Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
11.17

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

7

Natisni članek

Tomaž Kavčič Ana Roš kulinarični vodnik Michelin

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 11.17

5 let, 6 mesecev

Zakaj slovenske gostilne nimajo Michelinovih zvezdic?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

7

Michelin vodnik | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novica, da so pri Michelinu, najbolj znanem in cenjenem kulinaričnem vodniku na svetu, v svoj izbor vključili tudi hrvaške restavracije, je močno odmevala tudi severno od Kolpe. Zakaj Hrvati, ne pa tudi Slovenci, je bil najpogostejši odziv.

Teden dni po tem, ko je Ana Roš iz kobariške Hiše Franko dobila prestižen naziv kuharske mojstrice leta, je veselje slovenske kulinarične srenje skalila vest, da je kulinarični vodnik Michelin odkril Hrvaško. Pa ne, da jim ne bi privoščili, a bi si enako želeli tudi za slovenske gostince. Michelin je še vedno najpomembnejša gastronomska referenca na svetu, saj vsaki državi, ki jo vključuje, prinese večjo prepoznavnost, predvsem pa turiste z višjo kupno močjo.

Darko Lorencin, minister za turizem v vladi Zorana Milanovića, je aktivno sodeloval pri "vabljenju" Michelina na Hrvaško. | Foto: STA , Darko Lorencin, minister za turizem v vladi Zorana Milanovića, je aktivno sodeloval pri "vabljenju" Michelina na Hrvaško. Foto: STA , Kaj se je torej zgodilo, zakaj je Michelin prišel na Hrvaško, ne pa tudi v Slovenijo?

Michelinove ocenjevalce je na Hrvaško aktivno vabila tudi vlada

Odločilna je bila angažiranost države. Darko Lorencin, Istran, ki je bil v vladi Zorana Milanovića minister za turizem, se je močno zavzemal za prihod Michelina na Hrvaško. Ne le z besedami - na njegovem ministrstvu so se že leta 2013 pohvalili, da je bil edini minister iz tujine, ki so ga povabili na Michelinovo slavnostno večerjo v Bilbau, leta 2015 pa so po poročanju hrvaških medijev Michelinovi ocenjevalci v organizaciji ministrstva za turizem obiskali Hrvaško in preverjali tamkajšnje restavracije.

Ana Roš: Hrvaška nam je lahko za zgled

"Pametna vlada in pameten minister," je hrvaško prizadevanje pohvalila Ana Roš, "gastroturizem je najboljši turizem in lahko so nam samo za zgled." S tem se strinja tudi Tomaž Kavčič, kuharski mojster iz Gostilne pri Lojzetu na dvorcu Zemono. "Podpora države je vsaj v začetni fazi, torej za vstop v vodnik, nujna," je prepričan.

Za vstop v Michelinov vodnik je podpora države nujna, pravi Tomaž Kavčič, kuharski mojster z dvorca Zemono. | Foto: Matej Leskovšek Za vstop v Michelinov vodnik je podpora države nujna, pravi Tomaž Kavčič, kuharski mojster z dvorca Zemono. Foto: Matej Leskovšek

Nekateri gostinci, s katerimi smo se pogovarjali, pravijo, da na državni ravni potekajo določene aktivnosti, da bi Michelin privabili v Slovenijo, posebej so pohvalili prizadevanje Eve Štravs Podlogar, državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo.

Ministrstvo za gospodarstvo: Vključevanje v Michelinov vodnik ni v pristojnosti države

Skrb vzbujajoče pa je uradno stališče gospodarskega ministrstva do tovrstne pomoči slovenskemu gostinstvu in kulinariki. Ko smo jih povprašali, ali si kakorkoli prizadevajo za to, da bi Michelin v svoje vodnike vključil tudi Slovence, so odgovorili, da se zavedajo, kako pomembno je, da tovrstni mednarodni vodniki prepoznajo kakovost slovenskega gostinstva, vendar pa, kolikor oni vedo, "vključevanje v Michelinov vodnik ni v pristojnosti države, temveč predvsem v pristojnosti gospodarstva".

"Gastroturizem je najboljši turizem in Hrvati so nam lahko za zgled," pravi Ana Roš, ki so jo pred kratkim razglasili za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu. "Pri nas pa pišemo strategije brez gastronomije." | Foto: Ana Kovač "Gastroturizem je najboljši turizem in Hrvati so nam lahko za zgled," pravi Ana Roš, ki so jo pred kratkim razglasili za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu. "Pri nas pa pišemo strategije brez gastronomije." Foto: Ana Kovač

Pojasnili so še, da lahko oni le spodbujajo gospodarstvo, naj se vključuje v tovrstne mednarodno prepoznavne tržne znamke. Če poenostavimo: naj se gostinci znajdejo sami oziroma, kot je pristavila Ana Roš: "Pri nas čakajo, da bomo Tomaž, Janez, Ana ... kaj storili."

Mi pa bomo pristavili: če oziroma ko jim bo uspelo priti v Michelinov vodnik, se bo za ta uspeh po ramenih nedvomno trepljal tudi kakšen predstavnik države.


Zastarele ocene hrvaških restavracij

Kulinarično stroko na Hrvaškem so Michelinove ocene hkrati razveselile in razjezile - medtem ko se vsi strinjajo, da si je restavracija Monte zaslužila zvezdico, jih je razburilo, da Michelin ni opazil nekaterih znanih in na Hrvaškem zelo cenjenih lokalov, kot je na primer Pelegrini v Šibeniku, vključili pa so nekatere restavracije, ki sploh niso več odprte.

Najverjetneje so Michelinovi ocenjevalci ocenjevali kar po obisku leta 2015, zato so ocene že precej zastarele. Kljub temu je mnenje hrvaške kulinarične javnosti bolj ali manj enotno - pomembno je, da so jih opazili, ocene pa bodo verjetno že prihodnje leto veliko bolj natančne.


Ne spreglejte