Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 11. 2017,
14.34

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

6

Natisni članek

Andrej Miklič Ivo Svetina Društvo slovenskih pisateljev restavracija Pen klub

Torek, 28. 11. 2017, 14.34

6 let, 4 mesece

Kaj se bo zgodilo s kultno ljubljansko restavracijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

6

Pen klub | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Društvo slovenskih pisateljev, lastnik vile na Tomšičevi ulici, kjer domuje restavracija Kluba kulturnih delavcev, tako imenovani Pen klub, ima z gostinsko ponudbo na tej lokaciji nove načrte. Ti pa so sprožili precej razburjenja.

Restavracija Pen klub je septembra letos praznovala častitljiv jubilej, okroglih 50 let. Pred pol stoletja sta jo odprla legendarni Marjan Miklič - Miki in njegova žena Eva Maria, ki jo vsi kličejo Oli, in od nekdaj je veljala za priljubljeno zbirališče kulturnikov, intelektualcev, tudi politikov, celo Yoko Ono so gostili.


Preberite še:


Zdaj pa je Pen klubu, kot ga poznamo, zapretil konec. V javnem apelu, ki je zaokrožil pretekli konec tedna, so podpisniki Dušan Jovanovič, Nikola Damjanić, dr. Božidar Flajšman in dr. Darko Štrajn opozorili, da namerava Društvo slovenskih pisateljev (DSP), lastnik vile na Tomšičevi, v kateri je Pen klub, prostore popolnoma preurediti.

Iščejo novega najemnika restavracije, vrta in nove kavarne

To kaže razpis, ki so ga iz DSP poslali izbranim gostincem, med katerimi je tudi trenutni najemnik Andrej Miklič, Mikijev nečak, ki je letos prevzel vodenje restavracije z družinsko tradicijo vred in mu najemna pogodba velja do julija prihodnje leto. DSP v razpisu ponuja najem tako restavracije kot vrta pred vilo, kjer je do letošnje jeseni domoval Jazz Club Gajo (temu niso podaljšali najemne pogodbe, ki se je iztekla sredi oktobra), ob tem pa želijo v pritličju vile odpreti še kavarno.

Pen klub | Foto: Nina Vogrin Foto: Nina Vogrin

Vse to naj bi oddali enemu najemniku, ki bo moral ob najemnini izpolniti precej pogojev – od zagotavljanja ustreznega glasbenega in drugega kulturnega programa do investicije v opremo. Kot pravi trenutni najemnik prostorov restavracije, je kaj takšnega sposoben le utečen gostinski sistem, medtem ko majhni gostinci, kot je on, takšnih pogojev ne zmorejo. Ponudba se mu zdi popolnoma zgrešena tudi zato, ker, kot pravi, DSP v vseh 50 letih delovanja restavracije v te prostore ni vložilo praktično nič, ampak sta jo opremljala in urejala najemnika, zakonca Miklič.

Predvsem pa gre za prekinitev tradicije tega kultnega lokala, ki v zadnjih časih spet dela vse bolje, je še dejal Andrej Miklič. "A če gre nekomu le za posel, za denar, se bo požvižgal na to, koga vse smo tukaj že gostili."

Predsednik DSP: Gre za interne zadeve

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina je medtem precej ogorčen nad razburjenjem, ki so ga pri zainteresirani javnosti povzročili (gostinski) načrti društva. "Gre za interne zadeve," je dejal, a ob tem vendarle pojasnil, da ima društvo s preureditvijo objekta velike načrte oziroma si želi novega koncepta, ki bi obsegal tako restavracijo kot vrt in klet. "Gre za ugledno lokacijo in ugledno hišo, iz katere želimo nekaj narediti."

DSP, Pen klub | Foto: Matjaž Tavčar Foto: Matjaž Tavčar

Poudaril je, da v prostore restavracije Pen klub ne želijo zelo posegati, ker je ta lokal tudi po njegovem mnenju že kulturna dediščina, bodo pa prostore skupaj z vrtom, pritličnim lokalom in kletjo oddali tistemu najemniku, za katerega bodo presodili, da je najbolj primeren, in ki je pripravljen plačati primerno najemnino, ta predstavlja pomemben prihodek društva. "Na razpis se lahko prijavi tudi aktualni najemnik," je še dejal Svetina.

Katerim gostincem razen Andreja Mikliča so poslali razpis, nam ni uspelo izvedeti. Že nekaj mesecev se pojavljajo govorice, da naj bi se za najem prostorov v in ob vili na Tomšičevi zanimala znana slovenska gostinska veriga Kaval, a nam je Branko Jerovšek, prvi mož skupine Kaval Group, zatrdil, da o tem ne ve nič.

Dodano 30. 11. 2017: V javnem apelu je bil sprva kot podpisnik naveden tudi Nande Miklavc. Kot nam je sporočil, sam ni podpisnik peticije.
Ne spreglejte