Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Torek,
5. 12. 2017,
17.20

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

3

Natisni članek

prazniki prazniki lučke vino praznična okrasitev Ljubljana kuhano vino

Torek, 5. 12. 2017, 17.20

6 let, 4 mesece

Koliko boste v središču Ljubljane odšteli za kozarec kuhančka? #foto #video

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

3

Obiskovalci decembrske Ljubljane, kjer so minuli teden zasvetile praznične luči, odprl pa se je tudi sejem, bodo morali za kozarec kuhanega vina odšteti med 1,8 in dvema evroma.

Center Ljubljane so pretekli petek osvetlile praznične lučke, prav tako pa so se odprli praznični sejmi s ponudniki raznih napitkov in drugih dobrot. Najbolj priljubljen zimski napitek je po besedah ponudnikov zagotovo kuhano vino, ki si ga lahko obiskovalci okrašene Ljubljane privoščijo na vsakem vogalu. Praznični sejmi z bogato ponudbo hrane in pijače so še na Bregu, Prešernovem, Pogačarjevem in Kongresnem trgu ter Cankarjevem nabrežju, cena najbolj prodajanega kuhanega vina pa je odvisna od lokacije ponudnika.

Cena kuhanega vina je odvisna od lokacije ponudnika. | Foto: Ana Kovač Cena kuhanega vina je odvisna od lokacije ponudnika. Foto: Ana Kovač

Najcenejše je kuhano vino na Kongresnem trgu

"Zadnje dni ni bilo veliko ljudi," trdi eden izmed ponudnikov kuhanega vina in preostalih dobrot na Kongresnem trgu. Kljub ceni 1,8 evra na kozarec (2 dcl), ki jo imata zaradi dogovora tudi preostala dva ponudnika na tej lokaciji, za zdaj pretiranega obiska ne beležijo, večji obisk pa pričakujejo v prihodnjih tednih do novega leta.

Za najcenejše kuhano vino boste odšteli 1,8 evra. | Foto: Ana Kovač Za najcenejše kuhano vino boste odšteli 1,8 evra. Foto: Ana Kovač

Lani so bili najcenejši, zato so ceno dvignili

"Lani smo bili najcenejši, zato smo se odločili, da bomo letos dvignili ceno," pa pravi eden od ponudnikov na Pogačarjevem trgu, ki je ceno kuhanega vina letos dvignil z 1,8 na 1,9 evra.

Na Pogačarjevem trgu so ceno kuhanega vina dvignili. | Foto: Ana Kovač Na Pogačarjevem trgu so ceno kuhanega vina dvignili. Foto: Ana Kovač

Po njegovem mnenju cena ne igra tako velike vloge, ampak je bolj pomembna kakovost. "Če ljudje vidijo, da je vino dobro, se vračajo," dodaja. Tudi drugi ponudnik na tej lokaciji je letos ceno dvignil, in sicer z 1,8 na dva evra. "Tudi žganje smo podražili za nekaj centov," dodaja.

"Kartelni dogovor" na Cankarjevem nabrežju

Na Cankarjevem nabrežju in Prešernovem trgu pa ponudniki že tri leta vztrajajo pri enotni ceni. Ne zato, ker bi morali, ampak zato, ker jim je tako lažje. "Če imamo vsi kuhano vino po dva evra, ni težav in sporov, če pa bi jo kdo znižal, bi bili nanj vsi jezni," pravi eden od ponudnikov.

Pri večini ponudnikov lonček kuhanega vina stane 2 evra. | Foto: Ana Kovač Pri večini ponudnikov lonček kuhanega vina stane 2 evra. Foto: Ana Kovač

Ta cena pa olajša delo tudi tistemu, ki napitke prodaja. "Ko je gneča, so vedno težave z vračanjem tistih centov, zato je cena tudi iz tega vidika bolj praktična," dodaja.  

Med tujimi turisti največ Italijanov

Ponudniki na prazničnih stojnicah v prestolnici se strinjajo, da je največ obiskovalcev zagotovo Slovencev, kljub temu pa opazijo izstopanje Italijanov, ki jih je po njihovih besedah med turisti največ. Veliko je še Azijcev, ki jih je v Ljubljani največ tudi skozi vse leto.

Fotogalerija
1 / 17
Ne spreglejte