SiolNET. Trendi Kulinarika
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po prleško v idiličnih Jeruzalemskih goricah

0,30

termometer

 | Foto: Miha First
Foto: Miha First

Na tradicionalnem, že 14. Salonu Jeruzalem so se v Dvorcu Jeruzalem predstavili najboljši prleški vinarji.

Škoda, da dvorec tudi druge dni v letu ni podobno aktiven, kot je bil zdaj, a to je že druga, daljša zgodba. Mi smo se pomešali med ne preveliko množico, ki se je po uvodnih nagovorih, ljutomerskem oktetu in špalirju vinskih kraljic usmerila k stojnicam v dvorcu, na katerih so aktualni udeleženci ponujali svoj pridelek. Od šipona do sauvignona, od kulinarične delavnice z ajdo do vinskih delavnic oziroma srečanja z vinarji teh krajev.

Vinske kraljice iz bližnje in daljne okolice | Foto: Miha First Vinske kraljice iz bližnje in daljne okolice Foto: Miha First

In izkazalo se je, da so vinarji v teh krajih vsako leto bolje pripravljeni, vsako leto pridelajo bolj konkurenčna vina. Pa naj gre za najbolj znana imena, kot so P&F, Kupljen, Dveri pax in Verus, ali pa za manjše, ki se še trudijo z novimi etiketami. Recimo Štampar s Kajžarja pri bližnjem Miklavžu z najpopularnejšimi sortami okoliša, Kos iz Pavlovskega Vrha z ranfolom, izvrstnim šiponom in nekaterimi sladkimi favoriti, Vinoreja Kaučič iz Gresovčaka, ki se je ob klasičnih, bolj sladkih kot suhih vinih posebej pohvalila z gamayem, in Vinska klet Lesjak iz Vuzmetincev z litrskim Gavnarjem (ne gre mešati z zamejcem Gravnerjem), v katerega zamešajo laški rizling, šipon, sauvignon in rumeni muškat.

Svoj pridelek je predstavljala deseterica vinarjev, posebne predstavitve pa je bil deležen prleški ponos šipon. | Foto: Miha First Svoj pridelek je predstavljala deseterica vinarjev, posebne predstavitve pa je bil deležen prleški ponos šipon. Foto: Miha First

Po našem okusu smo največ dobili od polsladkega rumenega muškata iz orjaške kleti P&F in od chardonnaya Sirius iz kleti Kupljen. Je pa res, da mnogi favoriti s seboj niso prinesli vseh največjih vin.

Prireditelji so sicer posebej izpostavili šipone, na katerih namerava ta del Slovenije v prihodnosti graditi vsaj del svoje vinske zgodbe. Med številnimi ponudniki, tudi iz Hrvaške, je ob že omenjenemu Kosu presenetil tudi Cvitanič iz ne ravno bližnje Gorišnice z barikiranim šiponom letnika 2011. Bravo manj poznanemu vinarju in ljutomerskemu tamburaškemu orkestru Ivan Kaučič, ki nas je zabaval zgodaj popoldne.

Navdušeni občudovalci razgleda na vinorodne griče | Foto: Miha First Navdušeni občudovalci razgleda na vinorodne griče Foto: Miha First

Škoda le, da se slovenski gostje prireditve v romantičnem okolju, kakršnih v Sloveniji ni veliko, niso udeležili v večjem številu. Če namreč ugotovimo, da so vina teh krajev v zadnjih letih napredovala in ujela tudi primorsko konkurenco, je v Jeruzalemu nekaj zaškripalo. Podobne prireditve v Brdih privabijo veliko več ljudi. Nekajkrat več.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin