Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 8. 2023,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Oljarna Jeruzalem SAT iz središča ob Dravi

Natisni članek

rulada recept bučno olje Praznik buč buče Jeruzalem Ormož Jeruzalem SAT Oljarna Središče ob Dravi advertorial

Ponedeljek, 28. 8. 2023, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Nagradna igra Oljarne Jeruzalem SAT

Kje se boste lahko posladkali z 20-metrsko bučno rulado?

Vsebino omogoča Oljarna Jeruzalem SAT iz središča ob Dravi
Oljarna jeruzalem SAT | Foto Oljarna JERUZALEM SAT

Foto: Oljarna JERUZALEM SAT

V Središču ob Dravi bo letos v soboto, 16. septembra 2023, potekal že 20. tradicionalni praznik buč, na katerem se bodo lahko obiskovalci prvič posladkali s kar 20-metrsko bučno rulado velikanko. Pester program, v okviru katerega bodo nekaj zase našli tudi najmlajši, bo vodila gledališka igralka Urška Vučak Markež. Svoje brbončice boste lahko razvajali tudi ob kulinaričnih specialitetah, ki bodo nastajale pod taktirko tekmovalke Masterchefa 2023 Brine Robnik Kobal.

Osvojite zalogo bučnega olja za celo leto

jeruzalem sat oljarna | Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Foto: Oljarna JERUZALEM SAT

Oljarna Jeruzalem SAT bo v okviru dogodka enemu srečnežu podelila letno zalogo bučnega olja. Se sprašujete, kako lahko sodelujete? Narišite risbo ali umetnino na temo buč (sodelujejo lahko tudi vaši otroci) in jo oddajte v spodnjem obrazcu. Med 11. in 14. septembrom bo na profilu Oljarne Jeruzalem SAT na družbenem omrežju Facebook potekalo glasovanje med vsemi slikami, ki bodo oddane na Siol.net oziroma profilu Oljarne Jeruzalem SAT na Facebooku ali Instagramu.

Jeruzalem SAT | Foto:

Praznik buč praznuje 20 let

Bučno olje je del slovenske kulture, da pa bi prebivalcem bolj približali tudi njegovo proizvodnjo, se je pred 20 leti porodila zamisel o prazniku buč. Ta je prvo leto potekal kar dva dni, obiskovalci pa so si lahko na dnevu odprtih vrat, ki je potekal pred zgradbo Oljarne Jeruzalem SAT, postregli z bučnim oljem, praženo slanino, sušenimi bučnicami, skuto z bučnim oljem ter kruhom s semeni.

jeruzalem sat oljarna | Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Z leti se je praznik razvijal, obiskalo pa ga je tudi vse več obiskovalcev. Predvsem se je izboljšala kulinarična ponudba, ki je iz leta v leto bogatejša. Sodelovati so začeli tudi različna društva in rokodelci, dogajanje pa so popestrili še s tekmovanjem v kuhanju bučnega golaža.

Kaj se bo dogajalo ob jubileju?

Praznik buč tako obiskovalcem že leta ponuja kulinarično doživetje, ki v prvi vrsti temelji na bučah in bučnem olju, a ne izključuje niti drugih domačih lokalnih dobrot. Dopolnjuje ga prijetno druženje ob kozarčku lokalnega vina in dobri hrani. Tudi letos, ob 20-letnem jubileju, ne bo nič drugače.

Na tekmovanju za najokusnejši bučni golaž bodo letos sodelovale številne ekipe, ki bodo ustvarjale pravo kulinarično doživetje. Poleg strokovne komisije boste bučni golaž lahko preizkusili tudi obiskovalci.

jeruzalem sat oljarna | Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Svoje brbončice boste lahko razvajali z okusnimi jedmi Brine Robnik Kobal, ki ste jo lahko spremljali na tekmovanju Masterchef 2023. Na letošnjem 20. tradicionalnem prazniku buč bo postregla s pravo gurmansko pojedino, ki jo obožujejo vse generacije. Poskusili boste lahko tudi vrhunske burgerje, ki bodo imeli prav posebno sestavino – buče.

V sklopu 20. praznika buč bo v Središču ob Dravi potekala tudi razstava srediških literatov in srediških ljudskih grbov društva KUD Prasila ob 10. obletnici njihovega delovanja. Kulturni program bo popestril glasbeni gost, kantavtor Tadej Vesenjak.

Na svoj račun bodo prišli tudi otroci. V času dogodka bo potekala likovna ustvarjalnica za otroke, ogledali pa si boste lahko tudi razstavo ustvarjalnih del na temo buč, ki jih bodo v sklopu zgoraj opisane nagradne igre oddali vsi sodelujoči.

Vrhunec dogajanja bo zaznamovala kar 20-metrska bučna rulada

Si želite poskusiti bučno rulado? Prvič v zgodovini praznika buč bodo na dogodku razrezali in postregli 20-metrsko bučno rulado velikanko. Pripravite pa jo lahko tudi doma. Manjšo, seveda. Kako jo pripraviti, si lahko ogledate v spodnjem receptu.

Kako lahko svojo rulado z bučnimi semeni naredite tudi sami?

Rulada z bučnimi semeni je prvovrstna in okusna sladica, ki jo obožujejo vse generacije. Predstavljamo vam recept za pripravo rulade z bučnimi semeni.

Sestavine:

  • 6 rumenjakov,
  • 6 žlic sladkorja,
  • 1 vanilin sladkor,
  • 1 limonin sladkor.

Priprava: To umešajte. Že umešani masi počasi dodate 100g suhih mletih bučnih semen in sneg iz 6 beljakov. Polijete na pekovski papir v pekač in pečete na 180° približno 10 minut. Ko je biskvit pečen, ga namažete s kislo smetano in zavijete. Postavite za nekaj časa v hladilnik, nato postrežete.Mleta bučna semena lahko naročite tukaj. Poglejte si malce drugačen recept Karoline:

bučno olje JERUZALEM SAT | Foto:

jeruzalem sat oljarna | Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Za najboljši okus uporabite olje Oljarne Jeruzalem SAT

Ste vedeli, da za liter Štajersko prekmurskega olivnega olja potrebujete kar 33 srednje velikih buč oziroma 2,5 kilograma bučnih semen? Kljub temu da v Oljarni Jeruzalem SAT za proizvodnjo torej potrebujejo velike količine buč, je Štajersko prekmursko bučno olje certificirano z ZGO (Zaščitena geografska označba) in je pridelano izključno iz slovenskih bučnih semen. 30 odstotkov jih pridela njihovo matično podjetje Jeruzalem Ormož SAT, preostali delež pa odkupijo od okoliških pridelovalcev buč.

Bučno olje in bučna semena v kuhinji

jeruzalem sat | Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Foto: Oljarna JERUZALEM SAT

Bučno olje lahko uporabite v vsaki kuhinji, saj jedem doda pridih domačnosti in poskrbi za pravi gurmanski užitek. Uporabljate ga lahko povsod, saj doda piko na i številnim jedem. Privoščite si bučno rulado, namaz iz bučnih semen, skuto z bučnim oljem, bučno juho, postrv, pečeno na bučnem olju, pečena jajca na bučnem olju, kuhano govedino z bučnim oljem, bučne palačinke, čokoladni mousse z bučnim oljem, šarkelj z bučnim likerjem in še in še. Recepte lahko najdete na spletni strani oljarna-jeruzalem.si. Seveda pa se bučno olje odlično prileže na vsako vrsto solate, lahko ga uporabljamo tudi za mariniranje, pripravo omak, testenin, rižot in še in še.

Ne spreglejte