Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 5. 2017,
15.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

4

Natisni članek

pecivo kuharska knjiga recept sladice Mina Lavtižar Minini cukri

Torek, 2. 5. 2017, 15.29

6 let, 7 mesecev

Knjiga receptov Mine Lavtižar: nikar si ne prepovedujte sladkanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

4

Slovenski knjižni trg je bogatejši za kuharsko knjigo, posvečeno sladkanju. Avtorica receptov, zbranih pod naslovom Minini cukri, je Mina Lavtižar, navdušena športnica, ki je prepričana, da prav nobena sladica ni grešna, če se je lotimo z zdravo pametjo.

Mina Lavtižar | Foto: Neža Reisner Foto: Neža Reisner "Pečem že od mladih nog, imam celo fotografijo, na kateri imam tri leta in že pečem svojo potičko. Sama se tega niti ne spomnim, a mi starši pripovedujejo, da sem že od malega hotela biti v kuhinji," je svoje kuharske oziroma slaščičarske začetke opisala Mina Lavtižar, Gorenjka, ki jo je slovenska javnost do zdaj poznala predvsem kot dekle smučarskega skakalca Petra Prevca.

Pred kratkim pa je Mina, tudi sama zaprisežena športnica, izdala knjigo sladkih receptov, ki jim je nadela naslov Minini cukri. Gre za izpeljanko imena njene strani na Facebooku, kjer objavlja fotografije svojih sladkih izdelkov in ki si je do zdaj nabrala že več kot 6.500 sledilcev.

"Nisem šolana slaščičarka, s tem se ukvarjam povsem ljubiteljsko," je poudarila Mina, ki svojih izdelkov ne prodaja, ampak jih pripravlja zase, za družino in prijatelje. Tako tudi ni razmišljala o izdaji knjige receptov, dokler ni s tem predlogom v stik z njo stopila založba. "Ponudbo sem sprejela, ker se mi je zdelo, da bo to zame dobra izkušnja, in izkazalo se je, da je bila res odlična šola. Dela je bilo veliko več, kot sem si predstavljala, knjiga je nastajala kar kakšnih osem mesecev."

Številne recepte je zapisala prvič, saj je do zdaj pogosto pekla po navdihu

Knjigo receptov je Mina ustvarila s fotografinjo Nežo Reisner (levo). | Foto: Neža Reisner Knjigo receptov je Mina ustvarila s fotografinjo Nežo Reisner (levo). Foto: Neža Reisner Celotno besedilo v knjigi je napisala sama, veliko receptov pa je morala zapisati povsem na novo. "Do zdaj sem namreč sladice velikokrat pripravljala, ko sem praznila hladilnik ali po trenutnem navdihu, nisem pa si zapisala recepta. Za številne sladice sem tako imela le fotografijo, potem pa sem se morala spomniti, katere sestavine in kakšne količine sem uporabila," je pojasnila.

Nekaj receptov je tudi iz zapiskov njene mame in babice iz Kranjske Gore, pri kateri sta jo, kot se spominja Mina, ob obisku na mizi čakali vsaj dve sladici.

Recepte je razvrstila po letnih časih

Zaradi česa je njena kuharska knjiga posebna? Mina izpostavlja njeno raznolikost, "v njej so recepti za vse od drobnega peciva do tort, tudi napitkov", in sezonskost, saj so sladice razvrščene po letnih časih. "Držala sem se načela, da so sestavine, ki jih uporabljam, široko dostopne, recepti pa so večinoma takšni, da se jih lahko loti vsakdo, nekoliko zahtevnejši so morda dva ali trije. Sama vem, da imamo vedno težave s pomanjkanjem časa in se zahtevnejših receptov niti ne lotimo."

Če smo zmerni, tudi z žličko sladkorja ne bo nič narobe

Predvsem pa gre za njej ljube sladice, je poudarila, zato se tudi ni ukvarjala s kakšnimi nizkokaloričnimi različicami. "V svojih sladicah ne pretiravam s sladkorjem, ker tudi sama ne maram presladkih sladic, tista žlička sladkorja v sladici pa nam že ne bo škodila, če smo zmerni," je preudarna.

Minin recept za jogurtovo sladico v lončku

Minini cukri: jogurtova sladica | Foto: Neža Reisner Foto: Neža Reisner Sestavine za štiri osebe:
120 g polnozrnatih keksov
6 jedilnih žlic jagodne marmelade

200 g svežih jagod
50 g orehovih jedrc
500 g domačega jogurta
1 jedilna žlica medu

Jagode narežemo na manjše koščke. Piškote nalomimo, jih razporedimo v kozarčke in nanje damo jagodno marmelado, čez njo pa potresemo jagode. Orehova jedrca zdrobimo in jih skupaj z medom primešamo jogurtu, ki ga nato previdno prelijemo v kozarčke.

Sladico pustimo počivati vsaj pol ure, da piškoti vpijejo marmelado, nato pa jo lahko postrežemo.

"Če se hrane lotiš z zdravo pametjo, si ni treba ničesar prepovedovati"

Kljub temu se nismo mogli izogniti vprašanju, kdo pojé vse te dobrote, ki nastajajo v njeni kuhinji. Ne nazadnje jo je ljubezen povezala z družino vrhunskih športnikov, ki morajo vendarle paziti na svojo težo. "Mi jih pojemo," je pribila. "Če si zmeren, ni s tem prav nič narobe. Sploh če si vsak dan več ur telesno aktiven, bo telo vse to tudi porabilo."

"Kar 'pike dobim', ko kje preberem 'sladica brez greha', tega res ne maram. Potrebuješ le zmernost – mislim namreč, da je danes veliko večja težava prenajedanje," je opozorila. "Če pa se hrane lotiš z zdravo pametjo, si ni treba prav ničesar prepovedovati."

Ne spreglejte