Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 7. 2012,
12.08

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

grenčica Aperol Campari koktajl

Četrtek, 26. 7. 2012, 12.08

3 leta, 10 mesecev

Nekoč zdravila, zdaj nepogrešljiv del koktajlov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Grenčice, alkoholne pijače, ki jim okus dajejo rastlinski ekstrakti, so bile sprva mišljene kot zdravila, zdaj pa se jim lahko zahvalimo za rojstvo koktajlov.

Grenčice so bile nekoč zvarki nadebudnih zdravilcev, prodajali so jih z obljubami, da bodo pozdravile marsikatero težavo. Te alkoholne pijače, ki nastanejo z destilacijo ali namakanjem zelišč, koreninic ali sadja, morda niso univerzalno zdravilo, a so vendarle pogosto blagodejne predvsem za prebavo. Saj so vam že kdaj svetovali, da po obilnem in težkem obedu spijte en "underberg", kajne? No, številne grenčice so tako dobile bolj prestižno ime – digestivi.

Sicer pa so pomembno vlogo igrale tudi v neki drugi zgodbi. V 18. in 19. stoletju so jih namreč začeli dodajati drugim alkoholnim pijačam, kar je pripeljalo do nastanka nove kategorije pijač – koktajlov. Beseda "cock-tail" (v dobesednem prevodu petelinov rep) se je v tisku prvič pojavila 6. maja 1806 v newyorškem časniku The Balance, and Columbian Repository. Bralec jim je poslal vprašanje, kaj pomeni ta beseda, urednik pa mu je odgovoril, da gre za "poživljajočo alkoholno pijačo iz žganja, sladkorja, vode in grenčice".

Od takrat se je nabrala že nepregledna množica receptov za koktajle, od tistih, za katere so slišali tudi najbolj nepoučeni, do tistih, ki jih meša le en barman v le enem lokalu. V 60. in 70. letih so jih začasno izpodrinile druge opojne substance, a so konec 20. stoletja doživeli ponoven razcvet. Z njimi pa so znova zaslovele tudi grenčice, ki kljub svojemu trpkemu okusu sestavljajo tudi zelo osvežilne poletne koktajle. Trenutno najbolj znane pri nas so zagotovo Campari, njegov mlajši brat Aperol in pa Jägermeister. Nekaj receptov za koktajle, ki vsebujejo omenjene akterje, smo zapisali spodaj. Nekateri so večne klasike, prav vsi pa so prava poletna osvežitev. Seveda pa z njimi ne pretiravajte, saj gre vendarle za alkoholne pijače.

Aperol

Nastal je leta 1919, sprva ga je proizvajalo podjetje Barbieri iz Padove, zdaj pa spada pod okrilje podjetja Campari. Med drugim vsebuje grenko pomarančo, encijan, rabarbaro in kininovec. Po videzu, okusu in vonju je zelo podoben Campariju, a je manj grenek in ima za skoraj polovico nižjo vsebnost alkohola – okoli 11 odstotkov. V zadnjih letih si pot po Evropi, tudi po Sloveniji, utira kot priljubljeni "špricer".

Aperol Spritz

0,6 dl prosecca (italijansko peneče vino) 0,4 dl Aperola brizg sodavice led in rezina pomaranče

Aperol Sour

0,2 dl limoninega soka 0,1 dl sladkornega sirupa 0,5 dl Aperola Vse sestavine pretresite in prelijte v kozarec z veliko ledu. Okrasite z rezino pomaranče.

Aperol Classico

0,3 dl hladnega Aperola brizg sodavice pomarančna lupinica za dekoracijo

Campari

Prvič ga je leta 1860 namešal Gaspare Campari v Novari blizu Milana. Recept grenko-sladke živo rdeče pijače je dobro varovana skrivnost, pozna ga le majhno število ljudi, ki nadzorujejo proizvodnjo. Ocene o številu sestavin se gibljejo od 20 do 80 in več, med njimi pa naj bi bila pomaranča chinotto in lubje kaskarilje. Campari sicer prodajajo v več kot 190 državah po svetu.

Campari Orange

0,3 dl Camparija 0,9 dl pomarančnega soka Nalijte v kozarec, poln ledu, in okrasite z rezino pomaranče.

Americano

0,3 dl Camparija 0,3 dl rdečega vermuta 0,3 dl sodavice rezina pomaranče

Negroni

0,3 dl Camparija 0,3 dl gina 0,3 dl rdečega vermuta rezina pomaranče

Jägermeister

Izraz "jägermeister" se je pojavil leta 1934 v lovski zakonodaji nemškega rajha, označeval pa je glavne gozdarje in lovske čuvaje. Vodja lovskih čuvajev je bil takrat eden glavnih ljudi nacističnega režima Hermann Göring in pijače Jägermeister, ki so jo začeli izdelovati leta 1935, se je sprva držalo tudi ime Göringovo žganje. Jägermeister vsebuje 56 različnih zelišč, sadežev, koreninic in začimb, med drugim limonino lupinico, sladki koren, janež, makovo seme, žafran, ingver, brinove jagode in ginseng.

Jägerenergizer

0,3 dl Jägermeistra 0,9 energijske pijače led

Jäger Fresh

0,4 dl Jägermeistra 0,05 dl mešanice svežega limoninega soka in sladkornega sirupa 0,05 dl svežega limetinega soka 1,2 dl Sprita ali 7UP-a rezina pomaranče

Jäger Q

0, 4 dl Jägermeistra 0,05 dl limetinega soka in 0,05 dl mešanice svežega limoninega soka in sladkornega sirupa 2 strti rezini kumare Sprite ali 7UP do vrha kozarca krhelj limete

Ne spreglejte