Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2013,
7.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept češnje okras

Petek, 7. 6. 2013, 7.18

7 let, 12 mesecev

Sladki konec tedna: Pomladne češnje za jesenske sladice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Češnje nas spomladi nekaj tednov gledajo z vsakega vogala, potem pa je nanje spet treba čakati vse leto. Če pa se lotite kandiranja, vas bodo razveseljevale vse tja do prvih snežink.

Res ni pošteno, da imajo češnje tako kratko sezono. In v tem kratkem času se jih preobjemo, da več ne vemo, kaj bi z njimi, potem pa se jih vse leto spominjamo z obžalovanjem, da si nismo privoščili kakšne več.

Vsaj malo nas lahko potolažijo v konzervirani obliki, pa naj bodo iz zamrzovalnika, kompota ali v marmeladi. Obstaja pa še en način obdelave, s katerim jim podaljšamo rok trajanja – kandiranje. Kandirane češnje so tiste sladke in lepljive živordeče kroglice, s katerimi okrašujemo torte in jih dodajamo v sadni kruh. Redko pa jih kandiramo sami, saj postopek traja skoraj teden dni.

Treba je še dodati, da so doma kandirane češnje temnejše barve kot njihove živordeče kolegice iz trgovine. Industrijske kandirane češnje namreč običajno najprej pobelijo, potem pa pobarvajo z rdečo živilsko barvo, da dobijo bolj intenzivno barvo. Vse to se seveda ne sliši preveč okusno, pa tudi sicer se kupljene kandirane češnje ne morejo niti približati okusu domačih.

Zato se vam splača lotiti postopka in si narediti zalogo – tako jih boste imeli vedno pri roki za sadne solate, dodatek sladoledu ali okraševanje in peko sladic – tudi v hladnejših dneh. Primerno shranjene bodo namreč zdržale kakšnih šest mesecev.

Kandirane češnje

Začetne sestavine:

kilogram (ne prezrelih) češenj 200 gramov sladkorja

Češnje operite in izkoščičite. Dajte jih v posodo in prilijte toliko vode, da so prekrite. Zavrite, potem pa zmanjšajte ogenj in češnje kuhajte okoli 15 minut oziroma dokler se delno ne zmehčajo. Dodajte sladkor in mešajte, dokler se ne raztopi, potem pa posodo odstavite z ognja.

Češnje skupaj s tekočino zlijte v dovolj veliko posodo, da jih lahko razporedite v eno plast. Pokrijte in pustite počivati 24 ur.

Naslednji dan odlijte tekočino in izmerite njeno količino. Na vsakih 300 mililitrov dodajte 30 gramov sladkorja. Zavrite in mešajte, dokler se sladkor ne raztopi, potem pa z dobljenim sirupom spet prelijte češnje, pokrijte in pustite počivati 24 ur. Ta korak ponovite še dvakrat, le da obakrat dodajte 40 gramov sladkorja na 300 mililitrov tekočine.

Peti dan odlijte tekočino, ki bo zdaj že zelo gosta, in izmerite količino. Zlijte jo v globoko posodo in za vsakih 50 mililitrov dodajte 20 gramov sladkorja. Zavrite in mešajte, da se sladkor raztopi. Dodajte češnje in pustite vreti dve minuti. Potem češnje skupaj s tekočino spet vrnite v posodo, kjer so počivale, in jih pustite stati še 12 ur. Potem spet ponovite ta korak.

Tekočino, ki bi morala v tej fazi biti že gosta kot med, odcedite – uporabite jo lahko kot preliv za sladoled ali palačinke. Češnje razpostavite na mrežo za torte, ki jo postavite na papir za peko, in jih pustite, da se posušijo. Ko so suhe, jih spravite v nepredušno zaprto posodo med plasti povoščenega papirja, lahko pa jih spravite tudi v kozarčke in prelijete s sirupom, v katerem so se kuhale.

Ne spreglejte