Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 3. 2016,
11.04

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

recept vikend kosilo sladica dekoracija velika noč

Petek, 11. 3. 2016, 11.04

1 leto, 2 meseca

Sladke vijolice, najnežnejša dekoracija za sladice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kandirane vijolice so čudovita velikonočna dekoracija, ki jo lahko naredite že zdaj.

Evolucija kulinarike ne dopušča več, da bi krožnike krasili s paradižniki, spremenjenimi v cvetlice, z umetelno izrezljanimi redkvicami, kaj šele s kosom pomaranče in listom peteršilja. To je znamenje starinskosti, ki izhaja naravnost iz malo boljše socialistične menze.

Kar vedo tudi vsi tekmovalci kuharskih resničnostnih šovov, je, da mora biti na sodobnem krožniku vse užitno. In to me spomni na še eno starinsko dekoracijo – vrtnice na tortah. Moj ded je bil slaščičar, zato je rojstnodnevni spomin vseh otrok v družini klasična dunajska maslena torta, prelita s čokolado, popisana z umetelno slaščičarsko pisavo in okrancljana z vrtnicami.

Boj za okraske s torte

Pa ne narisanimi z masleno kremo. Bile so tiste prave slaščičarske vrtnice iz sladkorne mase, ki so s časom postajale vse bolj trde. In vedno je bilo tako, da se je po tem, ko smo otroci lahko s prsti razpackali torto – kar se tudi novi generaciji družine zdi popolnoma normalno in so začudeni, da v drugih družinah tega ne počnejo - začel boj za vrtnice. Kajti te so bile nekakšni sladki bombončki, ki smo jih lahko sesljali še nekaj dni po tem, ko je bila torta že davno pozabljena. Te vrtnice bodo vedno moj spomin na deda.

Kandirane vijolice, sofisticiran sladki okrasek Zato je bil pred nekaj dnevi neke vrste hommage njemu, ko smo izdelovali cvetlično okrasje za slaščice. V skladu z moderno doktrino to niso bile težke in trde vrtnice, temveč delikatne kandirane vijolice. Čeprav so tudi te v resnici starinske – v Franciji jih kot dekoracijo uporabljajo že tam od 14. stoletja, najbolj slavne pa so tiste iz okolice Toulousa.

Pravo slavo so si pridobile v 19. stoletju, ko so bile to najljubše Napoleonove cvetlice. Tedaj so postale tudi priljubljena dekoracija slaščic ob angleškem popoldanskem čaju. Poleg kandiranih vijolic je v južni Franciji priljubljen tudi sirup iz vijolic. Toda Toulouse ni edino mesto, ki se kiti s sladkimi vijolicami. Tudi italijanska Parma je prestolnica vijolic in marca ter aprila imajo celo festival vijolic, prav zaradi teh cvetlic pa je mesto Marcel Proust opisal kot "sladko in lila".

Vijolice že cvetijo in ni razloga, zakaj si ne bi naredili razkošne dekoracije za velikonočne slaščice. Konec koncev je vijolica tudi simbol pomladi.

Kandirane vijolice

20 cvetov vijolic s peclji skodelica in pol vode skodelica sladkorja pol skodelice mletega sladkorja

Vijolice sperite in posušite na papirnati brisači. Medtem segrejte vodo in v njej stopite sladkor. Pazite, da sladkor ne karamelizira. Sladkorni sirup odstavite z ognja, pustite, da se malce ohladi, nato vanj previdno potapljajte vijolice. Namočenim vijolicam odrežite pecelj in jih postavite na peki papir. Morebitne zlepljene cvetne listke poravnajte s pinceto. Cvetove potresite z mletim sladkorjem in na suhem prostoru sušite vsaj 24 ur, bolje, da še malo dlje. Kandirane vijolice spravite v dobro zaprt steklen kozarec, kjer jih lahko hranite tudi do dveh mesecev. Uporabite jih za okrasitev slaščic, prijetnega okusa pa so tudi kar same, kot da bi jedli cvetlične bombone.

Ne spreglejte