Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2022,
7.07

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Agragold

Foto: Uroš Majerle

Video: Jan Lukanović

Natisni članek

sladkor advertorial prazniki prazniki božič čarobni december recepti AGRAGOLD

Četrtek, 15. 12. 2022, 7.07

2 meseca, 2 tedna

Ljubezen na prvi grižljaj: cimetovi polžki z orientalskim pridihom #video

Vsebino omogoča Agragold

Foto: Uroš Majerle

Video: Jan Lukanović

Prazniki se začnejo, ko v kuhinji zadiši po cimetu, maslu, vanilji in oreščkih. To so najbolj omamne vonjave, ki pričarajo domačnost in toplino, da se tudi najbolj mračni dnevi spremenijo v nepozabne pravljične trenutke. Tokrat smo za bralce Siol.net spekli mehke in dišeče cimetove polžke, dodajamo pa še recept za preprost mandljev kolač, ki ga lahko spečemo tudi med tednom, ko nam sicer primanjkuje časa za domačo peko.

AGRAGOLD cimetovi polžki | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle


V rubriki Posladkaj si življenje pred vsakim praznikom poskrbimo, da je na mizi vedno tudi kaj sladkega.


Popolno ravnovesje sladkorja in začimb v vsakem grižljaju

Na Švedskem, kjer so doma cimetovi polžki, jim pravijo kanelbullar, in veljajo za enega najbolj slastnih švedskih nacionalnih zakladov, ki so se prikupili številnim sladkosnednežem po vsem svetu. Največkrat jih delamo v času decembrskih praznikov, saj so zaradi omamnega vonja po cimetu kar obvezna slaščica na prazničnih mizah tudi pri nas. Sicer pa teknejo ob kateremkoli trenutku, za zajtrk, ob kavi, čaju ali kakavu. Vsaka priložnost je prva za omamno kombinacijo cimeta in kardamoma.

Cimetovi polžki s kardamomom v sebi skrivajo popolno ravnovesje sladkorja in začimb v vsakem grižljaju, in to je tisto, kar pozimi tako potrebujemo, da se malo pogrejemo in pocrkljamo.

AGRAGOLD cimetovi polžki | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle

Cimetove polžke ali rolice lahko samo preprosto zvijemo ali pa jih – če je v receptu tudi kardamom – zavozlamo, tako kot na Švedskem, v prave male slastne klopčiče. Na Severu v testo in nadev namreč velikokrat dodajo še mleti kardamom, ki lepo obogati aromo. Namesto preliva po vrhu pa pred peko zavitke največkrat samo obilno posujejo s kristalnim sladkorjem, ki potem poskrbi za prijetno hrustljavost. Lahko jih posujemo tudi z narezanimi mandlji.

Narejeni so iz kvašenega testa, vendar brez skrbi, če boste delali, kot je prikazano v videu, vam ne more spodleteti. Pomembno je, da imajo sestavine sobno temperaturo in da testo dobro pokrijemo pred vzhajanjem. Ne pozabimo presejati moke, da se znebimo grudic in morebitnih primesi.

Pomembno je, da jih ne pečemo predolgo, sicer se posušijo. Ohraniti morajo mehkobo in elastičnost.


VIDEORECEPT:


Sestavine za testo:

AGRAGOLD cimetovi polžki | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle 35 g svežega kvasa

750 g moke

350 ml mleka

120 g masla

100 g sladkorja AGRAGOLD

veliko jajce

žlička soli

ščepec mletega kardamoma

Sestavine za posip:

AGRAGOLD cimetovi polžki | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle 120 g masla na sobni temperaturi

50 g sladkorja AGRAGOLD

2 žlici mletega kardamoma

Za glazuro:

veliko jajce

15 ml vode ali mleka

2 žlici rjavega sladkorja AGRAGOLD

Priprava:

AGRAGOLD cimetovi polžki | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle Moko presejemo v veliko skledo in na sredi naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas, dodamo nekaj žlic mleka in žličko sladkorja. Skledo pokrijemo in počakamo približno 15 minut, da se kvas aktivira in naraste.

Moko prelijemo s stopljenim maslom in mlačnim mlekom. Dodamo preostale sestavine in v električnem mešalniku testo gnetemo vsaj od 10 do 15 minut. Pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut oziroma toliko časa, da testo naraste na dvojno količino.

HITER NASVET: Naše testo smo vzhajali kar v zaprti in nesegreti pečici.

AGRAGOLD cimetovi polžki | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle

Testo previdno zvrnemo iz sklede in ga najprej z rokami malce raztegnemo po mizi, ki smo jo prej posuli z moko. Razvaljamo ga na približno pol centimetra debeline in 30 centimetrov širine.

Testo od roba do roba natančno premažemo s stopljenim maslom. V posodici premešamo sladkor AGRAGOLD, žlico kardamoma in dve žlici cimeta. Suho mešanico posujemo po maslu.

Testo zvijemo in ga narežemo na tenke rezine, ki jih položimo v pekač na papir za peko. Polžki kar precej narastejo, zato jih ne polagajmo preveč na gosto. Pekač pokrijemo in pustimo, da polžki še eno uro vzhajajo.

Vse skupaj premažemo še z glazuro iz jajca in vode ali mleka. Na koncu jih bogato posujemo z rjavim sladkorjem AGRAGOLD.

Pečemo približno 15 minut pri 220 stopinjah Celzija.

AGRAGOLD cimetovi polžki | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle


Preprost švedski mandljev kolač

Če prisegamo na preproste kolače, moramo preizkusiti recept za preprost švedski mandljev kolač, ki ga spečemo v pekaču za srnin hrbet. Je rahel in sočen ter se odlično kombinira s smetano in gozdnimi sadeži ali jagodami.

Sestavine:

mandljev kolač | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock 250 g moke
pol žličke soli
pol žličke pecilnega praška
250 g sladkorja AGRAGOLD
1 jajce
2 čajni žlički mandljevega ekstrakta
160 ml mleka
110 g zmehčanega masla
sladkor v prahu AGRAGOLD za dekoracijo
 
Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija. Pekač srnin hrbet na debelo premažemo z maslom. V eni skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol, v drugi pa jajce, sladkor, mandljev ekstrakt in mleko. Dodamo suhe sestavine in dobro premešamo, lahko tudi samo z lopatico. Vmešamo še maslo. Zmes vlijemo v pekač in pečemo približno 35 minut. Ko je pečen, ga še 10 minut pustimo v pekaču, preden ga prevrnemo na servirni krožnik. Ko se shladi na sobno temperaturo, ga posujemo s sladkorjem v prahu.

Sestavina, ki vedno pričara najslajše praznike

AGRAGOLD sladkor | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle Pričarajte si nepozabne praznike z vrhunskim sladkorjem AGRAGOLD, ki prisega na tradicijo in domače okuse. AGRAGOLD ima v svoji ponudbi na voljo kristalni sladkor, rjavi sladkor in sladkor v prahu, ki vedno poskrbijo, da je domače kulinarično ustvarjanje vsem v veliko veselje in užitek.

Beli sladkor AGRAGOLD ima zelo nežno granulacijo in se zato pri pripravi najrazličnejših sladic hitro stopi ter vam zagotovi popoln uspeh.

Sladkor v prahu AGRAGOLD bo s svojo mehko strukturo pričaral še slajše trenutke. Drobno mleti kristali sladkorja so lahko topljivi in se odlično mešajo s testom, kremami, glazuro in preostalimi sestavinami, ki jih uporabimo pri pripravi različnih sladic. Idealen je za posipanje že narejenih tort in peciva.

Na voljo je tudi legendarni sladkor v kockah AGRAGOLD, ki s svojimi popolno oblikovanimi kockami vse trenutke spremeni v sladko uživanje.

AGRAGOLD Demerara je naraven, nerafiniran sladkor iz sladkornega trsa, namenjen vsakodnevnemu uživanju ter pripravi hrane in napitkov z orehi, medom, lešniki, čokolado in tudi suhim sadjem. S svojo naravno aromo daje vašim jedem eksotičen okus.

Ne spreglejte