Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2021,
18.05

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

2

Natisni članek

Stalin Moskva kebab

Ponedeljek, 11. 1. 2021, 18.05

3 leta, 3 mesece

Prodajalno kebaba z imenom Stalin so zaprli po enem dnevu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

2

Stalin kebab | Foto zajem zaslona/Reuters

Foto: zajem zaslona/Reuters

Gostinec, ki je v Moskvi odprl lokal s kebabom, ga je moral zapreti že po enem dnevu. Zakaj? Ker ga je poimenoval po sovjetskem diktatorju Stalinu, kar je naletelo na hudo neodobravanje javnosti.

Stanislav Voltman je v četrtek v Moskvi odprl nov gostinski lokal, prodajalno s kebabom, ki jo je poimenoval Stal'in Doner. Goste je vabil izvesek nad vrati s podobo nekdanjega vodje Sovjetske zveze Josipa Visarijonoviča Stalina, gostom pa so stregli v uniformah nekdanje sovjetske tajne policije NKVD.

"Na dan odprtja smo imeli okoli 200 gostov," je za Reuters povedal Voltman, ki pa je dan zatem, v petek, lokal že zaprl. Zatrdil je, da ga v zaprtje niso mogli zakonsko prisiliti, mu je pa policija ukazala, da mora odstraniti izvesek s Stalinovo podobo, za zaprtje pa se je nato odločil zaradi "izjemnega pritiska" lokalnih oblasti, poroča Reuters.

Da se je odločil za popolnoma neprimerno podobo lokala, so menili tudi številni uporabniki družbenih omrežij, kjer se je vnelo precej razprav, ali je kaj takega sploh dopustno.

"Pričakoval sem, da bom na družbenih omrežjih vzbudil nekaj pozornosti," je za Reuters dejal Voltman, "nisem pa si mislil, da me bodo oblegali vsi novinarji, televizije in blogerji. Pred vrati je bila kolona kot pred vhodom v Leninov mavzolej."

Stalin velja za enega najkrvoločnejših diktatorjev v evropski zgodovini, njegov režim naj bi po zelo zadržanih uradnih ocenah zahteval 700 tisoč življenj. Po drugi strani ga številni prebivalci nekdanje Sovjetske zveze vidijo kot vodjo, ki je v drugi svetovni vojni porazil nacistično Nemčijo in obranil obstoj Sovjetske zveze.

Oglejte si še:

Moskva drsališče
Trendi V Moskvi kljub epidemiji odprli velikansko drsališče #video
Ne spreglejte