Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 12. 2015,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vikend kosilo recept božič indijska hrana

Sreda, 23. 12. 2015, 13.39

8 let

Kaj storiti z ostanki božičnih pojedin? Bodite svetovljani in naredite samose.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Danes, na štefanovo, smo vsi vsega siti. Zadovoljili smo mesečne potrebe po mesu in sladkarijah. A vendar se v kuhinji še vedno valja cel kup ostankov.

Na puranu ali piščancu ali jagnječjem stegnu je še nekaj mesa. Še vedno imamo ostanke krompirja, skledice kuhane zelenjave. Zapoved je, da se hrane ne meče v smeti. Kaj lahko naredimo z ostanki božičnih pojedin?

Samose. Razloga za to sta dva. Prvi je, da gre načeloma v samoso lahko vse, kar nam ostane: zelenjava, krompir, meso, tudi makaroni. Drugi razlog je, da smo lahko v pobožičnem času multikulturni in verjemite, to bo trend leta 2016.

Samosa je sicer jed iz testa in nadeva, ki je popularna v Indiji, Aziji, Arabskem polotoku pa tudi v Afriki. Izhajala naj bi z Bližnjega vzhoda, natančneje iz Irana, kjer jo je prvič omenil iranski zgodovinar Abolfazl Beyhaqi v 10. stoletju. Arabski trgovci so jo v Indijo prinesli v 13. stoletju, kjer jo je prvič opisal mogulski pesnik Amir Khusro. Ko je v Indijo v 14. stoletju prišel legendarni arabski popotnik Ibn Batutah, so mu na dvoru delhijskega sultana Muhammada bin Tagluqa na svečani večerji kot tretjo jed postregli samoso.

Od tedaj je samosa del indijske kulinarike. Pravzaprav je poleg karijev verjetno ena najbolj poznanih jedi indijske kuhinje, saj je obvezna predjed v vseh indijskih restavracijah sveta. Če je tako legendarna, je lahko tudi zaščitna jed slovenskega štefanovega 2015. Vanjo bodo šli ostanki, zraven postrezite solato ali pa, če vas res mika raziskovanje sveta, chutney iz jabolk in čebule.

Potem pa hitro na blagoslov konj.

Samosa iz ostankov božične večerje

Za testo:

500 gramov ostre bele moke pol skodelice ghee masla sol voda

Za nadev:

dve žlici ghee masla srednje velika čebula žlička kumina pol žličke kurkume 2 sveža čilija majhen košček ingverja žlička garam masale pol skodelice kuhanega graha (ali druge kuhane zelenjave, recimo cvetače ali korenja) nekaj žlic kuhanega krompirja (pire ali v kosih, ki ga zmečkate z vilicami) skodelica narezanega mesa (lahko ostanki purana, piščanca ali jagnjetine) sol olje za cvrtje

Posoljeno moko in maslo vmešajte v gladko testo, vodo dodajate postopoma, bolj škropite kot vlivajte. Testo mora biti gladko, a trdo. Pustite ga, da vsaj deset minut počiva.

Sesekljate čebulo in ingver in ju prepražite na gheeju. Dodajte začimbe in drobno narezan čili. Ko začimbe zadišijo, dodajte grah ali drobno narezano drugo zelenjavo in narezano meso. Ko se vse prepraži, dodajte še krompir, da dobite kompakten nadev. Nadev ohladite. Medtem testo razvaljate na pol centimetra debelo in izrežite kroge, ki jih prerežete v polkroge. Na sredino vsakega polkroga robove premažite z vodo in zapognite najprej iz strani, da dobite vrečko, ki jo napolnite z žlico nadeva. Nato zapognite še vrha, kot da bi zaprli vrečko. Tako dobite piramidno obliko samose.

Samose ocvrite v vročem olju, jih odcedite na papirni brisači in postrezite tople. Kot priloga so lahko solata ali pekoče omake.

Ne spreglejte