Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2016,
19.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Moscow Mule koktajl vodka recept

Sobota, 17. 12. 2016, 19.43

6 let, 6 mesecev

Najbolj trendovski koktajl ta hip: za vse je kriva vodka (in hipsterji)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
koktajl Moscow Mule | Foto Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Pozabite cosmopolitan, cuba libre in sex on the beach. Po 75 letih od nastanka se je iz pozabe vrnil koktajl, ki so ga izumili, da bi Američane prepričali, naj pijejo vodko.

Govorimo o koktajlu Moscow Mule, moskovska mula, če hočete. Moscow Mule je koktajl, ki so ga v zadnjih dveh letih Američani najpogosteje guglali in velja za najbolj trendovski koktajl letošnjega leta. Še nekaj let nazaj ga ni poznal praktično nihče.

Kako Američanom prodati vodko?

Kaj se je zgodilo? Moscow Mule se lahko za svojo priljubljenost - tako ob nastanku v začetku 40. let kot ob trenutnem povratku na sceno - zahvali podjetnikom, ki so hoteli prodati svoj izdelek. Ta izdelek pa je vodka.

vodka Smirnoff | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Legenda o nastanku koktajla Moscow Mule gre takole: John G. Martin, predsednik ameriškega podjetja G.F. Heublein & Brothers, ki se je ukvarjalo s proizvodnjo in uvozom alkoholnih pijač in hrane, je konec 30. let prejšnjega stoletja kupil majhno destilarno vodke po imenu Smirnoff.

Danes veliko ime je bilo takrat povsem neznano, saj je bila vodka v tistih časih za ameriške pivce bolj ali manj eksotika.

Ko zmešaš dve pijači, ki ju nihče noče piti

Nakup se je zdel kot zgrešena naložba, Martin vodke nikakor ni uspel spraviti v prodajo. Nekega dne je o tem potožil prijatelju Jacku Morganu, gostincu, ki je imel podobno težavo - proizvajal je ingverjevo pivo, ki pa ga nihče ni hotel piti. Beseda je dala besedo in rodil se je koktajl iz vodke, ingverjevega piva in soka limete, ki ga je po izvirnem receptu treba postreči v bakrenem vrčku. Po nekaterih navedbah namreč v zgodbi o nastanku koktajla nastopa še tretja oseba, katere ime ni znano in ki je omenila, da se ji doma valjajo bakreni vrčki, ki jih ne potrebuje.

Moscow Mule je bil hipna uspešnica in ker so ga za svojega vzeli tudi hollywoodski zvezdniki, je bil ta koktajl ena najbolj priljubljenih pijač v 50. in 60. letih, skupaj z njim pa je zrasla tudi priljubljenost vodke v ZDA.

Renesansa pozabljenega koktajla

Retro videz bakrenih vrčkov je eden glavnih razlogov, da se je Moscow Mule vrnil iz pozabe. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Retro videz bakrenih vrčkov je eden glavnih razlogov, da se je Moscow Mule vrnil iz pozabe. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Nato pa so se pojavili novi trendovski koktajli in Moscow Mule je tonil v pozabo. Dokler sveta niso zavzeli hipsterji, ki v nebo povzdigujejo doma zvarjena piva - tudi ingverjevo, seveda - in vse, kar je videti retro - kar bakreni vrčki vsekakor so.

Ponoven vzpon tega koktajla so hitro izkoristili tudi veliki proizvajalci vodke in ga začeli agresivno promovirati. "Pred kakšnimi tremi ali štirimi leti smo opazili, da je priljubljenost koktajla Moscow Mule začela zelo rasti, zato smo našo strategijo osredotočili nanj," je pred časom za New York Times pojasnil predstavnik vodke Absolut.

Pri promociji so se osredotočili tako na izobraževanje gostincev kot gostov, koktajl so skušali vpeljati v ponudbo kar se da veliko lokalov, pri tem pa so si pomagali predvsem z zalaganjem lokalov z bakrenimi vrčki - označenimi z imenom vodke, seveda.

Za domačo pripravo bo zadostoval tudi steklen kozarec

In čeprav velja, da je pravi Moscow Mule le tisti, ki ga postrežete v bakrenem vrčku, ga lahko brez skrbi namešate tudi v običajen steklen kozarec. Okus zaradi tega ne bo trpel. Recept, ki ga navaja Mednarodno združenje barmanov (IBA), je takšen: zmešate 4,5 centilitra oziroma 9 enot vodke, 12 centilitrov oziroma 24 enot ingverjevega piva ter 0,5 centilitra oziroma eno enoto limetinega soka in prelijete v bakreni vrček (oz. kozarec), napolnjen z ledom.

Postopek priprave:

Ne spreglejte