Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 1. 2017,
9.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

potovanje kulinarika luksuz top 5

Sobota, 21. 1. 2017, 9.32

6 let, 7 mesecev

Najbolj ekstravagantne (in drage) kulinarične izkušnje na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Ko vam večerja v vrhunski restavraciji ni več dovolj, se je treba zateči k še bolj edinstvenim načinom obedovanja, pa naj bo to zajtrk v helikopterju ali potovanje okoli sveta s postanki v izjemnih restavracijah.

Luksuz v kulinariki ne pomeni več (le) šampanjca, ostrig in kaviarja, zdaj gostje z globokimi žepi želijo edinstvena doživetja, povezana s hrano – če so na eksotični lokaciji, pa še toliko bolje. Kulinarična spletna revija Fine Dining Lovers je zbrala pet takšnih, ki si jih je mogoče privoščiti letos.


Kulinarična pot okoli sveta z zasebnim letalom

Hotelska veriga Four Seasons letos načrtuje dve "kulinarični raziskovalni turi", s katerima bodo vsekakor dvignili letvico definicije luksuza. Goste, ki bodo pripravljeni odšteti dobrih 126 tisoč evrov (po osebi, se razume), bodo v 21 dneh popeljali okoli sveta – prevozno sredstvo bo zasebno letalo, na postankih pa bodo potniki spoznavali lokalno kulturo in hrano, jedli v najboljših restavracijah, spali pa, seveda, v hotelih Four Seasons. Spomladanska turneja bo zajemala obisk Seula, Tokia, Hongkonga, Chiang Maia, Mumbaja, Firenc, Lizbone, Köbenhavna in Pariza, postaje v jesenskem terminu pa bodo Seattle, Kjoto, Peking, Maldivi, Serengeti, Budimpešta, Sankt Peterburg, Marakeš in Boston. Mimogrede, potovalni načrt so pri Four Seasons sestavili v sodelovanju z danskim kuharskim mojstrom Renejem Redzepijem.


Zajtrk v helikopterju nad Cortino d'Ampezzo

Zajtrk v helikopterju | Foto: cristallo.it Foto: cristallo.it

Kot da bivanje v petzvezdičnem hotelu v enem najbolj luksuznih, pa tudi najlepših italijanskih smučarskih središč ni dovolj, so se v hotelu Cristallo v Cortini d'Ampezzo domislili adrenalinske dodatne ponudbe. Zajtrk vam lahko namreč postrežejo v helikopterju: med poletom, ki traja eno uro, vas popeljejo čez spektakularni prelaz Giau in vam med občudovanjem dolomitskih vrhov postrežejo degustacijski meni, ki ga sestavite po lastnih željah ali pa se prepustite hotelskemu glavnemu kuharju. Cene spektakularnega zajtrka hotel ne razkriva oziroma jo postavijo glede na želje gosta.


Degustacija sakeja v švicarskih Alpah

The Chedi | Foto: thechediandermatt.com Foto: thechediandermatt.com

Ob dopustu v švicarskih gorah vsekakor najprej ne pomislimo na sake, a hotel The Chedi v mestecu Andermatt ta japonski alkohol postavlja na prvo mesto. V hotelu je japonska restavracija, v kateri hrano in pijačo nadzira diplomant združenja sommmelierjev za sake (Sake Sommelier Association) in kjer je mogoče na 1.447 metrih nadmorske višine uživati v degustaciji japonskih okusov. Večerja s petimi hodi in spremljavo sakejev vas bo stala dobrih 200 evrov na osebo.


Tečaj priprave sušija v Monte Carlu

Zakaj bi se v Monte Carlu učili pripravljati suši? Zakaj ne? To izkušnjo ponujajo v tamkajšnji izpostavi legendarne verige barov, nočnih klubov in restavracij Buddha Bar. Triurni tečaj stane 200 evrov, za ta denar pa vas naučijo "vse skrivnosti priprave teh japonskih specialitet", kot trdijo na svoji spletni strani. To težko verjamemo, verjetno pa boste znali pravilno skuhati riž, narezati ribe in sestaviti vsaj osnovni nigiri, morda celo maki.


Perujske specialitete na vlaku za Machu Picchu

Potovanje z vlakom Belmond Hiram Bingham, ki vozi med Cuzcom in Machu Picchujem, je svojevrstno doživetje. Luksuzni vlak namreč preveva slog in duh 20. let prejšnjega stoletja, mize v jedilnem vagonu nosijo težke prte, prestižen pribor in kristalne kozarce. Tam vam na poti proti Machu Picchuju postrežejo brunch, ki ga pospremijo s perujskimi vini, ob vrnitvi pa meni, ki so ga navdihnili Andi, in obvezni perujski koktajl pisco sour (v njem pisco, značilno perujsko žganje, zmešajo s sokom limone, sladkim sirupom, jajčnim beljakom in grenčico angostura). Cena? Za to izkušnjo prihranite vsaj 700 evrov.

Ne spreglejte