Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 12. 2013,
16.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

flancati kulinarika recept Slovenija Grčija

Torek, 17. 12. 2013, 16.04

8 let

Šest najbolj nezdravih evropskih novoletnih jedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V predprazničnem času se na mizah znajdejo številne dobrote, diši po najboljših jedeh in skoraj vedno pridobimo kakšen kilogram. A vsa hrana, ki jo zaužijemo, ni ravno najbolj zdrava.

Našli smo nekaj jedi, ki so v posameznih državah zelo priljubljene, a nedvomno pripomorejo h kakšni nepredvideni bolezni. Če boste z njimi pretiravali, boste prosti čas po praznikih lahko preživeli v družbi fitnes naprav. Če boste vse te kalorične bombe sploh preživeli.

Goska (Francija) V Franciji na novoletni večerji tradicionalno postrežejo s pečeno gosko, ki pa je v primerjavi s preostalo praznično perjadjo, ki pristane na mizi, precej bolj mastna. Le 170 gramov pečene goske, brez polnila, skupaj s kožo vsebuje več kot 300 kalorij in 22 gramov maščobe.

Loukoumades (Grčija) Čeprav so Grki znani po svojem zdravem načinu življenja in mediteranskem prehranjevanju, se zdi, da v novoletnih počitnicah pozabijo na stare navade in se predajajo užitkom ob ocvrtih krofih, imenovanih loukoumades. Ti so potopljeni v med in prekriti s cimetom ali pa nanje potresejo sladkor. Posamezen krof vam bo prinesel od 200 do 300 kalorij in več kot 30 gramov sladkorja. Nič čudnega, da se Grki vse leto pridno držijo zdrave prehrane.

Karjalanpaisti (Finska) Gre za jed, ki je narejena iz mešanice govedine, svinjine in jagnjetine, ki ji dodamo sol, vodo, čebulo in lovorov list. Rezultat je obilna mesna jed, ki vas bo nahranila v vrednosti 450 kalorij na porcijo. Skupaj z krompirjem lahko zapolnite večino predvidenega dnevnega vnosa kalorij, zato raje pojejte malo manj, da bo prostor še za sladico.

Svinjska pleča (Nemčija) Ni skrivnost, da so Nemci pravi ljubitelji mesta, prav gotovo so ponosni na svojo južnonemško specialiteto. Ta maščobna in prekajena jed se v vinski kopeli, z dodatkom vode, kisa, čebule in zelišč, namaka nekaj ur, nato jo postrežejo s krompirjevo solato. S 170 grami svinjskih pleč vnesemo v svoje telo več kot 450 kalorij in 14 gramov nasičenih maščob. Če dodamo nevaren dejavnik zamašitve žil zaradi pečenkine omake, ki si jo radi privoščimo ob krompirjevih cmokih, lahko vsebujejo tudi do 300 kalorij na porcijo. Pred sabo imamo pravo božično kalorijsko bombo.

Bolo rei (Portugalska) Portugalci si od božiča pa vse do 6. januarja, ko praznujejo prihod Svetih treh kraljev, večkrat privoščijo tradicionalno sadno torto. A naj vas beseda sadna ne zavede, saj prav vsak košček povaljajo v sladkorju. Pripravljajo pa tudi čokoladni bolo rei, temu dodatne kalorije prinese še čokolada. Porcija tradicionalne "kraljeve torte" vas bo obdarila s 300 kalorijami.

Domači flancati (Slovenija) Tudi Slovenci se radi pregrešimo in naša tradicionalna kuhinja vsebuje kar nekaj kaloričnih bomb. Ena izmed njih so tudi pri babicah priljubljeni domači flancati. V maščobi ocvrto testo, posipano s sladkorjem v prahu, na porcijo (100 g) vsebuje 60 gramov ogljikovih hidratov in 497,38 kalorij. Pa dober tek.

Ne spreglejte