Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 6. 2015,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

majoneza bučno olje

Petek, 12. 6. 2015, 9.00

6 let, 6 mesecev

Odkrijte skrivnost polnega okusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Majonezo je izumil francoski kuhar leta 1756.

Po zgodovinskih pričevanjih je nastanek majoneze povezan s Francozi. Leta 1756 je francoski vojvoda de Richelieu proslavljal zmago v boju proti britanski vojski za pristanišče Port Mahon na Menorki. Na slavnostni pojedini naj bi postregli s hladno omako iz smetane in jajc, a ker je smetane v kuhinji zmanjkalo, jo je iznajdljivi kuhar v nuji nadomestil z oljem. Francozom je bila ta novost tako všeč, da je postala sestavni del njihovega jedilnika. Okusna omaka je kaj kmalu prešla meje francoskega ozemlja, danes pa jo pozna ves svet.

Kaj je majoneza?

Majonezo proizvedemo s postopkom emulgiranja jedilnega sončničnega olja v vodni fazi, katere sestavina je tudi kis. Kot emulgator uporabljamo sveže jajčne rumenjake. Majonezi dodajamo tudi gorčico, sladkor, začimbe, začimbne ekstrakte ter druge dodatke.

Kako nastane majoneza Gea?

1. Proizvodnji postopek za izdelek Gea majoneza začnemo s pripravo in tehtanjem vseh sestavin, ki jih v lastnem laboratoriju pred tem skrbno senzorično, fizikalno-kemijsko in mikrobiološko pregledamo. Glavna sestavina majoneze je sveže jedilno rafinirano sončnično olje, ki ga proizvedemo v lastni rafineriji in pomeni 76 odstotkov proizvoda. Preostale sestavine so voda, sveži jajčni rumenjaki, alkoholni kis, gorčica, sladkor, jedilna sol, mlečna in citronska kislina, kalijev sorbat in aroma.

2. V naslednji fazi proizvodnje postopno doziramo posamezne sestavine v homogenizator oziroma mešalno posodo. Najprej v homogenizator doziramo vodo, nato sestavine, topne v vodi, in sveže rumenjake. Ob stalnem mešanju postopno dodajamo sončnično olje do nastanka trdne in stabilne emulzije. Na koncu dodamo še kis, gorčico in kislini ter emulzijo mešamo toliko časa, da nastane majoneza z gladkim videzom, čvrsto konsistenco in prijetno aromo. Proizvodnja majoneze se odvija pod izredno strogimi higienskimi pogoji, pri temperaturi okrog 15 o C in ob nenehni natančni kontroli kakovosti, da se ne bi začeli tvoriti patogeni organizmi.

3. Iz homogenizatorja majonezo odmerimo v ustrezen polnilni stroj – za kozarce po 620 g ali tube po 165 g. Kozarce in tube zapakiramo v kartonske škatle, te zložimo na palete in odpeljemo v hladilnico, kjer jih skladiščimo pri temperaturi od 5 do 15 o C.

Kako nastane tatarska omaka GEA?

GEA tatarska omaka je proizvedena iz svežih rumenjakov, sončničnega olja, kisa, gorčice, čebule, kumaric in začimb. Edinstven okus tatarske omake GEA je prilagojen okusu slovenskih potrošnikov. Tatarska omaka je nepogrešljiv dodatek pri vseh vrstah ocvrtih jedi, pri jedeh z žara, priporočamo pa jo tudi h kuhani govedini, hrenovkam, zelenjavi …

Uporaba majoneze

Ljudje smo po naravi gurmani in radi uživamo ob dobri hrani. Ne imejmo slabe vesti, če se občasno z okusno hrano tudi pregrešimo. Pri tem je seveda dobro upoštevati priporočila, kako pregrehe pametno vključiti v svoj sicer zdrav življenjski slog.

Če imamo radi majonezo, je treba vedeti, v kakšni količini jo lahko vključujemo v svojo prehrano. Splošno vodilo naj bo dejstvo, da ena velika žlica (20 gramov) majoneze vsebuje približno 144 kcal, okrog 16 gramov skupnih maščob in 2 grama nasičenih maščob. S tremi polnimi žlicami majoneze že pokrijemo svoje dnevne kalorične potrebe po vseh maščobah.

Majonezo dandanes uporabljamo pri pripravi najrazličnejših jedi: za solatne prelive, kot prilogo pri različnih jedeh – zlasti ocvrtih, kot dodatek k sendvičem in hamburgerjem, za dekoracijo obloženih kruhkov ter kot osnovo pri pripravi solat. Če majonezi dodamo grah, korenje, kisle kumarice ter začimbe, dobimo odlično francosko solato. Če ji dodamo še kuhan krompir ali testenine, pa že nastane nasiten, samostojen obrok.

Majonezne omake in solatni prelivi

Andaluzijska omaka nastane, ko majonezi dodamo kuhan paradižnikov pire, na drobne koščke narezano rdečo papriko in jo po okusu začinimo s soljo in poprom. Omaka aioli izvira iz Provanse in jo lahko postrežemo k trdo kuhanim jajcem, mesu in ribam. Majonezi dodamo malo olivnega olja, nasekljan in strt česen, limonin sok ter jo začinimo s soljo in poprom.

Remulada je priljubljena jed, ki prihaja iz dežel severne Evrope. Majonezi primešamo malce gorčice, strt česen in poper. Po želji jo lahko obogatimo še z inčunovo pasto in sesekljanim trdo kuhanim jajcem. Priporočamo jo kot prilogo k vsem vrstam rib, k ocvrtemu mesu, k mesu z žara ter h kuhani in ocvrti zelenjavi.

Zelena omaka je za ljubitelje mediteranske kuhinje. Majonezi dodamo baziliko, peteršilj, lahko tudi drobnjak in pehtran. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo limonin sok.

Majoneza je tudi odlična osnova za solatne prelive. Solate z njimi začinimo in obogatimo.

Majonezni preliv s hrenom

Sestavine: • 3 žlice Gea majoneza • 3 žlice nastrganega hrena • ščepec soli • 2 žlici vina • 2 žlici kisa

Majonezi dodamo nariban hren, belo vino in kis ter začinimo s soljo. Obogatimo jo lahko še s kislo smetano ali jogurtom. Majonezni preliv je primeren za krompirjevo ali mesno solato.

Majonezni preliv z gorčico

Sestavine: • 20 dag Gea majoneza • 1 žlica gorčice • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja GEA • sok 1 limone • peteršilj ali drobnjak • kisla smetana ali jogurt • poper, sol

Majonezi dodamo gorčico, olje, limonin sok, sesekljan peteršilj ali drobnjak ter kislo smetano ali jogurt. Preliv je odličen za različne vrste solat.

Sledite srcu.

Ne spreglejte