Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 12. 2013,
9.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo vino Nova Zelandija Gašper Čarman

Petek, 13. 12. 2013, 9.16

6 let, 7 mesecev

Novozelandci subvencionirajo dietna vina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Trend lahkih vin je tako močan, da se je vlada Nove Zelandije odločila, da bo izdatno podprla pridelavo tako imenovanih dietnih vin.

Vino z manj kalorijami, vino z manj alkohola, lahka peneča vina z okusi … to so trendi tako imenovanih lifestyle vin, ki jih pije mlada urbana populacija v vinskih barih po svetovnih metropolah. Vsako vinorodno območje bi rado pristavilo svoj lonček v to tržno nišo. Nobeno pa ni šlo tako daleč kot Nova Zelandija.

Tam se je vlada odločila, da bodo v prihodnjih sedmih letih v pridelavo in populariziranje novozelandskih lahkih vin vložili skoraj pet milijonov evrov v obliki subvencij. Tako Nova Zelandija ne bi bila več znana kot dežela modrega pinota in sauvignona, temveč tudi kot dežela modnih dietnih vin.

Večino denarja bodo investirali v razvoj novih tehnik pridelave lahkih vin. Prepričani so, da bodo tako ne le pomagali vinogradnikom, temveč tudi gospodarstvu.

Ideja ni slaba. Raziskava, ki jo je letos izvedlo podjetje Wine Intelligence, je pokazala, da v Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi, Franciji, Nemčiji, na Švedskem in Danskem 38 odstotkov vinoljubcev kupuje vino z manj kot 10,5 odstotka alkohola. Ocenjujejo, da je le na teh tržiščih to skoraj 80 milijonov ljudi. Razlogi za to seveda niso le v nižji kalorični vrednosti vin z nižjo stopnjo alkohola, temveč tudi v ceni – lahka vina so cenejša.

Toda vina z manj alkohola imajo težavo: manj alkohola, manj telesa. Lahko ni vedno tudi okusno, zato se je novozelandska vlada odločila, da bodo skušali najti najboljšo metodo za pridobivanje vrhunskih lahkih vin, takih, ki bodo zadovoljila tudi najbolj razvajene in na močna, strukturirana vina navajene poznavalce. Eksperimentirali bodo z zrelostjo pobranega grozdja in možnostjo odvzemanja alkohola vinom z višjo alkoholno stopnjo. Če jim uspe naredi lahko, a polno vino, bodo Novozelandci gotovo postali slavni tudi po tem.

In še dobro, da se pri nas še nihče ni spomnil, da bi lahko subvencionirali ali državno investirali v cviček. Lahko bi postal idealno modno lahko oziroma dietno vino.

Gašper Malvazija 2012

Gašper Čarman o svoji novi liniji vin pravi, da se mu zdi bolj pomembno to, kar nam vino kaže v kozarcu, kot sama zgodba: "Vtis prvega srečanja vina s pivcem je tisti, ki lahko določi dolgoročno prijateljstvo ali kratko srečanje. In to je bilo moje vodilo pri kreiranju vin Gašper. Skupaj z odličnim enologom iz kleti Goriška Brda Darinkom Ribolico sva se držala modernega stila z močnim pečatom Goriških brd. Pred očmi sem imel pivca, njegova pričakovanja in zahteve po dolgoročnem prijateljstvu, saj kakovost vina ni edini dejavnik. Pomembna sta tudi do kupca prijazna cena in skrbno dodelan videz. Etikete vsebujejo različne karakterje ribic, ki so že več kot 50 let zaščitni znak našega družinskega delovanja na vinsko-gostinskem področju."

Malvazija je slamnato rumene barve z zlatimi odtenki. Nos je lep in čist, spominja na belo cvetje in citruse, v ozadju pa nas premamijo arome hruške in marelice. V ustih je vino harmonično, čisto, ima lepo kislino, hkrati pa deluje zelo sveže. Pookus je srednje dolg.

Zaradi svoje živahnosti, svežine in balansirane mineralnosti bo odlična izbira ob vsaki priložnosti, hkrati pa ima izjemno razmerje med ceno in kakovostjo, zato ga lahko ponudite svojim gostom za prihajajoče novoletne zabave.

To je vino, ki kar kliče po hrani. Postrežemo ga k raviolom z dimljeno skuto, ribam v pečici, brodetu, prava izbira pa bo tudi za k japonskim jedem.

Sorta: malvazija Stopnja alkohola: 13,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 6,99 evra, evino.si

Ocena: 8,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte