Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2023,
15.19

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

2

Natisni članek

državno prvenstvo barista BIC Ljubljana tekmovanje kava

Četrtek, 23. 3. 2023, 15.19

1 leto, 1 mesec

Dobili smo novo slovensko prvakinjo v pripravi kave #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

2

Lana Kokl, tekmovanje | Foto osebni arhiv/Lana Kokl

Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Slovenija ima novo prvakinjo v pripravi kave, to je študentka BIC Ljubljana Lana Kokl.

"Na tekmovanje smo se pripravljali tako, da si je vsak moral izbrati svojo Specialty kavo in na podlagi tega narediti nastop in lastno kreacijo. Zadala sem si malo širšo in zahtevnejšo nalogo, ker sem izbrala štiri kave za tri napitke," je za Siol.net povedala Lana Kokl, študentka gostinstva in turizma na BIC Ljubljana, ki je zmagala na državnem prvenstvu Barista Cup Slovenia, najvišjem tekmovanju v pripravi kave pri nas.

Kako je bilo videti tekmovanje?

Prvenstvo je bilo letos od 17. do 19. marca na celjskem sejmišču, ob Lani se ga je udeležilo še pet nadobudnih baristov. Tekmovalci so morali v 15 minutah pripraviti dva espresso napitka, dva latte art vzorca in lasten kreativni oziroma podpisni napitek.

Sodniki so pri vsakem tekmovalcu ocenjevali okus postrežene kave, čistočo, ustvarjalnost, tehnične spretnosti in celotno predstavitev.

Fotogalerija
1 / 6

Zmagovalka Lana je povedala, da je za espresso uporabila kavo iz Ruande, za mlečni napitek je uporabila mešanico kav iz Brazilije, Nikaragve in Ruande, za lastno kreacijo, ki jo je poimenovala Fletna malinca, pa kavo iz Kenije. "Moja lastna kreacija je bila sestavljena iz kenijske kave, malininega pireja, pistacijeve paste in mandljevega napitka," je pojasnila.

BIC Ljubljana | Foto: BIC Ljubljana Foto: BIC Ljubljana

Najbolj priljubljena kategorija tekmovanja – ustvarjanje lastnega kavnega napitka (signature drink) – omogoča tekmovalcu, da uporabi vso svojo domišljijo, znanje o kavi in izrazi svojo osebnost in okus.

Kaj pa konkurenca?

"Ne glede na to, da smo bili štirje študentje z naše šole in dve iz Velenja, je bila konkurenca še zmeraj dovolj velika. Konec koncev pa si konkurenca tudi sam sebi," je povedala nova državna prvakinja Lana.

Povedala je še, da jo pri poklicu bariste navdušuje ustvarjalnost, saj je kava, ne glede na to, da jo pripravljamo vsak dan, pripravljena na drugačen način. Sama ima nekoč željo odpreti lastno kavarno, naziv prvakinje pa ji je dal dodatno motivacijo in zagon.

Oglejte si še:

brownie
Trendi Browniji z malinami in karamelno omako #video
mini potičke
Trendi Recept: mini kokosove "potičke"
Ne spreglejte