SiolNET. Trendi Kulinarika
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jamie Oliver hoče z olimpijskih iger pregnati Coca-Colo in McDonald's

0,30

termometer

Jamie Oliver
Foto: Getty Images

Priljubljeni televizijski kuhar, ki je že dolga leta glasen pobudnik zdravega prehranjevanja, namerava doseči, da Coca-Cola in McDonald's ne bosta več med glavnimi sponzorji olimpijskih iger.

"To je verjetno najbolj drzna ideja, kar sem si jih kdaj zamislil, in nisem prepričan, da mi jo bo uspelo uresničiti," je v pogovoru za britanski časopis Daily Telegraph dejal kuharski zvezdnik Jamie Oliver.

Kakšna je ta ideja? Ustvariti želi prepoznavno oznako, ki jo lahko uporabljajo le prehrambna podjetja z izdelki, ki imajo visoko prehransko vrednost in so iz etično pridobljenih sestavin. Le podjetja s to oznako pa bi smela sponzorirati olimpijske igre in tam ponujati svoje izdelke, je pojasnil Oliver in dodal, da zdaj zbira potrebna sredstva za uresničitev te zamisli - ocenjuje, da bo potreboval 100 milijonov funtov oziroma okoli 90 milijonov evrov.

Mu bo uspelo do Tokia 2020?

Kot je dejal, mu podvig do olimpijskih iger v Riu zagotovo še ne bo uspel. "To hočem doseči do naslednjih olimpijskih iger, tistih v Tokiu leta 2020."

TV-kuhar je še povedal, da je o tem že govoril z Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK), ki je bil po njegovih besedah naklonjen predlogu. Kot je še dejal, bi rad prekinil odvisnost MOK od denarja, ki ga dobijo od proizvajalcev hitre, nezdrave prehrane. S tem je ciljal predvsem na McDonald's, ki je kot sponzor v olimpijske igre vpet od leta 1976, in Coca-Colo, ki ta največji športni dogodek na svetu finančno podpira že od leta 1928.

McDonald's London 2012 Foto: Reuters

Ob tem je spomnil na olimpijske igre v Londonu leta 2012, kjer ga je povsem potrla ponudba hrane v olimpijskem parku - na voljo so bili le izdelki McDonald'sa, Coca-Cole in proizvajalca čokolade Cadbury. "S tega vidika ne moremo biti ponosni na londonske olimpijske igre. Imeli smo priložnost svetu pokazati, kako čudovita in raznolika je britanska kulinarična kultura. A tega tam ni bilo mogoče opaziti."


Oliver, ki se je v preteklosti med drugim trudil v britanske šole uvesti bolj zdravo hrano, je med drugim pobudnik dneva prehranske revolucije oziroma Food Revolution Day - pretekli konec tedna so ga po vsem svetu, tudi v Sloveniji, priredili že petič. S tem projektom želi znani kuhar ljudi navdušiti za pripravo in uživanje hrane iz prvinskih sestavin ter z naših jedilnikov pregnati predelano in vnaprej pripravljeno hrano.


Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin