SiolNET. Trendi Kulinarika
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako shraniti gobe? Najpreprostejše je sušenje.

1,13

termometer

 | Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Gobe, pa naj gre za jurčke, lisičke ali druge užitne predstavnice, niso preveč vzdržljivo živilo. Če jih imate preveč, da bi jih vse pojedli sveže, jih je treba nekako shraniti. Najlažje to storite s sušenjem.

Za sušenje so primerne čvrste gobe, idealni so gobani oziroma jurčki, sušite lahko tudi črne trobente, golobice, polstenke ...Kako sušiti gobe?

- Gob pred sušenjem nikar ne umivajte z vodo. Morebitne nečistoče obrišite s krpo ali jih očistite z mehko ščetko.

- Vse nagnite in črvive dele odrežite, za sušenje so primerni le čvrsti in povsem zdravi deli gob.

- Očiščene gobe narežite na največ pol centimetra debele rezine, še bolje je, če so tanjše.

- Rezine gob v enem sloju zložite na pekač in ga postavite v pečico, ogreto na 40 stopinj Celzija, če je ventilatorska, vklopite ventilator. Vrata pečice pustite priprta, da iz nje izhaja vlaga.

- Gobe so povsem suhe, ko jih zlahka prelomite oziroma zdrobite.

Če imate sušilnik za sadje, ga lahko namesto pečice uporabite tudi za sušenje gob. | Foto: Pixabay Če imate sušilnik za sadje, ga lahko namesto pečice uporabite tudi za sušenje gob. Foto: Pixabay

Kako shraniti posušene gobe?

Posušene gobe shranite v vrečke iz blaga, ki jih obesite v zračen prostor, ali jih shranite v tesno zaprte plastične oziroma steklene posode. Najboljši način shranjevanja suhih gob pa je v zamrzovalniku - mimogrede, suhe gobe v zamrzovalniku zdržijo veliko dlje kot sveže.

Kako uporabljati suhe gobe?

Uporaba suhih gob je raznolika, z njimi lahko skuhate rižote, juhe, omake ali pa jih uporabite kot začimbo. Pred kuhanjem pa jih je treba namočiti - suhe gobe dajte v posodo, prelijte jih z mlačno vodo, ki naj je bo le toliko, da gobe prekrije. Namakajte jih vsaj pol ure.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin