Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2023,
13.26

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Oglasno sporočilo

Natisni članek

darila Čokoladni atelje Dobnik lepota praline razvajanje čokolada PR članek

Sreda, 6. 12. 2023, 13.26

4 mesece, 3 tedne

Razkritje zdravilnih učinkov čokolade in kakava: zakaj in kako ju uživati preudarno?

Oglasno sporočilo

Čokolada nas že stoletja navdušuje s svojim bogatim okusom, ki nam ponuja razkošno doživetje. Poleg slastnega okusa znanstvene raziskave razkrivajo potencialne zdravstvene koristi, povezane s čokolado in njenim glavnim sestavnim delom - kakavom. Tu raziskujemo razloge, zakaj je vključevanje čokolade v prehrano lahko koristno, in kakšne vrste izbrati, da bi izkoristili te prednosti.

DSC_4379 | Foto: Čokoladni atelje Dobnik Foto: Čokoladni atelje Dobnik

Moč hranil v kakavu

V jedru zdravstvenih koristi čokolade je kakav, poln flavonoidov, vrste antioksidantov. Te spojine imajo izjemne lastnosti, ki prispevajo k našemu dobremu počutju. Flavonoidi pomagajo pri boju proti oksidativnemu stresu, zmanjšujejo vnetja in morda znižujejo tveganje za srčne bolezni. Poleg tega kakav vsebuje minerale, kot so železo, magnezij in cink, ki so bistveni za različne telesne funkcije.

Zdravje srca in še več

Študije nakazujejo, da zmerno uživanje temne čokolade z višjo vsebnostjo kakava lahko prispeva k zdravju srca. Flavonoidi v kakavu naj bi izboljšali pretok krvi, znižali krvni tlak in zmanjšali tveganje za strdke. To lahko pozitivno vpliva na zdravje srca in morda zmanjša tveganje za srčne bolezni.

DSC_5183 | Foto: Čokoladni atelje Dobnik Foto: Čokoladni atelje Dobnik

Izboljšana kognitivna funkcija

Kofein in teobromin, ki ju najdemo v kakavu, lahko ponudita mentalni zagon. Ti stimulansi so povezani z izboljšano kognitivno funkcijo, ki pomaga pri osredotočenosti, budnosti in dvigu razpoloženja. Čeprav je potrebnih več raziskav, so te začetne ugotovitve obetavne.

Zaščita in nega kože

Antioksidanti v kakavu naj bi zagotavljali zaščito pred UV-žarki, kar lahko zmanjša tveganje za poškodbe kože, ki jih povzroča sonce. Poleg tega je kakavovo maslo, pridobljeno iz kakavovih zrn, pogosta sestavina izdelkov za nego kože zaradi svojih vlažilnih in negovalnih lastnosti, ki pomagajo pri vzdrževanju zdrave kože.

Mlecne_cokolade_skupinska2 | Foto: Čokoladni atelje Dobnik Foto: Čokoladni atelje Dobnik

Izbira prave čokolade

Ko gre za izkoriščanje zdravstvenih koristi, niso vse čokolade enake. Izberite temno čokolado z višjim odstotkom kakava (70 odstotkov ali več). Temna čokolada običajno vsebuje več flavonoidov in manj sladkorja v primerjavi z mlečno ali belo čokolado, zato je boljša izbira za zdravstvene koristi.

Zmernost je ključnega pomena

Čeprav čokolada ponuja zdravstvene koristi, je ključnega pomena zmernost. Čezmerno uživanje lahko vodi v prevelik vnos kalorij in izniči pozitivne učinke. Priporočljivo je uživati majhne količine visokokakovostne temne čokolade nekajkrat na teden, da bi izkoristili prednosti, ne da bi se prenajedli.

Fotogalerija
1 / 7
Za konec, zdravstvene koristi, povezane s čokolado in kakavom, so čedalje bolj znane zaradi njune bogate vsebnosti antioksidantov in potencialnih pozitivnih učinkov na srce, umske sposobnosti in kožo. Izbor temne čokolade z višjo vsebnostjo kakava, zmerno uživanje in vključitev v uravnoteženo prehrano lahko pomagajo izkoristiti te prednosti.

Zato uživajte v kosu temne čokolade brez slabe vesti, saj bi lahko prispeval k vašemu celotnemu dobremu počutju.


truffles_18_opened | Foto: Čokoladni atelje Dobnik Foto: Čokoladni atelje Dobnik

Naročnik oglasnega sporočila je ČOKOLADNI ATELJE DOBNIK. 

Ne spreglejte