Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

Natisni članek

Jamie Oliver brexit Velika Britanija Hrvaška gostinstvo

Torek, 10. 1. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Jamie Oliver zapira restavracije - zaradi brexita ali slabe ponudbe?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85
Jamie Oliver | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Britanski kuharski zvezdnik bo zaprl kar šest svojih restavracij - v njegovem podjetju pravijo, da je za to kriv brexit, nekateri Britanci menijo drugače.

"Kot ve vsak gostinec, je to zahteven posel, s pritiski in negotovostjo zaradi brexita pa je postal še težavnejši," je Simon Blagden, direktor podjetja, ki bdi nad restavracijami Jamieja Oliverja, izjavil ob novici, da bodo v prihodnjih treh mesecih zaprli šest lokalov v Angliji in na Škotskem, ki so del Oliverjeve verige restavracij z italijansko kuhinjo Jamie's Italian.


Zakaj je v gostinstvu tako malo prostih dni?

Kako bomo v slovenskih gostilnah jedli in pili v letu 2017?


Krivijo vse višje stroške in manjši obisk

Blagden je po poročanju časopisa Guardian za zaprtje lokalov okrivil vse višje cene uvoženih sestavin, kot je olivno olje, visoke stroške uvajanja delavcev in padec obiska, za vse to pa naj bi bila kriva referendumska odločitev Britancev za izstop iz Evropske unije. Restavracije, ki jih bodo zaprli, predstavljajo manj kot pet odstotkov prometa in zaposlenih v verigi, je še dejal Blagden in dodal, da bodo za vse delavce poskusili delo najti v preostalih Oliverjevih lokalih.

Je morda kriva slaba ponudba?

Medtem pa je spletno občinstvo neusmiljeno kot vedno, ob novici o zaprtju Oliverjevih restavracij se je vsula množica komentarjev, da je za njegov neuspeh prej kriva slaba ponudba kot pa brexit.

"Ne vali krivde na brexit, bajsi. Moja družina je pred kratkim obiskala eno od tvojih restavracij ... kriv si ti, gospod Oliver."


"Hm, restavracija z izjemno hrano je nabito polna in z dolgo čakalno vrsto, pri sosednjih vratih pa so prazni. Očitno zaradi brexita."


"Jamie Oliver zapira restavracije zaradi brexita. Ne zaradi povprečne hrane in medle postrežbe?"


"Jamie Oliver trdi, da restavracije zapira zaradi brexita, novi podatki pa kažejo, da ljudje v hotelih, barih in restavracijah trošijo več."


Hrvaški gostinci zaradi višjega DDV-ja višajo cene, odpuščajo in celo zapirajo lokale

Da država ustvarja nemogoče razmere za normalno poslovanje, se medtem pritožujejo tudi gostinci na Hrvaškem, kjer so z novim letom DDV za gostinske storitve s 13 dvignili na 25 odstotkov.

Znana splitska restavracija Paradigma je z novim letom (in povišanjem DDV-ja) zaprla svoja vrata. | Foto: Facebook Znana splitska restavracija Paradigma je z novim letom (in povišanjem DDV-ja) zaprla svoja vrata. Foto: Facebook Mnogi hrvaški gostinci tako napovedujejo, da bodo prisiljeni dvigniti cene in odpuščati delavce, nekateri pa so dvignili roke še pred dejanskim dvigom davka. Splitska restavracija Paradigma, ki je veljala za eno najboljših v državi, je tako že z novim letom zaprla vrata, ker so, kot so zapisali na Facebooku, ob najavljenem povišanju davkov njihovi napori izgubili smisel.

"Vrhunske restavracije po svetu poslujejo z minimalnim ali nikakršnim dobičkom. Ugotovili smo, da brez povišanja cen, in to 20-odstotnega, ne bi preživeli," je pozneje za časopis Jutarnji list pojasnil solastnik zdaj že zaprte Paradigme Zoran Pejović in dodal, da gostov, ki bi bili pripravljeni plačati takšne cene, v Splitu (za zdaj) ni. Zato bodo lokal preoblikovali v vinski bar, restavracijo pa nameravajo znova odpreti čez nekaj let, ko pričakujejo vsaj več premožnih turistov, če že ne bolj ugodne davčne politike.

Ne spreglejte