Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 6. 2017,
4.08

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Ljubljana ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 22. 6. 2017, 4.08

6 let, 4 mesece

Restavracija Valvas'or: najelitnejša turistična restavracija v Stari Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Ocena gostilne: Valvas'or | Foto Miha First

Foto: Miha First

Upamo si trditi, da je sicer na turiste osredotočeni Valvas'or ena tistih restavracij, ki bi zgolj z nekaj potezami lahko postala ena najboljših v Sloveniji.

Skoraj sedem let je minilo, odkar smo nazadnje pisali o Valvas'orju. Restavracija je bila takrat skoraj nova, ena najboljših v Ljubljani. Z leti so se stvari spremenile, Valvas'or pa skoraj nič in medtem ko so se odpirali novi, vse zanimivejši lokali, se Valvas'or raje prilagaja malce premožnejšim iz turistične reke, ki napada strogo središče Ljubljane.


Restavracija Valvas’or

Stari trg 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 425 0455, 041 381 561


Da nas ne boste narobe razumeli: Valvas'or je za dva razreda boljši od Sokola, Zlate ribice ali Vodnikovega hrama. Konec koncev se lahko že nekaj časa pohvalijo z najboljšimi poceni kosili v mestu, so pa zato med dražjimi, ko gre za a la carte ponudbo. Je že tako, da so gostinci, v nasprotju z mnenji nekaterih ocenjevalcev in jedcev, poslovneži in obrtniki, ne pa umetniki.

Šampanjca na kozarec ne točijo, a so k sreči Medotovi mehurčki več kot solidni. | Foto: Miha First Šampanjca na kozarec ne točijo, a so k sreči Medotovi mehurčki več kot solidni. Foto: Miha First In spet, po drugi strani, Valvas'or ima že od vsega začetka vse nastavke, da bi lahko postal izjemna restavracija na izjemni lokaciji, le nekaj evrov več bi morali tvegati. Konec koncev je pri njih poleti težko dobiti mizo, čeprav so cene, kot rečeno, kar konkretne.

Tako šampanjcev še vedno ne točijo na kozarec in ob koncu ne ponudijo žganega, na mizi ni pogrinjka v obliki kruha ali grisinov, da o dobrem oljčnem olju ali balzamičnem kisu niti ne govorimo. Kot da bi hoteli na vsakem koraku nekaj prihraniti.

V Valvas'orju je mogoče jesti dve degustacijski različici, ribjo in mesno, vsaka stane 40 evrov. Mesni scenosled vsebuje tatarski biftek, fuže s tartufi, sorbet, jagenjčka in kraški sladoled za sladico, ribja degustacija pa je hladni morski tris, testenine z jastogom, file morske žabe in enaka sladica kot pri mesnem.

Težko bi rekli, da gre za poceni ponudbo, je pa treba poudariti, da je naročanje posameznih jedi z lista, ko vse skupaj seštejemo, še dražje. Za tiste, ki jih degustacije ne zanimajo, imajo sicer kar nekaj specialitet, recimo rižoto z jadranskimi škampi in šparglji, govejo zarebrnico, marinirano tuno na žaru, jadranskega brancina, velikana za dve osebi … Na splošno ponujajo veliko podvodnih prebivalcev Jadrana.

Izkazalo se je, da so v Valvas'orju tuja vina bolj prijaznih cen kot slovenska. | Foto: Miha First Izkazalo se je, da so v Valvas'orju tuja vina bolj prijaznih cen kot slovenska. Foto: Miha First

Medtem za peneči vinski začetek na kozarec natočijo Medot ali Bjano rosé, pa tudi kak prosecco bi se našel. Na razmeroma dragi vinski karti so vsa slovenska vina, ki kaj pomenijo, poudarek pa je na primorskih fantih. Imajo ducat šampanjcev, najdražji je Krug rosé za 460 evrov.

