SiolNET. Trendi Kulinarika
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljubljana, vinsko mesto? Na Grajskem griču opravili prvo trgatev.

0,35

termometer

Grajski grič, trgatev
Foto: Miha Mally/Ljubljanski grad

V vinogradu, ki so ga pod Ljubljanskim gradom zasadili leta 2016, so opravili prvo trgatev. Pravijo, da je pridelka dovolj za 400 steklenic vina.

Ljubljana že od leta 1987 nosi naziv mesto trte in vina. Seveda ne zato, ker bi bila Ljubljanska kotlina (pri)znana vinska dežela, ampak zaradi vinskega sejma, nekdaj izjemno priljubljene in cenjene prireditve, ki si jo v zadnjih letih spet prizadevajo obuditi.

Grajski grič, trgatev Foto: Miha Mally/Ljubljanski grad

A vinska trta v Ljubljani in njeni okolici vendarle raste, številne hiše imajo na primer brajde. Menda je imelo mesto nekdaj tudi vinograd, na južnem pobočju Grajskega griča je glede na fotografije rasel še v 30. letih prejšnjega stoletja. In prav na Grajskem griču so se odločili obuditi vinogradniško dejavnost ter spomladi 2016 zasadili 1.050 trsov sort belpin in rdečegrajc.

Grajski grič, trgatev Foto: Miha Mally/Ljubljanski grad

Vinska trta se pod Ljubljanskim gradom dovolj dobro počuti, da so dve leti in pol po zasaditvi že opravili prvo trgatev. Kot so sporočili z Ljubljanskega gradu, so trte letos obrodile približno polovico pridelka, načrtovanega in pričakovanega v prihodnjih letih, kar pomeni povprečno nekaj manj kot pol kilograma grozdja na trto. Stekleničenje pridelka prve trgatve bo v sezoni 2019/20, napolnili pa naj bi 400 steklenic kakovostnega vina.

Preberite še:

Gašper Čarman, Franci Kek, Top Vino Trendi V Ljubljani bo mogoče poskusiti najprestižnejša vina sveta vino, bar, lokal Trendi Slovenske gostilne z najboljšo vinsko ponudbo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin