Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2013,
9.47

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept juha štruklji zelenjava

Torek, 22. 1. 2013, 9.47

1 leto, 1 mesec

Ponarejena juha in ponarejeni štruklji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Na kraj pameti mi ne pade, da bi pogledala, kaj na izdelku piše; je zdravo, ni zdravo, koliko konzervansov ima, je slovensko ali ni."

"Zame je pomembna samo cena. Kupujem tisto, kar je v akciji, in temu prilagajam svoj jedilnik," je rekla čistilka Jelka Bobonja iz Zasavja in s to izjavo osvojila naslov bob leta po izboru bralcev Večera. Tako ne nakupuje le čistilka, temveč tudi učiteljice, uradnice, kulturnice in medicinske sestre. Le sreči se imamo zahvaliti, da je v narodu še nekaj znanja, pridobljenega v socializmu, tako da še znamo do obisti racionalno porabiti živila. Tako vsaka varčna gospodinja ve, katera hrana je varčna. Recimo zelje. Za dva evra lahko dobite veliko zeljno glavo. Prvi dan jo z dvema krompirjema spremenite v presno zelje, v katerega pomakate debelo palačinko – funšterc ali rudarjevo sonce. Drugi dan ga naribate in spremenite v solato, ki jo pojeste v kombinaciji s paniranim osličem. Tretji dan pa ostanke zeljne glave podušite s kumino in jih pojeste s praženim krompirjem. Podobno racionalna zelenjava je tudi cvetača, poceni in večnamenska.

Prvi zaklad varčevalnih ukrepov v prehrani so tudi stare kuharske knjige. Pisane so namreč v časih, ko je bila hrana spoštovana dobrina, ne pa hitro kupljiv predmet potrošniške družbe. Zato so recepti v knjigah tam nekje do konca sedemdesetih let 20. stoletja varčni in ekonomični. Res je, da se nam dandanes zdijo staromodni, na primer ocvrta goveja vimena so prava eksotika. Toda uporaba svinjske masti bi lahko spet prišla v modo. Zakaj ne – je poceni in krompir, prepražen na svinjski masti, dobi poseben "žmoht".

V knjigi, ki sem jo po dolgem času spet odkrila v kuhinjski kredenci, je tudi nekaj receptov za ponarejene jedi. Pavla Zakonjšek se je leta 1955, ko je izšla njena knjiga Praktična kuharica, zavedala, da recimo meso ni ravno živilo, ki bi bilo vsak dan na družinski mizi. Zato je takratnim gospodinjam ponudila recept za ponarejene zrezke. V kazalu imajo ponarejeni zrezki celo svoje poglavje, tako kot recimo juhe ali prikuhe. Najbolj varčevalni so zrezki iz ovsenih kosmičev in krompirja, pravi ponarejeni zrezki pa so iz starega kruha, špinače in jajc. Vegetarijanski polpeti, bi rekli dandanes.

Meni najljubše pa so ponarejene juhe. Ponarejena možganova juha je sicer nekaj, kar bi sodobna gospodinja le s težavo postavila na mizo, čeprav v njej ni možganov, temveč le peteršilj. Zato pa je ponarejena, kajne. Še bolj varčevalna je ponarejena goveja juha s pljučnimi štrukeljci. Ponujamo vam originalen recept Pavle Zakonjšek iz njene Praktične kuharice, letnik 1955. Bodite pozorni na še eno uporabo zelja – nič ni za v odmet.

Ponarejena juha malo masti jušna zelenjava

V kozico deni masti in zarumeni v njej na listke zrezano čebulo, na koleščke zrezan korenček, zeleno, peteršiljevo korenino in malo zeljnega storža. To prepraži in ko začne rumeneti, zalij z vodo. Če imaš kosti, jih prideni, osoli in pusti vreti. Nato juho precedi, prideni jušno kocko in zakuhaj vanjo štrukeljčke. Ko serviraš, lahko potreseš po juhi malo drobno zrezanega peteršilja ali drobnjaka.

Pljučni štrukeljci pljuča 1 jajce peteršilj poper česen drobtine vlečeno testo

Naredi vlečeno testo iz moke, mlačne vode, jajca in malo soli. Kuhana pljučka prav dobro zmelji, prideni eno jajce, popopraj, prideni drobno zrezan peteršilj, zrno strtega česna, malo juhe in 2 žlici drobtin. To dobro premešaj, če je preveč gosto, prilij še malo juhe, če je preredko, prideni drobtine. Razvleci spočito vlečeno testo, premaži z nadevom, zvij, razreži na majhne štrukeljčke in zakuhaj v vreli ponarejeni juhi.

Ne spreglejte