SiolNET. Trendi Kulinarika
1,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prekmurska kulinarična diplomacija: šunke so navdušile Japonce

1,59

termometer

Janko Kodila
Janko Kodila v svoji šunkarni v Markišavcih Foto: Ana Kovač

Prvi mož znamenite prekmurske šunkarne je s pomočjo povezav na Japonskem dosegel prelomni dogovor: slovenske sušene mesnine bi lahko bile že kmalu naprodaj v deželi vzhajajočega sonca.

Janko Kodila je ena glavnih, če ne kar glavna gonilna sila prekmurske kulinarike. Potem ko je ob prekmurski gibanici zaščitil tudi prekmursko šunko, je ta postala eden najbolj prepoznavnih slovenskih mesnih izdelkov. Glas o njej Kodila širi tudi čez mejo - ne le v sosednje, ampak tudi najbolj oddaljene dežele.

"Po več kot sedmih letih je končno sklenjen sporazum, da smemo naše šunke prodajati na Japonsko. Zanimanje tam vsekakor obstaja in ta trg ima ogromen potencial," je povedal Kodila, ki sicer pri napovedih ostaja previden, dokler posel tudi zares ne steče.

Na Japonsko le najboljše

Pri tem sicer ne bo šlo za množičen izvoz, Kodila namerava tja prodajati svoje premium izdelke in z njimi prekmursko oziroma slovensko kulinariko utrditi v zavesti Japoncev.

Prekmurske šunke ter gigantski pršuti krškopoljca in mangalice v zorilnici Janka Kodile Prekmurske šunke ter gigantski pršuti krškopoljca in mangalice v zorilnici Janka Kodile Foto: Nina Vogrin

Pomemben trenutek bodo zagotovo olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto, je poudaril. Zaradi doseženega sporazuma bodo slovenske sušene mesnine lahko med bistvenimi deli promocije v Slovenski hiši, osrednjem predstavništvu naše države na olimpijskih igrah. "Zato se zelo aktivno posvečamo temu, da bi do takrat tudi dejansko stekla prodaja na Japonskem," je povedal Kodila.

Dosežek, ki je pomemben za vso Slovenijo

Janko Kodila Foto: Ana Kovač Prekmurska šunka je bila glavni vzvod, da je do dogovora z Japonci sploh prišlo, a prekmurski podjetnik poudarja, da pri tem poslu ne gre samo za njegove izdelke. "Sporazum obsega vse slovenske suhomesnate izdelke prašičjega izvora, ki jih bo zaradi tega sporazuma mogoče prodajati na Japonsko. Lahko rečem, da smo s tem preplezali resnično visoko goro."

Kodila je še poudaril, da je za dosego sporazuma med najzaslužnejšimi njegov poslovni partner Jukio Mori, nekdanji častni konzul Slovenije v Tokiu. Ta veliki oboževalec Slovenije je tudi eden največjih promotorjev slovenske vinsko-kulinarične ponudbe na Japonskem in v Slovenijo redno vodi japonske goste.

Preberite še:

Ocena gostilne: Kodila Trendi Kodila: najboljši mesar kani postati tudi najboljši gostilničar

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin