaso in štruklje, gremo tukaj naprej," je pojasnil Aleš Prestor, direktor podjetja GAST ENT, ki je v zadnjih letih v Ljubljani zraslo v pravi gostinski imperij. Ob Slovenski hiši na Cankarjevem nabrežju imajo pod okriljem tudi kluba Cirkus in K4, pa Centralno postajo na Trubarjevi ter Cutty Sark in Cantino Mexicano v Knafljevem prehodu.

Figovec ni edina novost, ki jo pripravlja Prestor z ekipo. Kmalu, najverjetneje v začetku leta, bosta zaživela tudi lokala v Tobačni, v prostorih, kjer je bil prej Zoo, še prej pa KMŠ. "Spodaj bo restavracija, kjer smo si res dali duška, tudi z imenom - poimenovali jo bomo namreč Food porn. V njej bomo ponujali "fancy fast food" oziroma jedi, ki bi jih lahko stregli v vrhunskih restavracijah, mi pa jih bomo stregli v embalaži, podobni tisti iz McDonald'sa. Nad restavracijo pa bo koktajl bar," nam je povedal Prestor.

Aleš Prestor je direktor podjetja, ki ob prenovljenem Figovcu vodi vrsto znanih ljubljanskih lokalov od Cirkusa do Centralne postaje in seveda Slovenske hiše. | Foto: Ana Kovač Aleš Prestor je direktor podjetja, ki ob prenovljenem Figovcu vodi vrsto znanih ljubljanskih lokalov od Cirkusa do Centralne postaje in seveda Slovenske hiše. Foto: Ana Kovač

A vrnimo se k novem Figovcu, kjer želijo v ponudbo vrniti slovensko tradicijo, značilno za to gostilno. "Vrnili smo se k tistemu, kar je Figovec nekoč bil," je pojasnil Prestor. V zimskem času so tako na prvem mestu koline, ob njih pa vse od govedine v solati, zabeljenega radiča in čomp do svinjske in telečje pečenke, telečjih jetrc, ajdovih žgancev ter skutnih palačink in praženca. Konjskemu mesu, po katerem je nekoč Figovec slovel, so se medtem vsaj za zdaj izognili.

Koktajli iz izključno slovenskih sestavin

Še posebej ponosni so na karto koktajlov, ob kateri je Prestor, večkratni državni prvak v mešanju pijač, poudaril, da zanje uporabljajo le slovenske sestavine. "Upam, da nam bodo uspeli načrti, da bi naredili prvi slovenski tonik – ker ni slovenskega tonika, tudi gin tonika za zdaj ne moremo namešati."

"Vrnili smo se k tistemu, kar je Figovec nekoč bil." | Foto: Ana Kovač "Vrnili smo se k tistemu, kar je Figovec nekoč bil." Foto: Ana Kovač

Lokal za tiste, ki so prerasli Cirkus

Koga pa ekipa, ki je do zdaj z lokali merila predvsem na mlajše občinstvo, želi pritegniti v novi Figovec? Pravijo, da vse. "Mislim, da lahko tukaj za eno mizo združimo vse generacije," je prepričan Prestor. "Lahko bi rekel, da merimo na tiste, ki smo jih do zdaj izgubili v Cirkusu, ker so ga pač prerasli. Lokali, ki smo jih odpirali do zdaj, so velikokrat nastali zato, ker se sami nismo imeli kam dati."

Figovec ne bo le gostilna, živel bo kavarniški del, dobrodošli pa bodo tudi tisti, ki pridejo na kozarec vina in nekaj "piknit". K temu kliče tudi delovni čas, ob koncu tedna bodo odprti vse do dveh zjutraj, ob nedeljah, ko je v Ljubljani po 16. uri že kar težko najti odprto gostilno, pa do polnoči. "Izkoristiti želimo tudi ploščad, želimo si, da bi tukaj zaživela sobotna tržnica z našimi dobavitelji, v mislih imamo tudi kakšen festival."

Slovenska hiša - Figovec | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Dobre in slabe lokacije ni, obstajajo le dobri in slabi koncepti"

Ob tem se seveda nismo mogli izogniti preteklim poskusom oživitve Figovca, pri katerih so za neuspeh mnogi krivili tudi lokacijo. Teh pomislekov Prestor nima. "Dobre in slabe lokacije ni, obstajajo le dobri in slabi koncepti. Od tukaj vidim Ljubljanski grad, pred vrati je območje za pešce, v središču mesta smo - lokacija je super. V Figovec pač ne moreš dati tuje kuhinje, pa četudi je vrhunski suši."

Ne spreglejte