Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
17.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

The Biggest Loser Slovenija Katja Simić prehrana gobe

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 17.20

6 let, 7 mesecev

Gobe: kako pogosto in koliko jih je priporočljivo uživati?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
gobe, lisičke | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Če gre verjeti fotografijam na družbenih omrežjih, je v zadnjih nekaj tednih vsa Slovenija nabirala gobe. Dobro, nabrali ste jih - kaj pa zdaj? Je gobe sploh priporočljivo uživati pogosto?

V Sloveniji je dovoljeno nabrati dva kilograma gob na osebo na dan - količina, ki je pravzaprav ogromna, sploh če se v gozd odpravimo večkrat na teden. Pa je gobe sploh priporočljivo uživati v tako velikih količinah in tako pogosto? Odgovore smo poiskali pri dietetičarki Katji Simić, ki nadzoruje tudi prehrano tekmovalcev v novem resničnostnem šovu The Biggest Loser Slovenija.

Ker so težje prebavljive, z njimi ne pretiravajte

Zdrava prehrana je raznolika, poudarja dietetičarka, zato priporoča, da gobe uživamo dva- do trikrat tedensko. "Vsak teden naj bi pojedli okoli 35 različnih živil," pojasnjuje. "Dokler smo v sezoni gob, sploh letošnjo jesen, ko jih je res veliko, pa lahko po njih posežemo tudi večkrat. Vseeno pa bi uživanje gob omejila na enkrat dnevno, predvsem zaradi njihove težje prebavljivosti."


Štirje koristni nasveti dietetičarke Katje Simić: Dietetičarka Katja Simić: Tako kot pri sadju in zelenjavi tudi pri gobah velja, da jih je najbolje uživati sveže. | Foto: Planet TV Dietetičarka Katja Simić: Tako kot pri sadju in zelenjavi tudi pri gobah velja, da jih je najbolje uživati sveže. Foto: Planet TV

  • Nabirajte le gobe, ki jih resnično dobro poznate, in uživajte jih sveže.
  • Dežniki in druge mehke gobe se v hladilniku ohranijo okoli 24 ur, gobe s suhim mesom (gobani oziroma jurčki, lisičke in podobne gobe) pa do 48 ur.
  • Če gobo termično obdelamo in iz nje steče temna tekočina, je pokvarjena in jo je treba zavreči.
  • Če gobe ne porabimo pravočasno, jo je treba posušiti, zamrzniti ali vložiti. Določene gobe imajo omejitve pri konzerviranju oz. shranjevanju, kar lahko preverite v gobarski literaturi.

Gobe, pa naj gre za jurčke, lisičke ali druge užitne gobe, veljajo za težje prebavljivo živilo, zato jih ne jejte pozno zvečer in v večjih količinah naenkrat. Na splošno velja, da so gobe priloga, ne pa glavna sestavina obroka. "Nekje sem zasledila, da naj bi bila meja pol kilograma - osebno se mi zdi to precej in bi omejila na še manj," pravi Katja Simić.

Ste vedeli? Gobe so priporočljivo živilo za tiste, ki želijo shujšati.

Gobe niso dober vir makrohranil, torej maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, so pa dober vir prehranskih vlaknin in mikrohranil, predvsem mineralov, tudi nekaterih vitaminov in bioaktivnih snovi. "Ker so gobe tako ena izmed skupin živil, ki nam ne bodo prinesle veliko energije, so pa hranilno bogate z drugimi snovmi, so super za tiste, ki želijo na primer shujšati in pazijo na vnose energije," poudarja Simićeva.

Zakaj je v jesenskem času priporočljivo nabirati in uživati gobe? "Tako poleg tega, da privarčujemo kakšen evro, tudi izkoristimo lep dan v naravi." | Foto: Pixabay Zakaj je v jesenskem času priporočljivo nabirati in uživati gobe? "Tako poleg tega, da privarčujemo kakšen evro, tudi izkoristimo lep dan v naravi." Foto: Pixabay

Na naših krožnikih se gobe velikokrat znajdejo v panirani in ocvrti obliki - dietetičarka opozarja, da si gobe na takšen način privoščimo čim redkeje. "Ne zaradi gob, ampak zaradi cvrtja," poudarja. Najboljša izbira so vedno sveže gobe, tako kot to velja za zelenjavo in sadje, izbirajte pa različne vrste, saj se je priporočljivo prehranjevati raznoliko. "Prav nobene potrebe pa ni po tem, da uživamo gobe, ki so bile pripeljane k nam z drugega konca sveta. Poglejmo okoli sebe, naberimo lokalne gobe in si pripravimo super obrok."

Kako torej pripraviti gobe? Dietetičarka Katja Simić priporoča gobovo juho - za recept kliknite na spodnjo fotografijo:

gobova juha | Foto: Luka Kotnik Foto: Luka Kotnik

Ne spreglejte