Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 1. 2013,
15.24

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept radič vegetarijanstvo

Nedelja, 13. 1. 2013, 15.24

4 mesece

Brezmesni ponedeljek: Pita s treviškim radičem in kozjim sirom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Treviški radič velja za butično zelenjavo, ki je najbolj okusna in aktualna prav pozimi. Lahko ga popečete, postrežete v solati, okusen je v rižotah, tokrat pa bomo iz njega pripravili pito.

Nič čudnega ni, da treviškemu radiču pravijo kralj zimske zelenjave – v mrzlem obdobju leta, ko v naših krajih le malokaj uspeva na pomrznjenih poljih, predstavlja ta sorta radiča pravo bogastvo hranjivih snovi in okusnih možnosti za pripravo.

Njegovo odkritje velja pripisati naključju. Kmetje v pokrajini med Benetkami, Trevisom in Verono so ob koncu 18. stoletja pri pospravljanju pridelka s polja pozabili na radič. Po prvem hladu so, ko so odstranili zunanje liste, odkrili čvrsto mlado jedro solate, ki je takoj postala prava posebnost. Treviški radič gojijo med oktobrom in majem, saj odlično uspeva v mrazu, zaradi njegovega nič kaj grenkega okusa pa ga cenijo tako v vrhunski kulinariki kot v domači kuhinji.

Tudi na Slovenskem imamo svojo sorto radiča – to je rdeči goriški ali solkanski radič. Tega, podobno kot treviškega, sejejo od pomladi do sredine junija, vendar ni namenjen takojšnemu užitju, temveč ga pridelujejo za siljenje jeseni in pozimi. Takrat ga pridelovalci izkopljejo in shranijo doma na toplem, da požene mlada sredica.

Uživanje radiča ugodno vpliva na delovanje notranjih organov ter jih čisti. V trgovini ali na trgu izberemo čvrste glavice brez uvelega listja. Treviškemu radiču pred uživanjem odstranimo stržen, ki je bolj grenkega okusa. Uživamo ga svežega v različnih solatah, lahko ga v družbi sira in pršuta pripravimo kot predjed, podušimo ali iz njega skuhamo kremno juho, omako ali rižoto. Tokrat predstavljamo recept za okusno pito z radičem.

Pita z radičem in kozjim sirom

Za testo: 500 g moke 150 g masla 1 jajce 10 g soli noževa konica pecilnega praška 2 dl vode

Vse sestavine ugnetemo v gladko testo, ki ga zavijemo v folijo in pustimo počivati eno uro. Medtem pripravimo nadev.

Za nadev: 800 g treviškega radiča 200 g kozjega sira 3 jajca 2 dl smetane za stepanje 1 dl mleka 1 strok česna 3 žlice oljčnega olja 1 dl suhega belega vina 5 žlic sveže naribanega parmezana sol in sveže mlet poper

Radič operite in mu odstranite stržen. Česen olupite in cel strok popecite na oljčnem olju, ga nato odstranite in v ponvi popražite radič. Dodajte sol in poper po okusu, zalijte z vinom in zelenjavo dušite nekaj minut na majhnem ognju.

Testo razvaljajte, prebodite z vilicami in ga preložite v pomaščen pekač. Pecite 15 minut na 180 stopinj Celzija. Medtem iz preostalih sestavin zmešajte nadev, v katerega umešate tudi dušen radič. Po napol pečenem testu razporedite nadev in pecite še dobrih deset minut, da se pita dodobra zapeče.

Ne spreglejte