SiolNET. Trendi Kulinarika
4,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hiša Franko med najboljšimi restavracijami na svetu

4,65

termometer

Hiša Franko
Foto: Miha First

Po nazivu najboljše kuharske mojstrice na svetu se v Kobaridu veselijo še enega prestižnega dosežka - Hiša Franko se je uvrstila med sto najboljših restavracij na svetu.

Dober teden pred slavnostno razglasitvijo letošnjega izbora najboljših restavracij na svetu, ki ga pripravlja revija Restaurant in ki velja za enega najprestižnejših kulinaričnih izborov na svetu, so razglasili restavracije, ki so se uvrstile od 51. do 100. mesta.

Letos se je na lestvico zavihtela tudi slovenska predstavnica, kobariška Hiša Franko, ki je zasedla 69. mesto, s tem pa prehitela nekatere najbolj znane restavracije na svetu, kot so Per Se v New Yorku, Martin Berasategui v Španiji in Maaemo v Oslu (vse tri omenjene imajo po tri Michelinove zvezdice).

Najboljša kuharska mojstrica na svetu ima zdaj tudi eno najboljših restavracij na svetu

O možnosti, da se Hiša Franko uvrsti na lestvico, smo se pred le nekaj dnevi pogovarjali z Ano Roš (za intervju kliknite na fotografijo). O možnosti, da se Hiša Franko uvrsti na lestvico, smo se pred le nekaj dnevi pogovarjali z Ano Roš (za intervju kliknite na fotografijo). Foto: Vid Ponikvar V Hiši Franko kuhinjo vodi Ana Roš, ki so jo organizatorji izbora najboljših restavracij januarja razglasili za najboljšo kuharsko mojstrico letošnjega leta.

Zaradi tega naziva je bilo pričakovati, da se bo Hiša Franko (končno) uvrstila na lestvico, podobno je pretekli teden v intervjuju za Siol.net razmišljala tudi Roševa. "Uvrstitev med najboljših sto je povsem realna možnost," je dejala in poudarila, da bi to bil velik uspeh.

Kako je videti večerja v Hiši Franko? Kliknite na fotografijo. Kako je videti večerja v Hiši Franko? Kliknite na fotografijo. Foto: Miha First

Izbor je uradno poimenovan World's 50 best restaurants, torej 50 najboljših restavracij na svetu, dejansko pa razglasijo sto najboljših. Lestvico s svojimi glasovi oblikuje skoraj tisoččlanska komisija, sestavljena iz gostincev, novinarjev in drugih poznavalcev svetovne kulinarične scene, prvič so jo objavili leta 2002.

Ni prva, je pa najvišja slovenska uvrstitev do zdaj

Na to prestižno lestvico se je pred Hišo Franko uspelo uvrstiti le eni slovenski restavraciji. To je bila ljubljanska restavracija JB, ki se je leta 2010 uvrstila na 89. mesto.

Lani so za najboljšo na svetu razglasiji italijansko restavracijo

Najboljših 50 restavracij na svetu bodo 5. aprila razglasili v Melbournu v Avstraliji. Na podelitvi bo tudi Ana Roš, ki ji bodo uradno vročili nagrado za najboljšo kuharsko mojstrico leta, ob tem pa bodo podelili še nekaj specializiranih nagrad. Znano je že, da bo nagrado za življenjsko delo dobil britanski mojster Heston Blumenthal, nagrado za najobetavnejšo restavracijo pa Disfrutar v Barceloni. Med drugim bodo razglasili še najbolj trajnostno usmerjeno restavracijo in najboljšega slaščičarja oziroma slaščičarko.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 992
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin