Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
4.04

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo Štajerska

Četrtek, 31. 1. 2019, 4.04

5 let, 2 meseca

Gostilna Pri lipi: najslavnejša ''pohana kura'' pod Pohorjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21
Ocena gostilne: Pri lipi | Foto Miha First

Foto: Miha First

Zdi se, da je v okolici naših zimsko-turističnih središč največ gostiln, ki se hvalijo z ocvrtimi piščanci. Pod Pohorjem imajo menda najboljše pri znameniti stari lipi.

Pravijo, da imajo Pri lipi najboljšega ocvrtega piščanca, pardon, pohano kuro, na mariborskem koncu. Tako pravzaprav nismo imeli druge izbire, kot da se pred največjim smučarskim tekmovanjem v Mariboru oglasimo pri 400 let stari lipi, v gostilni, kjer ob omenjeni perjadi ponujajo ustaljen scenosled slovenskih nedeljskih jedi. Pa čeprav, pozor, gostilna ob nedeljah sploh ni odprta.


Gostilna Pri lipi

Lackova cesta 44, 2000 Maribor

Telefon: 02 613 17 33


Na jedilniku so narezki, meso iz kible, goveja juha, ajmoht, pečenke, koline, zrezki in celo nekaj balkanskih priboljškov, vse po zelo spodobnih cenah. Kosilo, recimo, stane deset evrov.

Ocena gostilne: Pri lipi | Foto: Miha First Foto: Miha First

Pri Lipi imajo tudi vinsko karto, ki je številnim restavracijam (tudi) v Ljubljani nikakor ne uspe natisniti. Na njej so Doppler, Ptujska klet, Verus, P&F, Gaube ... od Primorcev pa Vipavska klet in Ščurek.

Izognili smo se penečim kapljicam iz Radgone in takoj naročili polsuhi sauvignon, ki ga v idiličnih vinogradih Meranovo, le streljaj od gostilne, ustvarjajo strokovnjaki z mariborske kmetijske fakultete.

Ocena gostilne: Pri lipi | Foto: Miha First Foto: Miha First

In udarili smo po narezku. Za eno osebo, le da poskusimo, smo rekli in začeli z domačo klobaso, slastno, pravo za hladne dni, čeprav je med hladnimi mesninami zmagalo meso iz kible. Manjkala ni niti gora zaseke, vse skupaj je spremljal ravno prav ''zašpičen'' hren in solzavo močna rdeča čebula.

Narezek za eno osebo | Foto: Miha First Narezek za eno osebo Foto: Miha First

Na pravi narezek za smučarje morajo biti narezana tudi jajca, malo mora biti tudi zelenjave, čeprav bi pozimi namesto paradižnika raje videli kisle kumarice, predvsem pa bi morali nujno ponuditi kakšen boljši sir, ne generičnega edamca.

Kot vsaka prava gostilna, ki začne z narezki in pri glavni jedeh stavi na cvrtje in zrezke, imajo tudi Pri lipi govejo juho. Bila je popolna, vroča in aromatična. Vanjo običajno zakuhajo rezance ali fritate, nas pa so še bolj navdušili zdrobovi žličniki. Ni veliko mojstrov, ki znajo skuhati takšne, da ne razpadajo, hkrati pa niso pretrdi.

Zdrobovi žličniki, ki jih zakuhajo v govejo juho, so bili vrhunski. | Foto: Miha First Zdrobovi žličniki, ki jih zakuhajo v govejo juho, so bili vrhunski. Foto: Miha First

Če si v tej fazi jedec želi nekaj konkretnejšega, je mogoče dobiti tudi obare, ki so pri nas postale že kar redkost, predvsem piščančjega ajmohta na jedilnem listu že res dolgo nismo videli. A naša ekipa je prišla poskusit ocvrtega piščanca in od tega nismo odstopili, čeprav so v tem času v sezoni tudi koline.

Porcija predstavlja pol piščanca oziroma šest kosov (za 11 evrov), ob katerih resnično nismo imeli pripomb – ocvrejo ga brez kože, skorjica pa je ravno prav hrustljava in ne odpada z mesa.

Slavni ocvrt piščanec | Foto: Miha First Slavni ocvrt piščanec Foto: Miha First

Ker pa bi tej mariborski instituciji delali krivico, če bi pojedli zgolj piščanca, smo si dali prinesti tudi žrebičkov zrezek. Naravnega, s čebulo ali s česnom, je vprašala učinkovita natakarica. Glasovali smo za prvo različico in na krožniku dobili ne enega, ampak tri zrezke.

Žrebičkov zrezek v naravni omaki | Foto: Miha First Žrebičkov zrezek v naravni omaki Foto: Miha First

Trije hodi, ki smo jih naročili, so dovolj tudi za najbolj lačne. Za poročevalce s terena pa ne. Pri lipi se hvalijo, da imajo najboljšo gibanico in izjemno pohorsko omleto (za dve osebi). Pri prvi je treba omeniti, da seveda ne gre za prekmursko mnogonadstropnico, ampak jedcu bolj prijazno štajersko različico s skuto, ki je pod Pohorjem spet posebnih dimenzij. Kar za ljubitelje seveda ni slabo.

Skutina gibanica | Foto: Miha First Skutina gibanica Foto: Miha First

Jasno, še veliko večja je pohorska omleta. Pravijo, da je za dva, a bi z njo brez težav pogostili štiri ljudi. Biskvit neskončno velike sladice ni bil tako rahel, kot smo si želeli, obloge in nadevi pa so pol kilograma smetane, jagod, robid, brusnic, ribeza in borovnic. Ostalo je le nekaj smetane.

Pohorska omleta, skrita za steno smetane | Foto: Miha First Pohorska omleta, skrita za steno smetane Foto: Miha First

Številni, ki se pod Pohorjem lotijo pijače, niso zadovoljni samo z vini. Za takšne imajo v rezervi cel bataljon grenčic in žganic. Borovničke so bolj alkoholne in manj sladke, kot je navada v naših gostilnah. Viljamovka s pripadajočim sadežem pa je lepa pomoč prezeblim udom, ki gredo na nočno smuko.

Ocena gostilne: Pri lipi | Foto: Miha First Foto: Miha First

Maribor
Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju

Povzetek

Pri stari lipi strežejo vse, kar povprečno slovensko družino vleče v gostilne. Domači narezki, goveja juha, ocvrti piščanci, zrezki, koline ... Uigrana ekipa natakaric ne dela napak, jedi, ki jih priporočajo, so pripravljene vsaj tako dobro kot pri konkurenci, ki podobno kuho goji po Sloveniji.

Vinska ponudba temelji predvsem na cenovno ugodni štajerski kapljici. Več je belih, manj rdečih vin, po tradiciji je veliko ponudbe polsuhe in polsladke. Najde pa se tudi kar nekaj znanih imen, kot so Verus, Gaube, P&F, Ščurek in Doppler.

Ocena

Ocena gostilne: 3 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte