Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
9.28

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Prekmurje prekmurska gibanica prekmurska šunka ljubljanska tržnica

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 9.28

4 leta, 5 mesecev

Sredi Ljubljane je dišalo po Prekmurju (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljansko tržnico so ta konec tedna zasedli prekmurske gibanice, šunke, bograč in bučno olje. Čas je bil namreč za tradicionalno prireditev Diši po Prekmurju.

Na prvi junijski dan se je skorajda čudežno zjasnilo – morda tudi zaradi veselih Prekmurcev, ki so se na Pogačarjevem trgu v Ljubljani prestavljali s svojimi kulinaričnimi in drugimi domačimi izdelki, ob tem pa zbrane ljubitelje prekmurskih okusov zabavali s pestrim glasbenim programom.

Najboljše, kar Prekmurje premore Prekmurske gibanice in šunke, posolanke, retaši, bučno olje in neizogibni bograč so bili le del bogate gastronomske ponudbe, ki jo premore dežela čez Muro in ki jo vsako leto tradicionalno pripeljejo na pokušino obiskovalcem ljubljanske tržnice. Ta je ob sobotnih dopoldnevih že tako ali tako polna, to soboto pa je pokala po šivih in Prekmurci so komaj dovolj hitro rezali gibanice in šunke.

Tekmovanje v kuhanju bograča Ob splošni veselici so sicer priredili tudi tekmovanje v kuhanju bograča. Ob zvokih Halgato banda, Goričkih lajkošev in plesu folkloristov je letos po oceni žirije najboljšega namešalo moštvo murskosoboškega Podjetja za informiranje.

Bliža se festival prekmurske gibanice in prekmurske šunke Če vam prekmurske gostije v Ljubljani ni uspelo obiskati, pa imate možnost za popravni izpit na njihovem domačem terenu. 14. in 15. junija namreč v Moravskih Toplicah prirejajo 4. festival prekmurske gibanice in prekmurske šunke, na katerem bodo med drugim ocenjevali prekmurske gibanice, prekmurske šunke in perece, vzporedno z ocenjevanjem pa bo potekal pester spremljevalni program. Glavne zvezde prireditve bodo seveda dobrote iz Prekmurja, ki jih boste lahko poskusili tam, od koder izvirajo, in ugotovili, ali so na prekmurskem zraku še kaj bolj slastne.

Ne spreglejte