Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2013,
11.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept Ciper

Torek, 9. 7. 2013, 11.15

8 let

Molahija, ciprski kanabis

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Severni Ciper je v zadnjih letih postal zelo priljubljena počitniška destinacija Slovencev, zahvaljujoč poletnim čarterjem neposredno v to sicer nepriznano kvazidržavo.

Verjetno sta Slovencem tam všeč kombinacija divjega Sredozemlja in eksotike Orienta ter dejstvo, da to ni Grčija ali katerakoli druga turistično obljudena dežela.

Kakorkoli – upam, da se Slovenci tam ne vedejo kot angleški turisti, ki v žgočem opoldanskem soncu konzumirajo pomfrit in jajca, kar poplaknejo s pivom. Severnociprska kuhinja ponuja nekaj slastnih jedi, recimo sheftali kebab, golagaz in meni najljubšo molahijo. Prav zdaj je čas, da požanjejo to dober meter visoko rastlino, osmukajo njene za dlan velike liste in jih posušijo. Na tržnici v Famagusti pa tudi še v kakšni oddaljeni vasi Karpasa lahko vidite ženske, ki pod pazduho nosijo dolge šope zelenja. To je molahija.

Rastlina je razširjena v Severni Afriki in v nekaj subtropskih afriških državah. Na Ciper so jo najverjetneje prinesli iz Egipta ali Libanona, v obeh državah je zelo priljubljena jed. V Egiptu posušene liste raje zdrobijo v prah in skuhajo juhe in omake, podobne špinačni omaki. V Libanonu in na Cipru pa imajo raje cele liste. Ker se molahija uporablja le suha, jo je treba pred uporabo namočiti, vodo pa nekajkrat zamenjati, saj postane sluzasta. Nato se liste največkrat skuha v enolončnicah, juhah ali omakah, z mesom ali brez. Njen okus je podoben ... Molahiji. Nekje med špinačo in travo, rahlo kislo, rahlo sluzasto, kot kakšna divja zel v omaki.

Zakaj se molahiji reče ciprski kanabis? V resnici se ne, ker nima s kanabisom prav nobene zveze, le da posušena diši kot trava. Še dobro, da jo prodajajo zapakirano v plastične vrečke, da vas ne bi na meji obtožili, da tihotapite marihuano. Ker je zelo verjetno, da jo boste hoteli, potem ko jo boste jedli, odnesti tudi domov. Se priporočam, že nekaj let je nisem jedla, prosila bi za eno vrečko, če imate prostor v prtljagi.

Mimogrede: juho iz molahije lahko jeste v ljubljanski egipčanski restavraciji.

Molahija z jagnjetino pol vrečke suhe molahije pol kilograma kosov jagnjetine s kostmi trije zreli paradižniki večja čebula dva stroka česna dve žlici paradižnikove mezge sok ene limone pol žličke mletega čilija sol

Molahijo namočite v vodi, da se zmehča. Vodo nekajkrat zamenjajte. Na oljčnem olju v visoki posodi popecite kose jagnjetine in jih odstranite iz posode. Na istem olju popražite čebulo in sesekljan česen, dodajte jagnjetino in na kose narezan olupljen paradižnik. Ko se paradižnik razpusti, v lonec dodajte odcejeno in ožeto molahijo, zalijte z veliko vode, dodajte paradižnikovo mezgo in posolite. Kuhajte na zmernem ognju dobro uro. V enolončnico dodajte še sok limone in čili ter na šibkem ognju kuhajte, dokler se meso in molahija popolnoma ne zmehčata. Ženske na Cipru jed navadno začnejo kuhati zjutraj, da je nared za kosilo.

Enolončnico postrezite z belim kruhom ali z bulgurjem.

Ne spreglejte