Od naših za Kabajevo amforo hočejo kar 95 evrov, Gravnerjev aktualni Breg je 80 evrov, enako Simčičev merlot Opoka. Med tujimi vini je najdražji španec Vega Sicilia po 420 evrov, med sladkimi so imeli včasih tudi Chateau d'Yquem, zdaj prednjači Leonardo za 80 evrov. Mi smo se po kozarcu Medota odločili za burgundski modri pinot Volnay s podpisom Vincenta Girardina za znosnih 55 evrov, saj smo ugotovili, da so tuja vina pri Valvas'orju pravzaprav cenejša kot naša.

Pozdrav iz kuhinje: hladna paradižnikova juha z mocarelo in pestom | Foto: Miha First Pozdrav iz kuhinje: hladna paradižnikova juha z mocarelo in pestom Foto: Miha First

Začeli so s pozdravom, hladno juho paradižnika, mocarele, pesta in kalčkov. Nekakšen kapreze, ki bi ga v prihodnosti z lahkoto jedli tudi kot predjed ali kot hladno poletno juho.

Tatarski biftek, ki si ga začinite sami | Foto: Miha First Tatarski biftek, ki si ga začinite sami Foto: Miha First

Tudi tatarski biftek pripravijo po svoje. Prinesejo kepo mesa, zraven dodajo vse sestavine in začimbe, ki so ponavadi že vmešane v meso, da si jih lahko odmerjate sami. Recept, ki se je na koncu izkazal, in ni dvoma, kljub razmeroma visoki ceni 17 evrov ta jed zadostuje za dve osebi.

Če smo bili zadovoljni s pozdravom in tatarcem, ni bilo nič slabše pri juhi. Grahova, gosta, a ne pregosta, z grškim jogurtom je že nekaj časa tradicija hiše, ki ne razočara.

Stalnica Valvas'orjevega jedilnega lista - izjemna grahova juha z grškim jogurtom | Foto: Miha First Stalnica Valvas'orjevega jedilnega lista - izjemna grahova juha z grškim jogurtom Foto: Miha First

Na žalost smo imeli veliko manj sreče s testeninami. Najavljene fuže s sicer svežimi črnimi tartufi in panceto so popestrili s težkim, pretežkim sirom. Parmezan verjetno jedca nasiti, a kar je preveč, je pač preveč.

Fuži s tartufi in panceto (ter preveč parmezana) | Foto: Miha First Fuži s tartufi in panceto (ter preveč parmezana) Foto: Miha First

Za glavno jed smo dobili solidno pripravljen biftek (z malo pireja in zelenjave) ter rib-eye (s krompirjem, gobicami, paradižnikom in mlado čebulo), a zdi se, da bi takšnim kosom mesa lahko dodali še kakšno idejo, ki ni nujno poprova omaka.

Goveja zarebrnica | Foto: Miha First Goveja zarebrnica Foto: Miha First

Za konec smo se dali poučiti, kaj je kraški sladoled. Enostavno, gre za vaniljev sladoled z omako iz sladkega terana in zdrobljenim ajdovim keksom. Zanimiva in slastna ideja.

Kraški sladoled - vaniljev sladoled s teranovo omako in ajdovim keksom | Foto: Miha First Kraški sladoled - vaniljev sladoled s teranovo omako in ajdovim keksom Foto: Miha First

Povzetek

Najelitnejša ljubljanska restavracija za (bogatejše) turiste je v zadnjem času zaslovela s solidnimi in poceni kosili, ob večerih pa tam zaradi turistov komaj dobite mizo. Zelo radi ponujajo morske specialitete, veliko delajo z boljšimi kosi mesa, tu so še gosja jetra, tartufi … Degustacijska menija sta po 40 evrov, samostojne glavne jedi pa presegajo 20 evrov.

Vinska karta vsebuje vse slovenske pokrajine, Francijo, Italijo in nekaj drugega sveta. Nekaj kakovostnih vin je na kozarec, za tiste najboljše, pa naj gre za Italijo, Francijo ali za naše prvake, odpirajo le cele steklenice.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte