SiolNET. Trendi Kulinarika
0,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenke v vinskem svetu: brez žensk v kleti ne gre #video

0,76

termometer

Ženske so v vinskem svetu vse bolj navzoče, vendar še vedno največkrat v vlogi žena vinarjev, vinskih kraljic ali sommelierk. Na prste ene roke pa lahko preštejemo vinarke od pet do glave, torej ženske, ki nadzorujejo celoten proces, od pridelave grozdja do kletarjenja in na koncu prodaje vina.

Vinarstvo pregovorno velja za moški posel, verjetno tudi zaradi tega, ker je delo tako v vinogradu kot v kleti težaško. Hkrati pa je dejstvo, da ženske s svojimi čuti veliko lažje razbiramo različne nianse vina.

Boljši občutek za arome in komunikacijo

Ženske imamo dober občutek za okuse, za vonjave, za arome, tukaj smo verjetno boljše kot moški," pravi Ingrid Saksida, vinarka iz vipavske vasi Zalošče, "zato v vsakem vinarstvu zadaj stoji ženska, tudi če ni izpostavljena."

Ženski atributi v svetu vinarstva so še posebej pomembni, je prepričana Lidija Kupljen, ki zastopa prleško vinsko klet Kupljen: "V smislu komunikacije, čustvene inteligence in drugih aktivnosti desne možganske polovice lahko ogromno dosežemo, naj gre za pogajanja, prodajo ali ne nazadnje tudi odnos z novinarji."

Lidija Kupljen z možem Samom v družinskih vinogradih v Prlekiji Lidija Kupljen z možem Samom v družinskih vinogradih v Prlekiji Foto: Matjaž Vertuš

Ivi Svetlik, ki se je v vinski svet podala z možem Edvardom, medtem opaža, da delež žensk v vinarstvu v Sloveniji narašča: "Zdi se mi, da jih je v Brdih že kar tretjina, Vipavska dolina pa šele 'postaja' bolj ženska. Na Vipavskem so v tej smeri bili morda bolj konservativni, tam so možje ključ za hram nekoč skrivali, zdaj pa imamo tudi me dostop do njega."

Podobno je tudi pri naših južnih sosedih. "V zadnjem času se položaj na Hrvaškem spreminja," je povedala Antonija Čeme, enologinja iz kleti Feravino, "prej je bil to izključno moški posel, zdaj pa je v vinarstvu pri nas vse več žensk."

Preberite še:

Gašper Čarman Trendi Slovenska vina v tujini še vedno veljajo za eksotiko #intervju Grajski grič, trgatev Trendi Ljubljana, vinsko mesto? Na Grajskem griču opravili prvo trgatev. vino, bar, lokal Trendi Slovenske gostilne z najboljšo vinsko ponudbo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin