Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2018,
4.05

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo žar Ljubljana

Četrtek, 25. 1. 2018, 4.05

6 let, 3 mesece

Kralj žara: nova lokacija za prestižne mesnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05
Ocena gostilne: Kralj žara | Foto Miha First

Foto: Miha First

Mojstri za peko mesa so se iz stranskih ulic preselili v moderno, preurejeno zgradbo v samem središču prestolnice.

Kralj žara je bil eden prvih, ki je v Sloveniji začel ponujati vrhunske mesnine, pripravljene brez večjih teženj po ustvarjalnosti. Kasneje so dobili kar nekaj posnemovalcev. Meso iz mnogih dežel, predvsem irska, argentinska in japonska govedina, s primernimi cenami za različne teže in priloge, ki so še najbližje ameriškemu pogledu na kulinariko. Pa seveda ne govorimo o hitri prehrani. Niti približno.


Kralj žara

Kongresni trg 3, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 421 90 91 


Selitev na prenovljeni trg, k spomeniku žrtvam vojn, k Skeletu, h kitajski restavraciji (ki ima v notranjosti, ne šalimo se, tudi manjši slap) in ob najbolj priljubljeno slaščičarno v Ljubljani se zdi posrečena, pravzaprav dobra rešitev, saj je kraljem doslej manjkal ravno malo bolj urejen prostor. Zakaj na tej lokaciji v zadnjih letih ni zares uspelo nobeni restavraciji, pa je vprašanje za kdaj drugič.

Ocvrte perutničke s sladko sojino omako in arašidi | Foto: Miha First Ocvrte perutničke s sladko sojino omako in arašidi Foto: Miha First

Kot rečeno, strategije pri Kralju niso menjali. Za predjed imajo ocvrte perutničke v okusni sladki sojini omaki, ki jih posujejo z arašidi in nasekljano mlado čebulo. Pripravite se, da si boste omastili prste. Poskusili smo tudi karpačo iz govedine angus, ki je (na srečo) pripravljen brez pretiravanja z začimbami, sirom ali rukolo.

Špartanski karpačo brez nepotrebnih dodatkov | Foto: Miha First Špartanski karpačo brez nepotrebnih dodatkov Foto: Miha First

Morda bi ga bilo lahko malo več, vprašanje pa je, do kakšnih višav bi šla potem cena te specialitete. Za ljubitelje pršuta imajo ponavadi kaj iz San Danieleja v Furlaniji, za tiste, ki se ne morejo sprijazniti s tem, da gre za ortodoksno mesno restavracijo, pa so iz Jadrana pripeljali tuno in iz nje pripravili tatarca.

Juh in predjedi s testeninami in rižem ni. Lahko bi rekli, da ostajajo pravoverno na svoji poti, razen če seveda za predjed ne vzamete kar burgerja. Recimo tistega s svinjino, ki ga šaljivo imenujejo pork-a-madona, kar gotovo vznemiri verujoče turiste iz sosednje Italije. Verjetno jih niti različici burgerja z govedino prav tako samosvojega imena holy cow burger ne spravita v boljšo voljo.

Vinska karta je solidna, hišno vino je Dobuje, na kozarec pa je mogoče dobiti tudi Lisjaka, Santomasa, Edija Simčiča, Batiča … Podobno je pri rdečih vinih, le da je mogoče piti še veliko dražje kozarce – kozarec Simčičevega Kolosa je po 17, španske Termanthie pa celo 43 evrov.

Ocena gostilne: Kralj žara | Foto: Miha First Foto: Miha First

Pri penečih vinih vam medtem na kozarec ponudijo le Bjano, šampanjcev pa, čeprav jih imajo kar nekaj, ne odpirajo na kozarec – uveljavljena razvada gostincev v Sloveniji. Bogata je tudi izbira piva, manj je naših, več ameriških, irskih, nemških in angleških, ob mnogih žganicah znajo narediti dober gin tonik, niso pa restavracija, kjer bi na koncu ponudili šilce žganja, niti približno.

Ob tem velja omeniti, da smo začeli naše potovanje z aktualnim tritonom Edija Simčiča, ki ga točijo na kozarec, pa nas ni prepričal. Podobno imajo odprto nižjo linijo Movie, njegov kabernet Turno, ki je bil v nekaj boljši formi in je imel namen pokriti najprestižnejše meso iz kraljeve zorilnice. Recimo smoke plate, po naše plošča dimljenih mesnin. Na njo položijo dimljena, seveda, svinjska rebrca, natrgano dimljeno svinjino in dimljeno goveje pleče, za vsak primer pa ponudijo tudi nekaj zelenjave.

"Smoke plate" oziroma plošča dimljenih mesnin | Foto: Miha First "Smoke plate" oziroma plošča dimljenih mesnin Foto: Miha First

Med dimljenimi jedmi so tudi mlečne svinjske krače, a bolj pomemben del se zdijo mesnine z oznako steaki. 20-dekagramski ribeye irskega črnega angusa je zmernih 19 evrov, tenderloin argentinskega angus goveda je pri isti teži 22 evrov, cena florentinca irskega angusa je 59 evrov za kilogram, a kaj, ko ga je več kot kilogram in od tega je velik del kost.

Florentinec irskega angus goveda | Foto: Miha First Florentinec irskega angus goveda Foto: Miha First

Cena se seveda še dvigne za japonski wagyu - 10 dekagramov za 44 evrov. In poskusili smo ga. Ponudijo ga surovega, mehkega in marmoriranega, narezanega na polcentimeterske rezine, zraven pa prinesejo vroč žar in mast za mazanje, da se meso ne prime na podlago. Škoda, da cene takšnega mesa ne omogočajo pogostejše uporabe.

Rezine japonske wagyu govedine si na razbeljeni plošči pečete sami. | Foto: Miha First Rezine japonske wagyu govedine si na razbeljeni plošči pečete sami. Foto: Miha First

Zato pa je mogoče kompenzirati s konkretnimi prilogami, kot sta coleslaw – ameriška majonezna zeljnata solata – in pečen fižol s slanino, simpatična gosta jed, ki še najbolj spominja na prebranac. Po vsem tem smo sladice komajda zmogli - standardna skutna torta (cheesecake) in bananina pita. Obilno.

Povzetek

Pozabite na ideje o lokalni hrani. Kralj žara je restavracija z najboljšimi ali najbolj prestižnimi mednarodnimi mesninami v mestu, našemu omizju pa so zelo prijale tudi priloge. Zdaj, ko so na novi lokaciji, bodo imeli verjetno še več posla. Pa ne samo z gostinsko ponudbo, gotovo bodo še bolje prodali tudi pripomočke za peko, ki so del njihovega širokega posla.

Vinska karta je več kot spodobna, manj mednarodna kot kuhinja, pa vendarle. Tudi na kozarec imajo nekaj dobre kapljice, čeprav bi ravno v tem delu še lahko kaj izboljšali.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte